Gud og vitenskap

Jeg er en kristen mann som elsker science fiction, astronomi og vitenskap generelt. Jeg liker å fable om muligheten for at Gud “skapte himmelen og jorden” i andre galakser og universer. Jeg synes ikke det gjør oss mindre unike, men jeg er nok skeptisk til  multivers-teorien, for selv om Gud er allmektig og dermed står fritt til å skape et uendelig antall universer, er det naturlig å spørre seg hvorfor. Det mest typiske trekket ved oss mennesker er at vi ikke vet så mye, og at det driver oss til vanvidd hvis vi ikke finner svaret, så jeg lukker altså ikke den døra fullstendig. Svaret er kanskje så enkelt som at det er Hans greie, for Han må jo ha gjort noe i det lange tidsrommet mellom skapelsen av universet og skapelsen av oss. Multivers-teorien bærer likevel preg at det er et lite gjennomtenkt utkast til en plan som skal omgå begynnelsen.

Jeg synes forøvrig det er greit å omtale Gud med det personlige pronomenet han, men Gud er verken mann eller kvinne. Det er noe av det vi ikke forstår, men det blir veldig konstruert hvis jeg skal snakke og skrive om Gud uten å bruke ord som skaper en nærhet. Jeg ser ikke poenget i å legge så mye vekt på at Gud ikke er en godslig bestefar med langt skjegg, hvis det er det som hjelper for andre. I en mer New Age-inspirert religion hadde en sannsynligvis definert Gud som kosmisk energi, livskraft eller sågar en harmoni som finnes i alt i kosmos. Det hadde ikke fungert for meg.

Jeg har skrevet noen innlegg der jeg kommer inn på bl.a. big bang, finjusteringsteorien og multiverser. Dette er temaer jeg mer enn gjerne kommer tilbake til. Jeg kommer derfor sannsynligvis til å skrive flere innlegg som passer inn under Gud og vitenskap, og dette blir ei samleside for dem.
Vi lever i ei boble
Det store smellet
Desperat lengsel
En desperat vitenskap
En autoritativ vitenskap
Vitenskapsillusjonen
Guds språk

Advertisements