Fotballens verdier

Bilde av jente som spiller fotball. Lagidretter er populære blant jenter, men mange slutter. Kanskje fordi de har interesser utenfor banen eller fordi det ikke satses på dem?
Lagidretter er populære blant jenter, men mange slutter. Kanskje fordi de har interesser utenfor banen eller fordi det ikke satses på dem?

Jeg har skrevet to innlegg om kvinnefotball i det siste, Haugesund svikter kvinnene og Kvinnefotball fortjener mer. Dette handler mye om rettferdighet, men det er et slags verdivalg også.

Fotball begynner å bli veldig stort. De beste mannlige spillerne i Europa er ikke idoler lenger; de er guder. De får en vanvittig lønn og dette må dekkes inn på en eller annen måte. Alt dreier seg om å tjene penger, mens avstanden til tilskuerne øker på alle måter. Mye av magien har forsvunnet fra fotballen for min del. Dattera mi ønsker å gå på kamper, og jeg hadde gjerne gått på alle hjemmekampene med henne, men når en må prioritere blir det sjelden anledning til å bruke bortimot 700 kroner for tre biĺletter + kioskvarer.

Jeg kom nylig over ei jobbannonse som kanskje illustrerer noe av drivet etter å øke inntektene. FK Haugesund søker “en leken og flermedial historieforteller.” De vil ha en søker med erfaring fra media eller reklame, og den som får jobben må beherske film, foto, tekst, web og redigering. Tanken er å bruke dette i markedsføring, og som de skriver i annonsa er det “ofte mer virkningsfullt å appellere til fantasien enn fornuften.”

Det er ingenting i veien med dette. Det er sannsynligvis en smart strategi, men jeg spør likevel meg selv om hvor klubben vil, og om det er plass til kvinnene. Jeg mistenker at RBK-keeper André Hansens holdning er ganske representativ. Han uttalte til VG at klubben ikke kunne satse på kvinnefotball og likevel ha håp om å spille i Europa. Laget hans hadde med andre ord alle forutsetninger for å briljere mot Dundalk og Celtic i Champions League kvalifiseringen, men det var ikke kvinnene som hindret suksess. Det er ellers interessant at lag som Bayern München, Arsenal, Barcelona, Paris SG og Lyon klarer det forbløffende bra. De har kvinnelag, som riktignok ikke opplever de samme økonomiske betingelsene, men det er ingenting som tyder på at det går ut over prestasjonene til herrelaget.

RBK-keeperen er likevel inne på noe. Fotball dreier seg om veivalg og verdivalg. RBK var en rik klubb for noen år siden. De deltok i Champions League hver sesong i en lang periode og hadde inntekter andre norske klubber bare kunne fantasere om. De kunne kjøpe spillere fra konkurrentene sine, og det gjorde de. De er fremdeles Norges beste lag, men om de klarte å forvalte verdiene sine er en annen sak.

Stabæk og Brann var veldig spennende for ti år siden. De ble seriemester i 2007 og 2008, men begge rykket ned noen sesonger seinere. De to mesterne fikk nok ideer om at A-laget skulle spille mot de beste i Europa, men de var ikke på det nivået. FK Haugesund har alltid hatt god orden på økonomien, selv om fotball alltid vil være et tapsprosjekt, noe som bl.a. skyldes aksjeselskapet FK Haugesund. Dette selskapet har som hovedmål å tjene penger til å drive klubben. Det gjør de bl.a. gjennom eierskap i Haugaland Media, som igjen eier TV Haugaland, Karmøy Nytt og Hnytt.no. Klubben eier også 60 prosent av Haugesund stadion. Kommunen eier resten, samt at den gjennom Haugaland kraft eier 8 prosent av klubben. En kan spørre seg om det er et offentlig ansvar å finansiere kjøpelaget FK Haugesund hvis de ikke får noe igjen for det, som flere muligheter for kvinner.

Det er tankevekkende at Skandinavia som regel vinner kåringer over likestilling i europeiske land, mens fotballen ser ut til å videreføre gamle holdninger i den klart største idretten. En artikkel i Independent gir land som England, Tyskland, Frankrike og Spania langt lavere likestillingsskår enn oss, men de satser likevel på kvinnefotball. Hvorfor er det så vanskelig for fotballen å akseptere kvinnene?

Kan skepsisen til kvinnefotball rett og slett ha noe med gamle kjønnsroller å gjøre? Fotball var tradisjonelt noe mannen gjorde. Det var menn som spilte og det var hovedsakelig menn som gikk på kampene. Det dreide seg nok ikke bare om å følge kampen, men det å tilbringe et par timer med kamerater, og gjerne litt flere hvis det inkluderte en tur til pub’en, var like viktig. Det var kvalitetstid for menn der de kunne få litt fri fra kone og barn.

Det var før, men har det forandret seg? Er mannlige og kvinnelige supportere opptatt av ulike ting? Hvis jeg får noen svar skriver jeg kanskje et innlegg om kjønnsroller på tribunen.

Advertisements

One thought on “Fotballens verdier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s