Menneskets største trussel

Tegning av fuglen Bachman's warbler. Den siste (ubekreftet) observasjonen av Bachman's warbler ble gjort i 1988. Det første enkelte av oss tenker på når vi ser en sjelden art er å drepe den. Foto: Wikimedia Commons
Den siste (ubekreftet) observasjonen av Bachman’s warbler ble gjort i 1988. Manglende biomangfold vil før deller seinere få konsekvenser for oss selv.
Foto: Wikimedia Commons

Ord kan og blir brukt som våpen. Et av de mest effektive er ordet konspirasjonsteoretiker. Hvis en anklager noen for å være det, og får nok mennesker til å tro på det, er ryktet ødelagt for godt. Det spiller ingen rolle hvor mye fornufting en har å si, for det de fleste vil høre og lese er en fanatiker som vil si hva som helst for å overbevise andre om det som i realiteten er løgner.

En av de konspirasjonsteoriene som fascinerer meg litt er tanken om befolkningskontroll. En kan selvsagt diskutere hvor realistisk det er å mistenke myndigheter for å bevisst drepe mennesker, men den type anklager starter som regel ikke uten grunn. Det er få ting det er vanskeligere å spå om enn framtida, og hvis en prøver feiler en sannsynligvis med de fleste spådommene sine. Jeg synes likevel Paul Ehrlich, professor ved Stanford University, gjorde et godt forsøk i 1968. Han ga ut boka The Population Bomb det samme året som jeg ble født,  og han advarte i denne mot massesult og sosial uro på 1970 og 80-tallet. Han mente det var en naturlig konsekvens av overbefolkning, og den løsningen han foreslo var befolkningskontroll (bl.a. frivillig sterilisering av menn og høyere skattebyrde for familier som fikk flere barn). Boka har naturlig nok blitt kritisert etter som den var veldig pessimistisk, men han hadde et poeng likevel.

Det er ganske åpenbart at i-landene, spesielt Nord-Amerika og Europa har et forbruk som ikke er bærekraftig, og hvis resten av verden skulle få råd til å følge vårt eksempel hadde det raskt blitt game over for planeten. Det blir det kanskje likevel, men det vil ta litt lenger tid. Det er ikke det at verden ikke klarer å produsere nok mat, for samme hvor mye vi produserer vil ressursene være ulikt fordelt. Det er en vanlig argumentasjon i dag at selskaper som selger genmodifiserte frø kan redde verden fra sult hvis vi lar dem, og noen har sågar tatt til orde for å holde GMO-skeptiske aktivister personlig ansvarlig for mennesker som dør av sult. Det er imidlertid lenge siden for lav produksjon var det største problemet.

Det krangles forøvrig heftig om frøgiganten Monsanto og debunkere nekter for at det de gjør er farlig, men de har noen produkter som bør vekke reaksjoner. De lager bl.a. såkalte “roundup ready” frø. Det betyr at bøndene kan sprøyte åkrene med langt over de normale mengdene med med dette ugressmiddelet. Aktivister har lenge hevdet at det er farlig, og FN bekfreftet ifølge abc nyheter for to år siden at stoffet er kreftfremkallende. En artikkel på nettstedet Science in Society omtaler en studie som viser til at roundup har blitt funnet i vann og jordprøver over hele USA. Det er også noen som mener at Roundup har forårsaket kreft og fosterskader i Argentina. Les om det på BBC. 

De fleste er fokusert på is, havnivå og karbondioksid når de diskuterer klimaet, men det er verre ting som kan skje i et worst case scenario. Vi har de siste årene fått advarsler i form av permafrost som tiner i Sibir, Alaska og på Svalbard. Det er lagret dobbelt så mye karbon i jorda som det er i atmosfæren, og hvis dette skulle bli frigjort i løpet av relativt kort tid, kan det få store konsekvenser. Det er ingen som vet hva en temperaturøkning og økt CO2 egentlig vil gjøre med plante og dyrelivet.

NRK skrev i går om en ny rapport som konkluderte med at vi er inne i den sjette masseutryddelsen. Rapporten slår fast at to arter i snitt per år har forsvunnet siden 1900. De to forskerne bak rapporten, Gerardo Ceballos og Paul Ehrlich, mener vi må gjøre mer for å stoppe befolkningsveksten og menneskelig konsum. Les artikkelen på nrk.no.

Dette er bare noen av mange eksempler på trusler mot menneskene. Det var nok dette Stephen Hawking tenkte på da han for noen måneder siden sa at vi burde reise fra planeten innen 100 år. Kolonier i verdensrommet er noe av det mest interessante innen både science og science fiction. Det er kanskje ikke noen onde bakmenn som styrer verden og planlegger massemord, men grådige regjeringer og selskaper kan gjøre ting som ikke er direkte helsefremmende. Resultatet kan derfor bli tilsvarende i deler av verden. Det overrasker meg at Stephen Hawking tror vi har så kort tid på oss, men vi er nok ikke realistiske hvis vi tror at det bare er Donald Trump som hindrer nødvendig handling. Jeg kan forstå hvordan konspirasjonsteorier oppstår, for de er ikke tatt fullstendig ut av lufta.

Problemet er at de som tar avgjørelser for oss ikke vil ha løsninger som innebærer reduksjon i forbruk, økonomisk og politisk makt. Det minner meg om en anekdote fra Bill Brysons bok A Walk in the Woods. Han fortalte om opplevelsene sine mens han gikk deler av the Appalachian Trail, og krydret beretningen med historiske hendelser langs løypa. Et av mange dyr som har blitt utryddet i disse fjellene er fuglen Bachmanns warbler. Den skal ifølge beskrivelser ha hatt en spesielt fin sang, men ingen hadde observert den på veldig lenge. Det ble antatt at den var utryddet, men to fuglekikkere så en med bare et par dagers mellomrom i 1939. Hva tror du de gjorde? Begge fuglene ble skutt! Det oppsummerer menneskelig atferd.

The Population Bomb
The sixty mass extinction is here

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s