Syk likestilling

Batman figur. Enten det er Batman eller dødelige soldater er action figures gjerne veldig atletiske og dominerende. Foto: Pixabay
Enten det er Batman eller dødelige soldater er action figures gjerne veldig atletiske og dominerende. Foto: Pixabay

Dette er det andre innlegget jeg skriver etter å ha lest Mai Eckhoff Morseths innlegg Kvinner uten klær. Det er mye jeg kunne ha kommentert, men vil fokusere på en ganske syk likestilling.

Det hadde vært fantastisk hvis vi hadde fått en utvikling mot mindre kvinnediskriminering, men hovedgrunen til at det er jevnere fordelt i dag er at vi har fått et økende fokus på menn. Det skal sies at det fremdeles er mye større fokus på kvinner, men kroppspresset har blitt litt jevnere fordelt.

Det er lett å få inntrykk av at det hovedsakelig er kvinner som har komplekser og som blir ulykkelige fordi de ikke klarer å leve opp til egne og andres forventninger. En studie der 12 000 amerikanere mellom 18 og 65 år deltok viste at problemet faktisk er minst like stort for menn. Kvinnene plasserte utseende på nummer tre over lista over hva som gjorde dem tilfreds med livet, mens utseende var nummer to på mannens liste. Det er altså gode muligheter for at dette spørsmålet alene definerer livene våre. Jeg kom også over interessant forskning ved Bradley University som mente at vi burde diskutere det mannlige kroppsbildet mer fordi mange strever med et negativt selvbilde.

Jeg er enig med Mai Eckhoff Morseth at det er mer mangfold når det gjelder menn i media. Jeg vokste opp med skuespillere som Sean Connery, Mark Harmon, Mel Gibson, Tom Cruise, Denzel Washington, Morgan Freeman og George Clooney. De ble av sladderpressen vurdert som sexy opp i ganske høy alder. Jeg vet ikke om det var fordi de ikke ønsket den type fokus lenger, men skuespillere som Halle Berry, Liv Tyler, Rene Russo og Angela Bassett ser ut til å ha forsvunnet fra de store filmene tidligere enn de mannlige skuespillerne de spilte mot. The Guardian skrev i fjor at 26 prosent av kvinnelige skuespillere i de 100 mest populære filmene fra 2014 måtte kle av seg helt eller delvis, mens tallet for mannlige skuespillere var bare 9 prosent. Rapporten viser også at menn snakker mer enn kvinner i disse filmene. Dette hadde ikke skjedd hvis vi forbrukere sendte et klart budskap om at dette var uakseptabelt. Det virker som at mange tror de må ha fokus på sex for at en film skal gjøre det bra, men det er en god del TV-serier og filmer som gjør det bra med en god historie og gode skuespillere.

Jeg lurer likevel på om mangfoldet blant mannlige skuespillere er så stort som en kan få inntrykk av. Det er noen få eksempler på et mer moderne rollemønster, men hovedtrekkene fra tidlig barndom til voksen alder er at gutter må være attraktive, slanke, sterke og besluttsomme. Det har blitt likestilling på den måten at både gutter og jenter vokser opp med umulige krav. Det er kanskje mest fokus på tynne kvinner, men det har også blitt langt flere menn i populærkulturen med en kropp de færreste har. Det starter allerede med action figures, så det er ikke rart at mange unge menn er misfornøyde med utseende.

Løsningen er ikke lett, for det er ikke lett å kutte ut TV, film og sosiale medier fullstendig, men vi må i det minste ta pauser. Vi kan også velge filmer som ikke bruker sex spekulativt for å gjøre en dårlig historie litt mer fengende.

Det blir sett på som konservativt i dag, men Michelle Obamas råd til unge kvinner er ikke det verste jeg har lest. Les mer i Mail Online. Dette er noe unge menn bør merke seg også. Ord som ære og ærbar kan fungere like bra i et moderne samfunn med likestilling som det gjorde i mer konservative tider. Det er snakk om en atferd som andre beundrer og ønsker å kopiere, men som er innenfor det realistiske for de fleste. Jeg synes jeg hadde bedre rollemodeller på TV og i filmer da jeg vokste opp på 80-tallet enn mange har i dag.

Jeg skrev en tekst om det for et par år siden, Filmer som påvirket.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s