Tidsbomba

Illustrasjon: Etr gammel par sitter på husker. Det er mange som kan beholde helsa lenger, men det kan bli en økonomisk vanskelig tid.
Det er mange som kan beholde helsa lenger, men det kan bli en økonomisk vanskelig tid.

Vi er veldig folkelige i Norge. Det gjelder i politikken også, og nær sagt hvem som helst kan komme inn på Stortinget. En trenger ikke allerede være en del av en elite, men det betyr ikke at det er kvalifiserte folk vi stemmer på.

Når jeg leser uttalelser fra politikere lurer jeg på hvorfor vi stemmer på dem. Jonas Gahr Støre uttalte i et intervju med FriFagbevegelse i januar 2017 at han var bekymret for at det skulle utvikle seg en ny underklasse i Norge. Fagforbundet uttalte så seint som i april i år at 100 000 barn vokser opp under fattigdom i Norge, og at politikerne kan stoppe denne utviklingen. Hvorfor er det ingen som gjør det? Dette er ikke et problem som utvikler seg i de korte periodene noen andre enn sosialister har regjeringsmakt, så det hjelper ikke med den gamle propagandaen om at det er høyresida som skaper fattigdom.

Det var mange politikere som mente at innvandring fra Syria ikke ville koste Norge ett øre fordi vi kunne gi de nyankomne jobber. Det høres litt rart ut siden det faktisk er en del nordmenn i ledighetskø og diverse tiltak allerede. Jeg har i tidligere innlegg dokumentert at det er mange fordommer i arbeidslivet, også for andre generasjon.

Trumfkortet for norske politikere ser ut til å ha vært at det er høyt utdannete syrere som kommer hit, men en spørreundersøkelse SSB gjorde i 2015 var kanskje en pekepinn på at det ikke skulle bli så enkelt likevel. Undersøkelsen viste at bare 30 prosent av syrere som kom til Norge i 2014 hadde fullført grunnskole, mens 15 prosent av denne gruppa fullførte videregående skole, og 12,4 prosent hadde inntil 4 års utdanning. Det siste er ifølge NOKUT vanskelig å verifisere fordi det er mange falske vitnemål og ID-papirer i omløp. Det er sikkert mange som mister eller må reise fra papirene sine, men det er bortimot umulig for norske myndigheter å få troverdige opplysninger fra et krigsherjet land.

Jeg tror mange politikere så for seg at de skulle få gratis, hvit arbeidskraft fra et oljeproduserende land. Utdanningsnivået kombinert med de mange fordommene i mot innvandrere gjør det temmelig naivt å tro at det skal bli enkelt å sysselsette dem. Dette er viktig bakgrunnsinformasjon for en artikkel som Dagbladet publiserte for et par dager siden. Det dreier seg om et forventet gap mellom det myndigheter verden over vil skylde pensjonister og uføretrygdede i 2050, og det myndighetene er i stand til å betale. Gapet vil være på hele 3,3 millioner milliarder kroner.

Norske myndigheter mener de har kontroll på situasjonen p.g.a. den såkalte pensjonsreformen fra 2011. Det betyr at de som vil ha en pensjon som er noenlunde i forhold til den lønna de hadde som yrkesaktiv, må jobbe lenger. Det er ikke nok, for vi må sannsynligvis betale mer i skatt også. Jeg er likevel ikke helt overbevist når Dagbladet skriver at “vi går trolig klar.”

Dette kan bli dramatisk i mange land. Hva tror du kommer til å skje i f.eks. USA? Den nasjonale gjelda der er allerede på $ 19,9 trillioner og de har ikke ord på seg for å hjelpe mennesker med lav inntekt. Da kan en tenke seg til hvordan det blir når denne tidsbomba eksploderer. Det er farlig å være fattig, og jeg kan se for meg at tidlig død ikke blir vurdert som annet enn en naturlig justering, som om vi snakker om aksjemarkedet. Jeg fester ikke mye lit til de fleste konspirasjonsteorier, men når enkelte av disse teoretikerne i USA snakker om at myndighetene planlegger å redusere befolkningen har de kanskje litt rett. Det skjer neppe på dramatisk vis gjennom krig eller sykdom/biologioske våpen, men fattigdom er farlig, og det er ikke utenkelig at forventet levealder går dramatisk ned blant fattige.

Vi kan sannsynligvis begrense skadene i Norge, men jeg er likevel litt urolig når jeg vet hvem det er som skal ta avgjørelser på vegne av folket, og på hvor innstilte folket er på å gi inkompetanse ny tillit.

En økonomisk tidsbombe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s