Trump tok en Nixon

Bilde av månelandingen 1969. Det var kanskje den største propagandaseieren USA har vunnet. Historien kunne ha sett annerledes ut.
Det var kanskje den største propagandaseieren USA har vunnet. Historien kunne ha sett annerledes ut.

Det er sikkert mange som vil hevde at når jeg uttaler meg om politikk gjør jeg noe jeg ikke kan. Det betyr derfor ikke så mye når det kommer fra meg, men jeg sier det likevel. Jeg forstår ikke politikk, spesielt ikke den amerikanske.

Det blir hevdet at Donald Trump er en sviker, ikke nødvendigvis fordi han har gitt hemmelige opplysninger til Russland, for det er vel ikke beviser for, men fordi han eller noen andre på teamet hans har kommunisert med russerne. Nå kjenner jeg ikke detaljene, men det virker ikke umiddelbart som at det han har gjort er så graverende, og han er faktisk ikke den første.

JFK var på mange måter en Donald Trump et halvt århundre før originalen ble president. Kennedy var nok ikke perlevenner med ledelsen i CIA og Pentagon, men klarte det Trump kanskje ikke klarer. Han overbeviste skeptikerne, som da Sovjetunionen, UK og USA skrev under på den såkalte Partial Nuclear Test Ban Treaty i oktober 1963. Ting så lysere ut etter Cubakrisen og JFK foreslo en felles amerikansk-sovjetisk ferd til Månen. Dette skjedde mens den amerikanske anti-kommunist holdningen var på det mest fanatiske. Romorganisasjonene i begge land er en del av militæret, og det kan ikke bli mer spektatulært enn en amerikansk president som foreslår å overlate militært utstyr til fienden på 1960-tallet. Månelandingen er kanskje den største propaganda-seieren til USA noensinne. Ideen var ikke dum. Oppgaven til NASA var f.o.f. å vise at de kunne, men en felles ferd hadde kanskje fokusert mer på vitenskap. 

Richard Nixon avsluttet det samme tiåret som president, og han brukte to såkalte “backchannels” før han flyttet inn i Det hvite hus. Den første kanalen, Robert Ellsworth, kontaktet den russiske ambassadøren (Dobrynin) og Charge d’Affaires under valgkampen. Den andre kanalen var Henry Kissinger som kontaktet KGB, også det under den amerikanske valgkampen. Kissinger var da Nixons utenrikspolitiske rådgiver, før han gikk over i rollen som presidentens sikkerhetsrådgiver. Dette resulterte i den såkalte Kissinger-Dobrynin kanalen, som har fått æren for at forholdet mellom de to supermaktene ble bedre i en periode. Les om det i Washington Post.

Vi har en situasjon der absolutt alle, fra representanter i Kongressen til journalister i de fleste mediebedriftene verden over, samler tilsynelatende meningløs informasjon og anklager mot Trump. Det høres ut som at en uformell kanal, som den de hadde på Nixons tid, hadde vært minst like fornuftig i dag. Da hadde en kanskje unngått mange lekkasjer og fått ro til å diskutere politikk med andre regjeringer. Det er bare en observasjon, men sånn det ser ut fra mitt ståsted ser det ut som at Donald Trump må forholde seg til så mange anklager og etterforskninger at han neppe kommer til å utrette noen ting som helst. Nå skal det sies at han er flink til å male seg selv opp i et hjørne, men når selv medlemmer av hans eget parti snakker om riksrett, forstår en at det er sterke krefter som vil kaste presidenten før han gjør mer skade. Det hadde vært rart hvis ingen ble tiltalt etter alt som har blitt sagt, men hvis sannheten noen gang kommer ut, kan denne saken fort få en annen vending. Hva hvis ingen kan bevise noen ting som helst? Det hadde vært rart hvis det ikke fikk konsekvenser, så det kan bli en politisk skandale uansett utfall.

Det er forøvrig mange som mener at Richard Nixon hadde blitt stilt for riksrett, men den prosessen opphørte da han trakk seg som president i 1974. Bill Clinton er dermed den eneste presidenten siden Andrew Johnson (1868) som har blitt stilt for riksrett. Begge ble frikjent, og hvis Donald Trump skulle bli den første som blir dømt, er det ikke sikkert det er bevisene som feller han. Det er rett og slett for mange som ikke liker presidenten, og det er kanskje derfor hele verden utnytter hver mulighet til å krritisere.

Spørsmålet er hvorfor USA ikke kan godta det de kunne under den kalde krigen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s