Du trenger ikke melk

Vi bodde på et lite sted i Nordand for noen år siden. Halsa ligger omtrent halvveis mellom Bodø og Mo i Rana, og det er såpass usentralt at kommunen hadde problemer med å lokke allmennpraktiserende leger til å bosette seg der. Vi hadde derfor ikke én fastlege, men det kom vikarer i kortere perioder. Vi hadde ikke mindre enn 12 fastleger det første året, og etter det mistet jeg oversikten over hvor mange det ble totalt.

Den kanskje beste fastlegen vi hadde testet oss for ulike matallergier, og uavhengig av resultatet mente han at ingen voksne burde drikke melk. Det blir som å banne i kirka i Norge, for her er det nesten grunnlovsstridig å si noe annet, men som med all annen forskning er det uenighet. Noen hevder hardnakket at det er direkte helseskadelig å kutte ut melk, men en mye omtalt svensk studie stiller spørsmål ved det offisielle ernæringsrådet. Studien antyder at et for stort inntak kan være skadelig. Forskerne bak denne studien legger likevel til at det er for tidlig å advare mot melk, men at disse funnene i det minste indikerer at vi bør være forsiktig med hvor mye melk vi drikker.

Det er ikke sikkert at melk er det mirakelstoffet mange tror det er. Det blir gjerne sagt at mennesker som ikke har allergier kan holde seg til både gluten og vanlig melk, men melk inneholder faktisk en god del sukker eller galaktose, som ifølge en studie har forårsaket oksidative stresskader og kronisk betennelse i forsøksdyr, og denne type skader har betydning for kardiovaskulær sykdom, kreft, bein og muskeltap i mennesker. Jeg sier ikke dette for å spre frykt, men jeg mener det er all mulig grunn til å stille spørsmål ved de etablerte rådene.

Tine hadde nylig en humoristisk serie med reklamer der de oppfordret til å drikke melk sammen med middagen. De fokuserte på smaken, men jeg har inntrykk av at mange anbefaler melk utelukkende fordi det er sunt. Jeg vet imidlertid ikke om det finnes noe solid vitenskapelig grunnlag for å hevde at f.eks. lettmelk kan hjelpe de som har vektproblemer, for hvis vi bytter ut litt fett med mer karbohydrater, har vi i alle fall ikke gjort noe framskritt.

Vi trenger kalsium for å bygge sterke bein og tenner, samt for at muskler, nerver og celler skal fungere best mulig. Voksne trenger ifølge nettstedet melk.no 800 mg kalisum hver dag (gravide trenger 900 mg), og det er ingen tvil om at melk er en praktisk kilde siden det er lett tilgjengelig. Jeg reagerer likevel på den holdningen jeg ofte møter, at en melkefri diett er farlig.

Melke og glutenfrie vafler er en klassiker her i huset fordi det er så enkelt å lage.
Melke og glutenfrie vafler er en klassiker her i huset fordi det er så enkelt å lage.

Vi spiser f.eks. mye brokkoli, nøtter, sardiner og appelsiner, og dette er matvarer som inneholder mye kalsium. Vi bruker også havredrikk, både som en drikk og som en ingrediens i baking, sammen med bl.a. havremel og mandelmel. Jeg fører absolutt ikke noen krig mot melk, men jeg er skeptisk til påstanden om at melk er den eneste muligheten vi har til å få i oss kalsium og vitaminer.

Jeg er altså uenig i konklusjonen fra abc nyheter-artikkelen Voksne trenger ikke melk og fem andre myter om melk. Vi blir også fortalt at vi kan kjøre i oss så mye sjømat vi bare orker, men det er ikke det samme hva vi spiser. Det er nemlig noen arter som inneholder mer kvikksølv enn andre. Denne danske artikkelen fra forskning.no mener forøvrig at grenseverdien for kvikksølv i mat er for høy. Det er mange fagfolk som er uenige i de ernæringsrådene myndighetene gir. Norske myndigheter har også en rar dobbeltrolle ved at Oljefondet har investert store summer i Nestlé og de to legemiddelfirmaene som produserer Tamiflu og Ritalin. Da er det litt snodig at de hevder å ha mer troverdighet enn de som peker mot alternativer.

Can drinking too much milk make your bones more brittle?
Milk and mortaility
Is milk your friend or foe?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s