Krigsforberedelser

kart som viser hvel som kontrollerer de ulike delene av øandet. Regimet vinner terreng og nærmer seg de sentrale delene av landet, men opprørerne vil hindre at de får gjenerobre hele landet. Kilde: Gurnotron via Wikimedia Commons
Regimet vinner terreng og nærmer seg de sentrale delene av landet, men opprørerne vil hindre at de får gjenerobre hele landet.
Kilde: Gurnotron via Wikimedia Commons

Stephen Hawking skrev for en tid tilbake at dette er den farligste tiden for planeten vår. Hovedpoenget hans var kanskje de ekstreme forskjellene mellom fattige og rike, men det er også tydelig at vi beveget oss nærmere en stor krig. Hvis det blir krig vil kanskje ettertiden si at krig var uunngåelig. Det er mye nå som tyder på at noen ønsker en krig, men at de ikke vil starte den selv. De provoserer og håper at motparten vil gi dem en grunn til å angripe.

Den mest åpenbart farlige situasjonen er Nord-Korea. Etter en lang periode der Nord-Korea har foretatt atomprøvesprenginger og testet raketter, som har blitt møtt med advarsler og sanksjoner, forandret USA plutselig strategi. Vi kan fort havne i en situasjon der dette handler om ære. En av partene må tape anseelse, og det er ikke sikkert vi får rasjonelle avgjørelser. Det er sterke krefter i USA som ikke bare ønsker å angripe Nord-Korea, men Syria og Iran også. Da snakker vi om en stor krig. Trump sier at han håper på en diplomatisk løsning, men han er kanskje avhengig av at disse landene, Russlands allierte, gir seg.

Det finnes ingen beviser for at Iran utvikler atomvåpen. Israel og deler av makteliten i USA hevder likevel hardnakket at landet ikke bare har atomvåpen, men at de også planlegger å bruke dem til å utslette Israel. Det er ingen tvil om at Iran har den tradisjonelle muslimske anti-Israel retorikken, men det er ingen ting som tyder på at de planlegger å utslette seg selv. De vet sannsynligvis at det er det de hadde gjort hvis de angrep Israel. Nettstedet militarybudget.org skriver forøvrig at Iran brukte snaue $ 10 milliarder (2,2 prosent av BNP) på Forsvaret i 2009, det siste året de har statistikk for, mens f.eks. Saudi Arabia brukte $ 45 milliarder det samme året. Israel ligger i den samme statistikken stabilt på $ 15-16 milliarder per år. Det virker altså ikke som at de er spesielt opptatt av å bygge opp militæret. Da kan en lure på hvorfor Iran blir beskrevet som en trussel.

Jeg tror vi kan takke Russland for at vi ikke har en stor krig allerede. USA angrep for en tid tilbake en militær base i Syria, og Israel angrep en iransk våpenlager i Damaskus så seint som i går. De viste til at det var for å hindre at Hezbollah (Iran) smuglet våpen til Libanon. Problemet med de israelske og amerikanske angrepene er at de ikke er villige til å bevise påstandene sine. Vi skal bare stole på at de snakker sant. Russland har avansert utstyr plassert i Syria. De har bl.a. et rakettsystem som kan spore 300 mål og skyte dem ned i 90 000 fots høyde. Det er ingen grunn til å tro at det ikke virket i de to nevnte angrepene, men Putin vet hvor risikabelt det kan være å skyte ned amerikanske og Israelske fly/raketter. Jeg lurer likevel på om han har så mye valg i det lange løp. Hvis han tror at han må stoppe en farlig utvikling er det ingen vei utenom.

Når vi ser på hvor ustabile Afghanistan, Irak og Libya er etter at NATO stabiliserte dem, kan en lure på om det blir noe igjen av regionen etter at Syria har falt. Da er Iran det eneste landet som ikke har fått utbytte av vår hjelp, men de står kanskje for tur. Dette høres veldig mistenkelig ut som en konspirasjonsteori, men jeg tror det er en av flere muligheter. Det betyr ikke at det må skje. Det er mulig å stoppe utviklingen, men jeg tror den australske journalisten John Pilger har et poeng når han sier at 3. verdenskrig allerede har startet. Han mener ikke med det at slaget har åpnet, men at forberedelsene er i gang. Krig starter ikke plutselig, og forberedelsene garanterer ikke at den starter heller, men det kan se ut til at vi i det minste nærmer oss. De neste månedene kan avgjøre mye.

Regimet i Syria har kontrollert en liten del i Vest på grensa mot Libanon, Israel og Tyrkia, men de vinner terreng østover. Regimet kontrollerer også byen Deir Al-Zour i øst. De har en garnison der som beskytter sivilbefolkningen mot ISIS. Det er flere alternative nyhetsformidlere/bloggere som klør seg i hodet nå, for de er ikke sikre på hva det egentlig er USA har i tankene. Amerikanerne har ikke store styrker i Syria, men de har likevel såkalte moderate muslimske opprørsgruppene under sin kommando. Dette er rundt 1000 grupper som har inngått allianser, og en god del av dem kjemper for en islamsk stat. USA har derfor i realiteten kontroll over det som ikke ligger under regimet og IS. Det er noen som rapporterer om at opprørsstyrker kommer fra Jordan. Det er ikke klart hva de planlegger, men det er mulig de vil isolere Deir Al-Zour fra regimet i Vest, og fra styrker som kommer fra Irak, en alliert av Assad. Dette kan være starten på en oppdeling av landet.

Ting utvikler seg veldig raskt, mye raskere enn tidligere. Russland og Kina er enten veldig usikre på hva de skal gjøre, eller så klarer de ikke helt å henge med. Samme hva som ligger bak er det ingen tvil om at situasjonen begynner å likne på Cuba-krisen i 1962. Det er viktige avgjørelser som skal bli tatt. Jeg håper de store statslederne løser det like bra som Kennedy og Krutsjov.

Jeg vil legge til at dette bare er mine private spekulasjoner. Jeg prøver på ingen måte å spre den type frykt en kan finne på andre blogger, men jeg tror vi ser en utvikling som i verste fall kan bety krig. Den kan imidlertid stoppes. Det er derfor viktig å si hva vi mener om det som skjer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s