Sabelrasling

Det er stadig flere som spør seg om vi er på vei mot en ny kald krig. Problemet er at kald krig egentlig er en permanent nesten krig-situasjon. Vi var veldig nære krig under Cubakrisen i 1962. Det skjedde igjen i 1979 da en datafeil lurte amerikanerne til å tro at Sovjetuninen hadde skutt en rekke atomraketter mot USA, og det brøt ut panikk i motsatt ende i 1983 da alarmen gikk i Moskva. Øvelsen The Able Archer Execise ble litt samme år litt for realistisk. Øvelsen gikk ut på å simulere et sovjetisk angrep på Europa, men den var litt annerledes en tidligere år. USA sendte 19 000 soldater til Europa, forandret beredskapsnivået til DEFCON 1 og flyttet noen kommandoer til alternative steder. Det så ut for russerne som at amerikanerne virkelig forebredte et angrep. Det var også en situasjon i 1995 som noen mente var en nesten-krig situasjon. En oppskytning fra forskningsstasjonen på Andøya fikk alarmen til å gå i Moskva, og det var ikke direkte betryggende at avgjørelsen var opp til Boris Jeltsin.

Jeg tror ikke det er utenkelig at en feilvurdering kan starte krig, og det kan lett skje under en kald krig. Det er bemerkelsesverdig stille om dette i media. Jovisst, journalister kan produsere rikelig med støy når det gjelder det fiendebildet NATO ønsker seg, men det virker ikke som at noen er villige til å se videre.

Jeg var inne på i Sannhet vs propaganda at vi har dannet oss et bilde av Putin og Russland. Det som ikke passer inn i dette bildet blir ignorert. Det er f.eks. mange som hevder at homoseksualitet er ulovlig i Russland, men det har det ikke vært siden 1993. Det som er ulovlig er å spre informasjon om homofili til mindreårige. Det er likevel riktig å si at det er sterke anti-homofile holdninger i Russland, men om de er verre en noen av de nærmeste allierte vi har er en annen sak. Det er i praksis ulovlig med homofili i bl.a. Qatar, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Afghanistan, og skal gi dødsstraff. Det er noe som aldri blir kritisert, så hvorfor er vi så opptatt av Russland?

Det er ingen som spør seg hvordan en krig mellom USA og Russland vil se ut. USA har hatt en “let’s nuke’em holdning” fordi de ligger godt plassert utenfor allfarvei. Det var mange amerikanere som ble drept i de to verdenskrigene, Vietnamkrigen og Koreakrigen, men dette var soldater. Bortsett fra angrepet på Pearl Harbor kom ikke krigen til USA. Det er sannsynlig at med dagens våpen vil det bli ufattelig store sivile tap i USA, Europa og Asia.

Russland eneste hangarskip Admiral Kuznetsov i den engelske kanal. Det seilte utenfor norskekysten seinest i fjor på vei til Syria. Foto: Royal Navy
Russland eneste hangarskip Admiral Kuznetsov i den engelske kanal. Det seilte utenfor norskekysten seinest i fjor på vei til Syria. Foto: Royal Navy

Når Trump-regjeringen anklager Russland for veldig alvorlige forbrytelser uten å legge fram bevis, samtidig som de sier at de ikke kan tillate Nord-Korea å fortsette sine provokasjoner, og beskylder Kina for å være agrressive, er det nesten utenkelig at ingenting kommer til å skje. Det vil være litt rart etter at USA har gått så høyt ut. Vi kan få et scenario som Irak, som alle trodde var en av de største miltærmaktene i verden, men som det viste seg å være lett å bekjempe. Vi kan også få en situasjon der en liten gnist kan starte en større krig der Russland, Kina, Iran eller Nord-Korea blir tvunget til å svare. USA har forøvrig 400 baser som utgjør det de kaller ei perfekt løkke rundt Kina. Les om det i The Sun.

Det er nesten som at noen ønsker krig. Det er temmelig creepy å høre begeistringen og forventningen når nyhetsankere snakker om angrep og muligheten for angrep. Amerikansk media var ekstatisk da Trump ga ordre om å angripe en syrisk flybase, og det er sjelden norske journalister kritiserer sine kolleger på den andre siden av Atlanteren.

Den norske politiske og militære eliten må ha tenkt tanken. De må ha tenkt på hva de skal gjøre hvis f.eks. en menneskelig feil e.l. starter en krig. Dette blir kanskje en krig der vi egentlig ikke ser så mange soldater, for med dagens teknologi kan raketter, droner og ubåter gjøre det meste. Krig er ikke det mest sannsynlige sceneariet på kort sikt, men det er mulig. Jeg tror Norge kan være like uforberedt som i 1940. Hva skal vi egentlig gjøre hvis rakettene hagler over det lille forsvaret vi har?

Det er kanskje grunn til å vurdere om det alltid er lurt å støtte retorikken til presidenter som liker å omtale seg selv som a shining city upon a hill og leader of the free world. Vi kan sikkert stole på at NATO vil bruke våpen, men kan vi stole på at de gjør det de kan for å redusere spenningen og hindre at krig bryter ut?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s