Trumps u-sving

Mediene har en viktig rolle å spille i et demokrati. Vi kan nemlig ikke delta i demokratiet hvis vi mangler informasjon om hva som foregår. Det innebærer bl.a. at media må avdekke hvordan politikerne handler på vegne av oss, og hvilke planer de legger (kilde: Nasjonalt digitalt læringsarena).

Jeg vet ikke om det noensinne har vært en tid der vi kunne lese og lytte til nyheter uten et filter, men det er ganske tydelig at nyheter er en narrasjon. Det er grunnen til at vi trenger alternative formidlere. Det hender likevel at mainstream media (MSM) kommer med oppsiktsvekkende opplysninger. Det skjedde da Mail Online i 2013 skrev om lekkede mailer som skal ha bevist at USA støttet planer om et kjemisk angrep i Syria som ville gi regimet skylda. Les mer.

President Trump uttalte nylig at det ikke var et mål å fjerne Assad fra makten i Syria. Han var derimot en del av løsningen, noe som er stikk motsatt av det som har vært amerikanske politikk gjennom hele krigen. Kort tid etter skal Assad ha gitt ordre om å angripe sin egen befolkning. Det kommer mildt sagt beleilig for de kreftene som ønsker et regimeskifte i Syria. Lederne i Syria og Russland er neppe enfoldige. De kan alt om propaganda og de visste derfor at det ville vært veldig uklokt å bruke kjemiske våpen når de var i ferd med å få støtte fra NATO.

USA svarte med å angripe det syriske luftforsvaret med raketter, det første militære målet de har angrepet i de seks årene krigen har pågått. Jeg er forsiktig med å slenge ut anklager uten bevis, men det er mistenkelig at Trump utførte historiens raskeste u-sving.

Det har vært mange anklager etter tidligere bruk av kjemiske våpen i Syria. FN har bl.a. anklaget opprørere for å bruke nervegassen sarin. Les om det i The Telegraph. Denne bloggen på CNN hevdet i 2012 at USA og noen av deres europeiske allierte trente syriske opprørere i å håndtere kjemiske våpen. De var kanskje ment å være informanter, men vi kan ikke bruke disse Al Qaida-gruppene som sannhetsvitner.

Det blir interessant å følge utviklingen. Jeg håper USA har litt mer å komme med enn de har hatt tidligere, men jeg er skeptisk når vi gang på gang blir fortalt at det finnes sterke bevis, samtidig som de hverken kan offentliggjøre dem eller la noen uavhengige granske beskyldningene. Nå har i alle fall media sjansen til å utføre litt god, gammeldags journalistikk. Problemet er at de må få bevisene fra de samme som vil ha det syriske regimet fjernet.

Det overrasker meg ikke at den norske regjeringen støttet Trump i dag. Det blir som å legge ned politi og påtalemyndighetene. Bevis er overflødig, og Norge støtter med det en politikk som går ut på å fjerne statsledere vi ikke liker. Dette kan være en farlig situasjon, for store kriger blir gjerne utløst av menneskelig feil eller tilfeldigheter. Hvis dette skulle føre til en konfrontasjon mellom NATO og Syria med deres allierte, skal det ikke mye til for at det blir alvorlig. Norge vil med det være skyldige. Vi er kanskje allerede skyldige i krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, som vi var i Libya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s