Den norske nasjonalsporten

Humle og løvetann. Disse to kommer høyt på mange menneskers klageliste.
Disse to kommer høyt på mange menneskers klageliste.

Det er overraskende mange av oss som føler at livet er best når vi er misfornøyde med et eller annet. Vi er som det gamle ekteparet i novella Kjerringmas og gubbegnål fra boka Juleglimt, ei samling juleeventyr på nynorsk. Fortellingen av May Grethe Lerum handler om et eldre ektepar som krangler og gir hverandre giftpiller hver gang de åpner munnen. Dette skulle imidlertid bli ei annerledes jul.

De fikk nemlig vite rett før jul at de tre voksne barna deres ikke kom på julaften likevel. De hadde fått nok av kranglinga. Et av barna skulle likevel komme dagen etterpå, men på den betingelsen at foreldrene kunne oppføre seg. De skulle bruke julaften på å øve seg, og de klarte det hele kvelden, men de var mer miserable enn de noensinne hadde vært. De ville heller ha sarkasme og sårende kommentarer.

Vi liker å klage, og konstruerer om nødvendig saker. Det er derfor en del som klager over jul og påske fordi de hevder å være ateister, mens både “ateister” og kristne jamrer seg over den moderne versjonen av den keltiske høsttakkefesten Samhain, den som er bemerkelsesverdig lik norske juletradisjoner.

Vi klager over det kalde været vi har hatt i mars, en måned som ofte betyr vår på disse kanter, og hvis vi får litt høyere temperaturer, hadde vi klagd vi over varmen. Vi klager over det meste regjeringen gjør, selv om politikken ikke forandrer seg mye fra regjering til regjering. Det er som at det er noe som ikke stemmer hvis vi ikke klager, og denne uka har vi en ny årlig tradisjon, som riktignok ikke produserer like høy klagesang, men det er alltid noen som klager over sommertid. Her er noen overskrifter:

Eksperter kritisk til sommertid NRK
Vil avskaffe sommertid P4
Avskaff ordningen med sommerid og vintertid Forskning

UNICEF skrev i januar om kriser som vil prege 2017. Det dreier seg ikke overraskende om Syria (og nabolandene), Irak, Afghanistan, ulovlige innvandrere til Europa, Sør-Sudan. De kunne ha lagt til Libya som et av mange land  vi har “frigjort.”

Det er i tillegg en spent og potensielt farlig situasjonen i internasjonal politikk for tiden, og da skulle en tro det ville være mulig å finne viktigere ting å snakke om. Det er kanskje en trøst at vi ikke er alene. Da jeg skrev ordene  “vi klager” i søkemotoren Duck Duck Go fikk jeg treff på nyhetssaker fra det andre landet som ofte nevnes som verdens beste å bo i, Danmark. Politiken uttrykte det sterkest: “Danskene har fået en ny nationalsport – vi klager.” Jeg trodde  trodde det var typisk norsk, men kanskje det er mer typisk for velferdssamfunn?

Advertisements

2 thoughts on “Den norske nasjonalsporten

  1. suuukkk… tenker jeg mange ganger når jeg hører hvordan folk syter ut. Til og med de av oss som ikke er godt stilt sett med norske øyne har det så vanvittig mye bedre, tryggere og “friskere” enn folk flest i denne verden.

    Tror nok det ligger i hva du avslutter med; typisk for velferdssamfunnet… Vi skulle være utrustet til stor takknemlighet og enda viktigere: hjelpsomhet og barmhjertighet, men velstand og trygghet virker dessverre ikke frem slikt automatisk- det krever egen innsats og vilje…

    1. Jeg kan teorien, men må dessverre innrømme at jeg mer ønsker jeg var mer hjelpsom enn at jeg faktisk er det. Jeg er en av de som ikke har så mye etter norske forhold, men selv i et rikt land som USA bor familier i vår situasjon på gata. Det gjør ikke vi. Det er noe å være takknemlig for, men jeg er nok litt bitter på det vi ikke har, som er et resultat av at jeg ikke lyktes i arbeidslivet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s