Jentedagen

Jeg skrev et innlegg på den engelske bloggen min i januar som en kommentar til The Women’s March on Washington. Innlegget The senseless march er også en passende kommentar til kvinnedagen.

Jeg nevnte bl.a. barnebruder og det er et mye mer utbredt problem enn mange er klar over, også blant noen av våre allierte. Det er f.eks. mange amerikanske delstater som åpner opp for at 14-åringer kan gifte seg med tillatelse fra foreldrene, og i noen stater kan jenter gifte seg uten tillatelse hvis de har vært gift tidligere. Jenter ned til 12 år kan gifte seg i Virginia hvis de kan dokumentere at de er gravide. Det er dessuten flere stater der foreldre kan gi tillatelse uten at det er satt en aldersgrense. Det er fremdeles en del som lider av den villfarelsen at gravide jenter og barnefaren bør gifte seg. Det kan altså være et betydelig press fra barnas egne foreldre.

Plan Norge fikk mye internasjonal oppmerksomhet for tre år siden da de arrangerte et bryllup mellom 12 år gamle Thea og 37 år gamle Geir. Det var naturligvis ikke ekte, men en kampanje som viste med rystende tydelighet hvor alvorlig dette er.

Det er som gjør det spesielt ekkelt i USA er at de har veldig stor religiøs frihet. Det har derfor vært en del religiøse sekter, som Yearning for Zion Ranch i Texas, der det var mistanke om at jenter ble seksuelt misbrukt. Dette er også et problem i noen muslimske land, og en annen av våre allierte, Saudi Arabia, er verst. Der er det ikke noen nedre grense for jenter hvis de får tillatelse.

Sveriges fremheves gjerne som feminister, men de fikk nylig kritikk fra bl.a. The Sydney Morning Herald etter at de kvinnelige medlemmene av en svensk delegasjon til Iran dekket til hodet. Det er en rettferdig kritikk, for hvor langt skal vi gå for å unngå å kritisere. Islam er tross alt en sterkt voksende religion her også, og vi må vise tydeligere at vi ikke tillater diskriminering. Religion er ingen unnskyldning.

Kvinnedagen handler i stor grad om det norske og andre vestlige kvinner mener de har krav på. Det er faktisk andre som trenger dagen mer, men vi kan starte med å kreve mer fra muslimske ledere i Norge. Det er ifølge dette debattinnlegget i Dagbladet vanligere med fordommer blant muslimer enn mange tror.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s