Selvoppfyllende dommedag

Atombomba ble sluppet over Nagasaki etter at krigen var over. Det var en farlig tid. Foto: Charles Levy via Wikimedia Commons
Atombomba ble sluppet over Nagasaki etter at krigen var over. Det var en farlig tid.
Foto: Charles Levy via Wikimedia Commons

Konspirasjonsteorier er et av de temaene jeg gjerne kommer tilbake til av flere grunner. Det er for det første interessant å studere menneskelig atferd, men det er også fascinerende å se på de teoriene som faktisk har vist seg å stemme. Vi må også være klar over at konspirasjonsteorier blir brukt bevisst av myndighetene i de fleste land. En etterretningsorganisasjon kan f.eks. plante en av sine agenter i et bestemt felt, og dermed oppmuntre til konspirasjoner, men diskreditere hele feltet seinere. Det har f.eks. vært noen som mente at nazistene kom seg unna med store verdier etter 2. verdenskrig, ikke til Sør-Amerika som har vært hovedteorien, men til Asia. De skal ha brukt pengene til å oppmuntre til den terrorismen som utviklet seg i den arabiske verdenen. Det høres ut som en mulighet, men når andre forfattere seinere spekulerte på om Hitler gjemte seg på Sørpolen der han hadde kontakt med aliens i en hemmelig base under isen, forstår de fleste at det er bare oppspinn. Det er hele poenget med den type hemmelige oppdrag å sørge for at ingen vil høre på de mer fornuftige heller.

Folket har et ansvar for det som har skjedd i USA, for mange amerikanere ønsket seg populisme. Det er mange interessante konspirasjonsteorier knyttet til den politiske situasjonen i USA for tiden, ikke minst når det gjelder løsrivelse fra USA. Det er bevegelser i mange delstater som tar til orde for å melde seg ut av unionen, og det knytter seg for tiden mest spenning til California. Samme hva en mener om den saken har dette et potensiale til å forårsake mye bråk, og det er noen som mener at det er hensikten.

Shattered Union er et dataspill fra 2005 der scenarioet er borgerkrig i USA. Jeg tror ikke vi får se det, men det vi ser nå kan bli en selvoppfyllende profeti. Dette er fra traileren til spillet:

Following a disputed election and a tied vote the US Congress installs the most unpopular president in US history. Shortly after the election increased unrest, rioting and a growing number of militias have given rise to an ever increasing domestic terrorism. In response the president invokes the Homeland Security Act and declares Marshall laws on the West coast and other areas ………..

Når det gjelder ønsket om løsrivelse er det sterke meninger om dette i California, Texas, Oregon og Nevada bare for å nevne noen. Myndighetene i USA må få lov til å bruke makt hvis dette kommer fullstendig ut av kontroll. Jeg tror ikke Donald Trump har planer om å bruke harde virkemidler, men de stadig sterkere protestene kan gjøre det nødvendig. Det vil da være folkets reaksjoner, og ikke Donald Trump selv som har skapt denne situasjonen. Folket kan med andre ord tvinge gjennom det de frykter mest, og en kan lure på om det er noen som oppmuntrer til de sterke protestene.

Jeg støtter ikke på noen måte Donald Trump, men er ikke sikker på om det harde kjøret mot han siden lenge før valget er helt rettferdig. Jeg sitter med et inntrykk av det for mange er uaktuelt å rapportere sannheten hvis det innebærer å gi Trump positiv omtale. Det virker å være så gjennomført negativt, og det siste jeg hørte om var at Dommedagsklokka ble flyttet 30 sekunder nærmere midnatt. Denne symbolske urskiva ble opprettet i 1947 for å illustrere faren for atomkrig, eller en annen trussel som kunne utslette oss. Vi har vært gjennom perioder der trusselen ble vurdert som mindre, og klokka var 23:43 i 1991 p.g.a. nedrustningsavtalene mellom USA og Sovjetunionen. Vi har beveget oss i feil retning de siste årene, hovedsakelig fordi land som India, Pakistan og Nord-Korea har testet atomvåpen.

Det er University of Chicago som opprettholder klokka, og de har kanskje dekning for å flytte klokka 30 sekunder nærmere midnatt, noe de gjorde for ei uke siden, men det virker unødvendig dramatisk å bruke Donald Trump som en av begrunnelsene. De har derimot et poeng når de nevner manglende framgang i klimakampen. Jeg oppfordrer alle til å være opptatt av det som skjer i verden, og ikke minst gi klar beskjed når politikerne gjør noe galt, noe Donald Trump har gjort. Jeg er imidlertid ikke enig i at Donald Trump gjorde verden farligere. De som sier dette tenker ikke realistisk om geopolitikk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s