Den alternative sannheten

Jeg har ikke så mange venner på Facebook, men følger stort sett tidsskrifter, nyhetsformidlere og ordbøker. Jeg liker bl.a. den amerikanske ordboka Merriam Webster. Et av innslagene der er såkalte “spiking” words, ord som plutselig får mange treff fordi det har blitt nevnt på TV. Det skjedde nylig da Kellyanne Conway, Donald Trumps valgkampstrateg og nå spesialrådgiver, bukte uttrykket “alternative fakta”. Dette var et svar på anklagen om at Trumps pressesekretær, Sean Spicer, hadde løyet på den første pressekonferansen sin. Det dreide seg om hvor mange som hadde sett på innsettelsen av Donald Trump som president. Dette ble en stor snakkis, for hvordan kan noe som er et alternativ til fakta være sannheten?

Dette er et klipp fra NBC som stort sett er krangling:

Det er ikke så ulogisk som mange ser ut til å tro. Det er en vanlig misforståelse at vitenskap utelukkende dreier seg om objektive eksperimenter som andre kan gjenta med samme resultat. Stikkprøver har imidlertid vist at det er overraskende mange studier der en ikke klarer å bekrefte tidligere funn. Det er vanlig innen legemiddelindustrien å støtte den samme studien i flere land, og legemiddelfirmaet velger den de liker best. Det har dessuten vært en del store korrupsjonsskandaler, og mange bruker mer penger på reklame enn på å utvikle medisiner. Det er også ulike resultater innen vaksineforskning, for ulike studier opererer med ulike kriterier. Det er f.eks. forskjell på å ha symptomer og å ha en laboratoriebekreftet smitte, og det kan forklare hvorfor noen land oppgir en høyere grad av effektivitet enn andre.

Tenk deg en trafikkulykke. De ulike vitnene har sett episoden fra ulike vinkler og i ulike miljøer. Hvis en sitter inne i en bil eller inne i et hus vil en ikke oppleve hendelsene på samme måte som en som er med i ulykkesbilen. Det kan f.eks. være ting som delvis blokkerer eller andre inntrykk som påvirker tolkningen vår. Det betyr ikke at de lyger, men politi og ambulansesjåførrer kan sannsynligvis bekrefte at de får mange ulike versjoner fra vitnene. Det har også vært en del tilfeller i mainstream media der de rapporterte nyheter de visste var falske. Det har bl.a. skjedd i dekningen av Syriakrisen.

Dette er noen eksempler på at både uærlighet og ulike perspektiver kan gi mange versjoner av sannheten. Hvis vi godtar alt som fakta sier det seg selv at sannheten har alternativer. Det blir kanskje å krangle om semantikk, tilsvarende det Bill Clinton gjorde da han ikke kunne innrømme skyld i Monica Lewinsky-saken fordi anklagerne hadde en annen definisjon av sex enn han hadde selv. Når en tenker over hvor flytende begrepet fakta er for for mange av de vi stoler på kan formidle den udiskutable sannheten, kan en lure på om alternative fakta er så uvanlig som mange vil ha det til.

Advertisements

One thought on “Den alternative sannheten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s