Eliten hater kritisk tenkning

Den siste utgaven av Dagbladet før valget. De forbereder seg på det ingen trodde var mulig.
En dramatisk framside i VG på valgdagen. Mange har allerede konkludert med at Trump er farligere enn alle forgjengerne hans.

Jeg har vært inne på manipulasjon i de to siste innleggene mine, Norsk fascisme og Falske flagg. Det har aldri vært viktigere å lese og lytte til nyheter med kritiske øyne og ører enn det er akkurat nå, for det spiller ingen rolle hvor mye andre prøver å manipulere oss hvis vi analyserer nyhetene.

Det har vært en ganske surrealistisk opplevelse å lese nyhetene i det siste. Det er helt åpenbart at det har vært en felles front mot Donald Trump. Han har blitt kalt en fascist og en ny Hitler, og absolutt alle skal vise opposisjon. Det har blitt en motesak. Media har kastet seg på trenden og journalister griper begjærlig hver mulighet de har til å vinkle en Trump-sak negativt.

Donald Trump har sagt mye dumt, og han er sannsynligvis ikke egnet til å være politiker, men de som mener at USA blir et fascistisk regime når han overtar etter Obama bør tenke litt tilbake på hva som har skjedd de siste årene. Det har under de to siste amerikanske presidentene vært en sterk tro på preventiv krigføring (angripe fienden før den en gang vet at den skal angripe oss), og krig og bedrag som et middel for å spre demokratiet. Tanken er at demokratiet er mer stabilt økonomisk og politisk, og NATO-land har derfor veldig aktivt oppmuntret til opprør i Irak, Egypt, Afghanistan, Libya og Syria.

Hvis vi spør oss selv hva NATO har gjort mot de nevnte landene i Nord-Afrika og Vest-Asia, og hva de har gjort med overvåkning i våre egne samfunn, kan jeg ikke forstå at Donald Trump blir verre. Det er mye en kan si om den neste presidenten, og han har utvilsomt en retorikk som gir grunn til bekymring, men det  kan virke som at han ønsker å være det motsatte av George Bush og Barack Obama. Han kommer neppe til å klare å gjennomføre noe, men sannheten er nok at han gjør den politiske eliten urolig siden han har en annen agenda.

Jeg kikket litt på nettavisene i dag, dagen før USA får en ny president. Her er et knippe overskrifter:

  • Takket for støtte etter skillmisse (Johnny Depp)
  • Ut mot Vendela etter Farmen-exit
  • Farmen-Marna: Jævla surt å bli sendt hjem
  • Går hardt ut mot designer (nok en kjendis som følger den moteriktige anti-Trump bølgen)
  • Kardashian på filmsett i gjennomsiktig kjole
  • Knuser rekorder (Skam)
  • Denne er oppkalt etter Trump (forsker oppkaller møll etter Trump)
  • Sophie Elise savner kjæresten (rosablogger)
  • Språkforsker slakter Trump

Det er stort sett Trump kritikk og kjendisstoff her. Det var ikke  spesielt mange i dag, men dette viser noe av utfordingen. Jeg liker også underholdning, og kan ikke si at jeg er noe bedre enn andre, men det blir stadig mer utfordrende å holde dette på avstand. Vi blir ikke akkurat oppmuntret til å søke nyttig informasjon, og til å stille kritiske spørsmål. Dette er en større trussel enn Donald Trump, og jeg tror det er mange som har blitt manipulert til å tro at verden gikk til helvete den dagen Trump vant valget. Det var sannsynligvis grunnen til at det var hovedsakelig unge mennesker som protesterte etter valget i USA. Vi så litt av konsekvensene av å ikke analysere nyhetene.

Det er mulig at den neste amerikanske presidenten gjør vondt verre, men han har blitt kraftig demonisert før han har startet embetet. Det virker faktisk som at hele verden er samlet mot Trump, og det gjør meg litt nysgjerrig. Hvorfor kommer det nå? Kan det ha noe med at Trump faktisk har uttalt seg mot den politiske eliten? Han har bl.a. sagt at Irak-krigen var et feilgrep. Det skal bli interessant å se hva som skjer. Vi er ikke på vei mot fascisme, men hvis det i det hele tatt skjer noe de neste fire årene, blir det kanskje en bevegelse mot større personlig frihet. Jeg tror ikke det blir verre, og kanskje det tross alt er positivt at det ikke kommer til å skje noenting som helst de neste årene. Det ser ikke ut til at Donald Trump bryr seg om hva andre mener om han eller at han tar ordrer fra noen. Det er faktisk gode nyheter at mange maktpersoner er bekymret nå.

Det samme gjelder for oss nordmenn. Når vi skal ha valg i september bør vi tenke tilbake til hva den forrige regjeringen gjorde mot stabile land som Libya og Syria, eller med statsløse barn i Norge.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s