Norsk fascisme

It seems to me that education has a two-fold function to perform in the life of man and in society: the one is utility and the other is culture. Education must enable a man to become more efficient, to achieve with increasing facility the legitimate goals of his life.

Education must also train one for quick, resolute and effective thinking.

Den 18 år gamle Martin Luther King Jr. skrev dette i The Purpose of Education i 1947, og sitatet forteller oss litt om ansvaret vårt. Vi kan velge ikke å stille spørsmål ved det som skjer i verden, og mange gjør nettopp det, for det åpner opp for noen skremmende muligheter hvis vi tenker etter. Det åpner opp for at noen konspirasjonsteorier faktisk ikke er så urealistiske som mange tror. Jeg husker to eldre damer på et apotek like før jul. Jeg stod foran kassen, som var like innenfor døra, mens de to damene stod utenfor og snakket sammen. De snakket om hvor glade de var fordi de hadde godt nok syn til å se på TV, for livet hadde ikke vært det samme uten. Problemet er at det skal mye til for å løsrive seg fra underholdningen. Det er er form for fascisme når vi blir oppmuntret til å tenke minst mulig, og det er ikke utenkelig at det om få år blir vanligere med VR-spill og en ekstrem kjendisdyrkelse enn å ta stilling til det som skjer i samfunnet.

Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug har blitt sammenliknet med Hitler og Donald Trump, selv om hennes politikk ikke skiller seg fra Ap. Kan det dreie seg om å styre debatten vekk fra noe annet?
Foto: Torbjørn Tandberg via regjeringen.no

Det er interessant å se bak nyhetene. Det er ofte grunner til at ting utvikler seg som de gjør, og hvis en oppdager disse årsakene, vet en mye om hvem som styrer verden og hva som motiverer dem. Da vet vi når vi blir manipulert, og det bør gjøre oss irriterte. Det er mange alternative nyhetsformidlere som har rapportert om at Libya planla å erstatte US Dollar med en afrikansk dinar laget av gull. Dette var noe Gadaffi skal ha arbeidet for siden 1986, da Libya var vertskap for den første av to konferanser om emnet. Det var mange land som var interessert i å droppe USD som valuta for oljehandel, men det betyr at en må kjempe mot sterke krefter. Iraks Saddam Hussein droppet USD til fordel for Euri i 2000, og tjente godt på det.

Egypt har blitt hardt rammet av en svikt i turisme, ikke minst etter at et russisk fly styrtet i Sinai-ørkenen. Landet er avhengig av olje og gassimport, men måtte trekke seg fra flere kjøp for et år siden fordi de ikke hadde råd til å betale i USD. Forbindelsen er mer indirekte når det gjelder Syria. De er ikke direkte involvert siden de får olje fra Russland, men det er viktig å se på alliansepartnerne deres. Land som Russland og Kina har ytret et ønske om å erstatte USD med en ny reservevaluta for hele verden, og OPECs andre største oljeprodusent, Iran, har ifølge CBS News allerede sluttet å bruke USD som valuta i oljehandelen. Dette er de tre sterkeste allierte Syria har.

Problemet når det gjelder Syria er at de som støtter Syrias motstandere styrer absolutt all informasjon, og da uavhengige nyhetsformidlere, som Eva Bartlett, kom med en annen versjon enn den vi sett i mainstream media, fikk vi mange anklager om falske nyheter. Det er noen som f.eks. har tatt til orde for at bloggere skal behandles som falske nyhetsformidlere. Hvem er det f.eks. som har brukt kjemiske våpen i den syriske byen Aleppo? Det har vært en konsekvent holdning blant noen av de uavhengige journalistene at det er opprørerne som har brukt disse ulovlige våpnene, men det har vært en uvilje mot å undersøke dette skikkelig. Newsweek stilte imidlertid det viktige spørsmålet i november 2015 etter at sennepsgass hadde blitt brukt i kamper mellom opprørere og ISIS. Mainstream media har vært langt villigere til å peke mot regimet når de rapporterer at noen har brukt klor som et våpen mot sivilbefolkningen, mens Assad og Russlands påstander om at opprørerne har brukt kjemiske våpen fra Saudi-Arabia aldri blir mer enn påstander.

Stortinget stemte forøvrig ned et forslag i fjor om å granske Norges deltakelse i Libya-krigen, mens to britiske rappporter om krigene i Irak og Libya konkluderte med at de ble startet på feil grunnlag, eller en løgn. Jeg tror jeg sågar har sett norske politikere si at de ikke angrer på noenting. Det virker rart, for fasiten i dag sier oss at Libya gikk fra å være det rikeste afrikanske landet til å være så godt som konkurs i dag. Det skal dessuten være 6 000 ISIS-soldater der. De landene som har ønsket uavhengighet fra USA ligger faktisk i ruiner i dag, og det kan ta flere generasjoner før de kommer seg på beina igjen. Jeg er ikke overbevist om at det er tilfeldig.

Det skal ikke så mye til for at en blir stemplet som en konspirasjonsteoretiker, og mange ser på dette som en variant av psykisk sykdom og en manglende evne til å skjelne mellom fiksjon og virkelighet. Jeg tror ikke på noen måte at alle kontroversielle hendelser i samfunnet er en konspirasjon, men jeg tror det er mange saker som ikke utspiller seg som vi tror. Sannheten er at vi får frihetene våre innskrenket p.g.a. noen av disse hendelsene. Det er ingen som vil tro på det, men hvis det faktisk ligger noe i anklagene mot myndighetene, også mot norske, utvikler vi oss åpenbart mot en form for fascisme. Martin Luther King Jr. hadde et poeng allerede som tenåring. Vi må bruke hodet til langt mer enn å tjene penger.

House of Commons Foreign Affairs Committee: Libya
The Iraq Inquiry
Iran ends oil transactions in US Dollar
Did Syrian rebels use chemical weapons near Aleppo?
Egypt struggles to pay for oil
Saving the world economy from Gadaffi

Advertisements

One thought on “Norsk fascisme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s