Jul i Damaskus

Det er ingen utsikt til snarlig løsning på konflikten i Syria. Konflikten har så langt ført til massive flyktningestrømmer til nabolandene. Pressemelding fra regjeringen September 2013

Sitatet er fra en pressemelding signert utenriksminister Barth Eide der regjeringen hevdet å ta ansvar. Jeg har stilt meg selv spørsmålet “hva hvis” i det siste. Det er en kampanje både i media og på sosiale medier mot falske nyheter, og dette rammer ikke bare de som bevisst fabrikerer falske nyheter, men også bloggere, aktivister og varslere. Media bruker samtidig organisasjoner som White Helmets og Syrian Observatory of Human Rights som troverdige vitner på bakken i Syria, mens det i realiteten er to alternative nyhetsformidlere med et høyst tvilsomt rykte. Begge gruppene er dessuten en del av en informasjonskampanje mot det syriske regimet, men media har så vidt jeg har registrert aldri advart leseren/lytteren om at en må være kritisk til kilden. Det er spesielt alvorlig etter som dette ofte er den eneste kilden, og når det er så stor usikkerhet knyttet til troverdighet, objektivitet og nøyaktighet, må en bruke andre kilder for å bekrefte/avkrefte informasjonen.

Jeg blir skeptisk når mainstream media går til angrep på det alternative media, men beskytter de som passer inn i den vinklingen de vil presentere. Jeg kan ikke huske å ha sett eller hørt noen intervjuer med syriske myndigheter eller syrere som støtter presidenten. Det er imidlertid rapporter som tyder på at mange vil ha en forandring, men at de ikke ser på Assad som problemet. Det hadde vært interessant hvis noen i mainstream media faktisk prøvde å finne ut om det stemte. Det er forøvrig to britiske rapporter, The Iraqi Inquiry og Libya: Examination of the intervention snd collapse and the UK’s future policy options, som viser at begge krigene ble startet på en løgn. Det var ønsket om et regimesifte som lå bak, ikke ønsket om å hjelpe befolkningen.

Det er interessant at Syria har en lang tradisjon i å hjelpe arabiske flyktninger fra nabolandene. Landet har tatt imot irakiske flyktninger siden 1930-tallet, og det var over 1,2 millioner irakere i Syria i 2007. De hadde hatt åpne grenser fram til da, men ble tvunget til å innføre visa. Dette var en hjelp til naboer, ikke til muslimer, for hele 40 prosent av irakerne i Syria er kristne. De er den mest utsatte gruppa i Midtøsten, og det er ganske urovekkende at de ikke får hjelp fra Europa. Det får meg til å undre. Den godtatte sannheten var en løgn både i Irak og Libya. Hvorfor skal vi tro på at de samme folkene snakker sant i dag? Hvorfor er det ingen som tenker at det faktisk er en mulighet at de enten bevisst lyger, eller at informasjonen i beste fall er unøyaktig?

Hvor mange ganger kan politikere og media lyge før vi blir kritiske?

Hvis en skriver “Christmas in Syria” i søkeboksen på you tube finner en mange interessante reportasjer som kan støtte den påstanden noen har kommet med at landet ikke er så sekterisk som en kan få inntrykk av. Denne er fra desember 2015:

Det er interessant at det er muslimer i den reportasjen som feirer jul også. Spørsmålet alle i Europa bør tenke over denne jula er om vi vet hele sannheten om Assad og Russland. Det spiller ingen rolle om de er bedre eller verre enn USA og EU. Spørsmålet er om de har rett til å styre sitt eget land, og velge de reformene de selv mener de bør ha. Jeg tviler på at alle hadde det bra før, men jeg tror heller ikke det var verre i Syria enn det er i det Afghanistan, Libya og Irak vi har “frigjort.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s