Den norske kommunistmodellen

det norske flagget ved siden av haugesund kommunes flagg.
Staten styrer mye, men overlater noe til kommunen.

Stein Erik Hagen fikk mye tyn for noen år siden da han i frustrasjon kalte Norge for den siste sovjetstat. De fleste gikk til angrep på det de mente var en representant for rike egoister som ikke ville finansiere fellesskapet Norge. Media tilbakeviste påstanden med en bokstavelig argumentasjom om hva kommunisme er, noe som var og er litt meningsløst fordi Norge selvsagt klarer seg veldig bra hvis vi sammenlikner oss selv med årgangs-kommunisme. Det er likevel ikke en helt håpløs sammenlikning, for Norge er en enhetsstat. Det betyr at den politiske makten er samlet i nasjonale institusjoner og organer, mens lokale enheter stort sett håndterer delegerte oppgaver.  Det motsatte av Norge er ikke det gamle Sovjet, men forbundsstater som Tyskland, USA og Canada.

Myndighetene har ansvaret for helsevesenet, eldreomsorgen skolene, veinettet, domstolene, barnevernet, politiet og Forsvaret bare for å nevne noe. Staten håndterer noen områder alene, mens den delegerer andre til fylkene og kommunene, men når en hører på stortingspolitikere kan en lett få inntrykk av staten styrer livene våre ned til de minste detaljene, og det gjør den vel egentlig også. Vi lever i et Ap-samfunn. Det er stort sett Arbeiderpartiet som har hatt regjeringsmakt siden krigen, og vi har følgelig det samfunnet sosialistene har ønsket. Det er ikke lett å unngå å bli påvirket, og det er kanskje grunnen til at Venstre faktisk vil begrense frihetene våre. NRK meldte i september at den komiteen som arbeider med Venstres neste partiprogram har foreslått å gjeninnføre arveavgiften. Bakgrunnen skal være at nordmenn som arver mer enn 400 000 kroner arbeider mindre, ifølge Statistis sentralbyrå. Les om det på abc nyheter. Dette høres ut som Ap-politikk, men de har faktisk ikke planer om å gjeninnføre den arveavgiften Solberg-regjeringen fjernet i 2013.

Jeg mener avgift på arv er et stort svik. Det er ikke nok at vi skal betale skatt på inntekt, men hvis vi klarer å spare noen av pengene til neste generasjon blir de straffet med en tilleggsskatt. Det har også blitt snakket om NRK-avgiften i det siste, og Kulturkomiteen på Stortinget bestemte nylig å øke den med 30 kroner. Det høres ikke all verden ut, men det er rart at lisensen i dagens utgave i det hele tatt er lovlig. En avtale mellom Ap, H, Krf, Sp, V, SV og MDG skal sikre en ny type avgift. Det nye blir at alle skal betale enten de har TV eller ikke, og Venstres Skei Grande ser for seg at det blir en “ytringsfrihetsskatt” som inkluder pressestøtte og stipender til undersøkende jounalistikk. Jeg måtte gni meg i øynene før jeg stolte på at jeg hadde lest rett. Vi skal på en måte finansiere demokratiet, samtidig som vi skal holde liv i stadig nye kanaler og kommersielle programmer. Det som kanskje er vanskeligst å forstå er hvorfor NRK skal ha så store fordeler. Statskanalen viser mye sport og reality-serier, og det er ikke mye som skiller dem fra andre kanaler, bortsett fra at de aldri kan gå konkurs.

Dette kommer på toppen av mye annet. Vi betaler enorme avgifter på importerte biler, drivstoff, samt årsavgift og bompenger. Vi betaler også avgift når vi kjøper bolig, og ikke minst når vi kjøper tobakk, alkohol og absolutt alt annet som er til salgs. Det er snakk om å trikse og mikse med avgifter for å skaffe staten mest mulig inntekter uten at vi som har lav inntekt blir fullstendig tappet. Det er kanskje noen som tror at Arbeiderpartiet står på fattigfolks side når de ikke går inn for arveavgift, men det er bare snakk om hvor de skal ta pengene fra, og Ap velger å ta dem fra andre steder.

Det engelske språket har uttrykket “there is no such thing as a free lunch”, og dette er veldig relevant for Norge. Det er noe vi må være klar over, og jeg tror det er grunnen til at asylpolitikken ikke har forandret seg fra Stoltenberg til Solberg. Det er nemlig vi som må betale for den altruismen mange mener regjeringen må effektuere.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s