Flytende moral

Det er flere definisjoner for toleranse og den jeg presenterer er ikke utfyllende, men jeg mener den må være hovedbetydningen i denne sammenhengen. Det dreier seg om å tolerere eller å la noe/noen være i fred. Det innebærer at en er dypt uenig, men at en likevel kan akseptere at andre tar moralske feilvalg, noe jeg mener det er når det går ut over andre.

En kan nok også definere begrepet som fordomsfrihet, og jeg har mistanke om at mange gjør det. Da snakker vi om et ord som har synonymer som nøytral, allmenngyldig, rettferdig og objektiv. Det høres i utgangspunktet ganske lovende ut, men hvis en med det mener at en skal frigjøre seg fra irrasjonelle, tradisjonelle bindinger, som Geir Afdal antyder i denne artikkelen fra forskning.no, blir det en annen sak. Da er utgangspunktet at alt som tilhører tradisjon, moral og etikk er trangsynt. Moral er normer, verdier og holdninger som har vært akseptert av ei gruppe, og denne gruppa er oftest samfunnet gerenelt. Det har f.eks. vært en akseptert holdning at pedofili ikke bare er straffbart, men direkte ondt. Det er imidlertid stadig flere som snakker om flytende grenser mellom de ulike seksuelle legningene, og noen går så langt at de ikke vil stemple overgripere som avvikere.

Vi har sett en utvikling de siste årene mot en fjerning av kjønnsidentitet, og Miley Cyrus er kanskje det klareste eksempelet på hvor forvirrende det kan være. Hun har tidligere sagt at hun er panseksuell, d.v.s. at hun tiltrekkes av mennesker uavhengig av kjønn og legning. Det finnes ifølge denne tankegangen ikke mennesker som er homofile eller heterofile, menn eller kvinner. Det er ingen som har en bestemt identitet. Det høres ganske forkvaklet ut, for hvis vi skal holde oss til dette prinsippet blir det intolerant å nekte pedofile den friheten andre har til å definere sin egen legning. Advokaten Tor Erling sa f.eks. for en del år siden at det er helt greit med sex mellom voksne og barn. Cyrus skal også ha skrevet på Twitter at hun planla en kjønssskifte-operasjon fordi hun følte seg som en gutt, men det skjedde ikke, så det var muligens bare for å provosere.

Grafitti: When a person has an imaginary friend, he's crazy. When a group has one, it's called religion. Noen mener verden hadde blitt bedre uten religion, og det er vel det eksperimentet vi lever i for tiden.
Noen mener verden hadde blitt bedre uten religion, og det er vel det eksperimentet vi lever i for tiden.

Jeg har skrevet om unisex-toaletter tidligere, og dette begynner å bli innført i Norge. Se denne reportasjen fra VG TV. Det er greit på universiteter og andre steder der det stort sett er voksne som bruker toalettene, men det er problematisk hvis alle offentlige toaletter blir erstattet med unisex-toaletter. Transpersoner snakker om å føle trygghet når de går på et offentlig toalett, men jeg vil hevde at tryggheten deres ikke er viktigere enn barns trygghet, og hvis foreldre ikke kan føle seg sikre på at barns trygghet er ivaretatt, har dette faktisk ikke løst noen ting som helst. Jeg har ikke tro på at dette blir et veldig vanlig problem, men det har vært noen tilfeller i USA og Canada, der de har litt lenger erfaring med denne formen for toleranse. En biologisk mann i Toronto oppholdt seg f.eks. på et krisesenter for kvinner. Han identifiserte seg som Jessica, men forgrep seg på flere kvinner under oppholdet. Colleen Frances, en mann som identifiserte seg som kvinne, fikk lov til å dusje sammen med jenter ved Evergreen College i Washington. Han hadde en atferd som tydet på at han ikke hadde vært helt ærlig, for han likte å vise det mannlige kjønnsorganet sitt til mindreårige jenter. Les om det i Mail Online.

Det er i utgangspunktet bra å akseptere alle, men hvor langt skal vi strekke dette? Bloggeren Saksynt har f.eks. fått mye oppmerksomhet fordi han mener vi bør diskutere godtatte holdninger til pedofili og nekrofili. Det er forøvrig ifølge Wikipedia én prosent av befolkningen som er aseksuelle, d.v.s. at de mangler seksuell tiltrekning. Det er faktisk en ganske stor gruppe, men det er ingen som krever at vi skal ta hensyn til disse. Det er kanskje fordi det hadde fått store konsekvenser for bl.a. reklame og underholdningsbransjen. Det store fokuset på sex kan få noen til å føle seg unormale fordi det blir så tydelig at de er annerledes. Da blir toleranse faktisk det motsatte for en av de største gruppene, mens vi er veldig opptatt av grupper som knapt nok kan måles i prosent.

Jeg har i tidligere innlegg spurt om vi faktisk trenger mer intoleranse i møte med innvandrere. Vi har nemlig en tendens til å anta at siden mennesker har møtt ekstrem intoleranse i form av krig og diktatur, så er de automatisk forståelsesfulle når de møter mennesker de er uenige med i Norge. Leserne må gjerne være uenige med meg, men det er ikke sånn at alle muslimer akspterer homofiles rett til å uttrykke legningen sin åpenlyst, likestilling mellom mann og kvinne, og ikke minst kvinners rett til å gjøre akkurat det motsatte av det mannen vil. Den dominerende holdningen ser likevel ut til å være at det er intolerant å kreve noe av innvandrere.

Det er en grunn til at vi har normer som setter begrensinger. Mange tror kanskje at det er for å gjøre livet kjedeligst mulig, men jeg tror moral har mer med kjøreregler å gjøre. Hvis det er opp til mobben å avgjøre hva som er askeptabelt kan vi få en utvikling vi hverken ønsker eller klarer å stoppe. Jeg vil hevde at samfunnet må ha en dose intoleranse som en beskyttelse, og alternativet er at vi svikter de som ikke blir inkludert i den siste trenden.

Sexual predator jailed after claiming to be transgender

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s