Svart handel

Reklame for black friday.
Den svarte fredagen er virkelig ikke mer enn et salgstriks.

Det er litt småkomisk å studere nordmenn. Det er noen som blir skikkelig forarget i slutten av oktober fordi de hevder at handelsstanden har innført Halloween utelukkende for å tjene penger, selv om denne keltiske tradisjonen er nesten identisk med norske juletradisjoner. Det er noen som også klager over at de kristne har stjålet de ekte norske tradisjonene.

Det har likevel vært en bemerkelsesverdig laber interesse for vikingenes julefeiring. Det er ulike teorier om bakgrunnen for vinterblot eller jól. Noen mener det var en solkultus, og dette skulle hjelpe sola tilbake, mens andre mener det var en dyrkelse av fruktbarhetsguden Frøy. Noen mener at det også kan ha vært til ære for de døde. Det er heller ikke noen interesse for julebukken, som kanskje var en dyrkelse av guden Tor. Det er noen av oss som nesten virker litt indignerte fordi vi får noe utenlandsk tvunget på oss, for ingenting av det vi foretar oss i desember er norsk.

Da er det kanskje litt overraskende at hylekoret forholder seg taust denne uka, for nå begynner Black Friday å slå skikkelig rot her. Dette er en relativt ny amerikask tradisjon, og den kan være direkte farlig i USA. Amerikanerne feirer Thanksgiving den siste torsdagen i november, og julehandelen starter offisielt dagen etter. Det er mange gode tilbud da, og det er ikke uvanlig at kunder går til håndgripeligheter i jakten på de mest attraktivene gavene. Butikkene gjør faktisk ikke dette for å være snille mot forbrukerne, og navnet viser til at dårlig handel og røde tall kan bli snudd til svarte tall denne helga.

Det er én ting at vi ikke burde oppmuntre til den type atferd, men tradisjonen krever egentlig en historie vi ikke har. Feiringen Thanksgiving kan nok knyttes til en takknemlighet for avlingen og livet generelt, men den er i USA knyttet til en hendelse i 1621 der de første britiske nybyggerne i USA nesten sultet i hjel, men fikk hjelp av en indianerstamme til å dyrke mais. Det hadde ikke vært dumt med takknemlighet, men det ser ikke ut til at vi benytter denne muligheten heller. Vi liker imidlertid å hyle i kor når det er noe vi kke liker. Vi er derfor veldig opptatt av at butikkene starter tidlig med julemarsipan, men de fleste har likevel hatt så mye førjulskos at selve festen blir mer plikt enn fornøyelse.

Jeg kommer nok ikke til å se det som min oppgave å redde regnskapet til de lokale butikkene, men det blir jul likevel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s