En behagelig opposisjon

Brosteinen på rådhusplassen i Haugesund symboliserer den virkeligheten folk flest opplever på gata, mens politikerne representert med en Ap-ordfører er eliten bak den rosa fasaden.
Brosteinen på rådhusplassen i Haugesund symboliserer den virkeligheten folk flest opplever på gata, mens politikerne representert ved en Ap-ordfører er eliten bak den rosa fasaden.

Skuespilleren Kristoffer Joner, som representerer Ap i Stavanger, opplever for tiden hvor behagelig det er å være i opposisjon. Han er en av mange populister som sier det folk vil høre, og det dreier seg nok en gang om innvandringspolitikken. Jeg har ikke fulgt saken nøye, men forstod fra en artikkel i VG at bakgrunnen skal være at Sylvi Listhaug har forsvart avgjørelsen om å sende et brødrepar tilbake til Afghanistan ettet fem år i Norge. Det er en urimelig og uverdig behandling av mennesker, men det som er interessant er hvordan Joners eget parti løste denne type saker da de var i posisjon.

Noe av det siste Stoltenberg II regjeringen foretok seg var å ta i mot tusen syriske overføringsflyktninger til Norge. De sa i en pressemelding at “flyktningesituasjonen på grunn av krigen i Syria er akutt”. De beskrev videre hvor vanskelig situasjonen var i nabolandene fordi de hadde tatt i mot nær to millioner mennesker. Det høres ut som en alvorlig situasjon som krevde en langt større forpliktelse, så hvorfor kom den ikke?

Det har vært en del saker de siste årene der barn som enten kom hit som veldig små, eller som ble født i Norge, ble sendt til foreldrenes hjemland etter å ha slått rot her. En del av disse barna har vært statsløse. Det var 400 av disse barna i Norge i 2011, og det er ingen unnskyldning for den nåværende regjeringen, men det blir litt feil å hevde at Arbeiderpartiet garanterer disse barna de rettighetene regjeringen nekter dem.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt en tale til representantskapet i Oslo Ap i 2010 som like gjerne kunne ha blitt holdt av Sylvi Listhaug:

“Selv om utviklingen mot et mer flerkulturelt samfunn er positivt, betyr ikke det at jo flere som kommer, jo mer positivt er det…. For det er en grense for hvor mange som kan komme til Norge over kort tid hvis vi skal få til en positiv integrering.”

Stoltenberg sa videre i talen at det var viktig å redusere antall asylsøkere som ikke hadde behov for beskyttelse i Norge, og det kunne de oppnå ved å gi raskt avslag og returnere de som ikke oppfylte kravene. Problemet var at det også under hans ledelse kunne ta lang tid å få avslag. Han sa også at kommunene hadde et kapasitetsproblem fordi det kom mange som ikke hadde krav på opphold. Det er derfor grunnlag for å si at Norge har en restriktiv innvandringspolitikk, og det startet ikke med Frp. Arbeiderpartiet liker det kanskje ikke, men de har vært veldig delaktige i å skape en presedens for dagens politikk.

Kristoffer Joner og andre hevder at de ikke tar til orde for åpne grenser, men det er ellers uklart hva de mener. Det er f.eks. mange som sier at flyktningene kan jobbe, men det er mange ubesvarte spørsmål. Sysselsettingen er allerede veldig mye lavere blant ikke-europeiske innvandrere enn blant noen andre grupper. Kan vi virkelig forvente at mennesker som kommer fra krig skal bidra i så stor grad som mange forventer? Kan vi forvente at et helsevesen og PPT/BUP, som langt fra alltid klarer å levere gode tjenester, automatisk skal håndtere de nye utfordringene? Hvis vi ikke evner å gi tilstrekkelig støtte til de flyktningene vi allerede har, for ikke å snakke om de blant resten av befolkningen som har behov for hjelp og tilrettelegging, hadde det ikke vært fornuftig å jobbe for en regional løsning?

Sylvi Listhaug har fått merkelappen elite i det siste, og Arbeiderpartiets Hadia Tajik hevdet overfor NRK at det ikke var mulig å komme noe nærmere elite i Norge enn Sylvi Listhaug. Argumentasjonen skal være at Listhaug har vært med på å styre landet i tre år, samt at hun har vært med på å definere noen av de store debattene. Selvsagt er hun elitisk, for det betyr ikke annet enn at hun er medlem av en minoritet som tar avgjørelser på vegne av majoriteten.

Nominasjonprosessen er lukket i alle partiene og det er stort sett de samme som får de sikre plassene på stemmeseddelen i valg etter valg. Vi velgere har ikke noen innflytelse. Jeg vil samtidig hevde at Frp har et poeng også, for Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært lengst i regjering etter andre verdenskrig, mens det har vært viktig for de fleste partiene å holde nykommeren, og i manges øyne et for folkelig Frp, utenfor posisjon. Ap har også vært flinke til å bygge ulike nettverk innen politikk, fagbevegelse og næringsliv. En kan diskutere hva en mener om det, men jeg kan ikke se for meg en annen konklusjon enn at dette utgjør en elite eller minoritet. Hvis en rekrutterer personer og ideer fra et miljø som er utenfor majoritetens rekkevidde, kan en vel ikke hevde at en fremdeles er innenfor proletariatet.

Etterord: Den første tanken min da jeg leste om Kristoffer Joners innlegg var at dette virket profesjonelt, som betalt innhold. Jeg ble derfor ikke overrasket da VG i dag meldte at et reklamebyrå stod bak Joners personlige ytring. Noen vil kanskje hevde at enkelte av Sylvi Listhaugs kritikere bør være litt mer forsiktig enn andre med å kritisere hennes verdier, og det samfunnet de mener hun skaper. Jeg støtter ingen av de nevnte partiene, men reagerer på at Listhaug blir framstilt som verre enn noe vi har hatt tidligere når sannheten er at vi har et samfunn som ingen har påvirket mer enn Ap.

Advertisements

One thought on “En behagelig opposisjon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s