Du er løsningen

Plakat for Fartein Valen festival
Ikke gå rundt i andres tanker. En bra oppfordring fra Fartein Valen.

Det amerikanske valget minner meg om Bibelens berettelse om Israels forhold til Gud. Bibelen beskriver i 1. Samuelsbok Israel som et lite nomadisk stammesamfunn. De hadde Paktens ark, et gullskrin som skulle være den fysiske påminnelsen om pakten melllom Gud og det jødiske folket. Skrinet inneholdt ifølge tradisjonen de to steintavlene med de ti bud som Moses fikk fra Gud på fjellet Sinai. Dette var en hellig gjenstand som bare noen få utvalgte kunne håndtere. Det ble nærmest sett på som noe magisk, og da fienden (filisterme) en gang stjal arken, var det som at Gud var borte. De tok arken tilbake, men folket var likevel misfornøyd.

Israel hadde ikke en konge. Gud fungerte som konge, mens profeten Samuel var den siste av en rekke dommere som var bindeleddet mellom Israel og Gud. Folket krevde en konge, som i realiteten var en mistillit mot Gud. De ville ha en person som kunne fortelle dem at de ikke trengte å gjøre noe selv. Samuel gikk til Herren med kravet, og fikk beskjed om å gi folket en konge, men han måtte først forklare hva det betydde for folket. Det gikk kort fortalt ut på at kongen ville ta tjenere som skulle gjøre de jobbene han befalte, og kreve skatt. Folket ville likevel ha en konge, men det skulle vise seg at Saul var fullstendig gal. Det gikk ikke lang tid før Saul ble skiftet uf fordi han ikke innfridde forventningene.

Amerikanerne er ikke i en unik situasjon, men det er der vi ser det tydeligst nå. Det er snakk om menneskets krav eller behov for å bli tatt vare på. Det var ikke folket som skulle gjøre noe for å endre USA; det var Barack Obama sitt ansvar. Nå er mange drittlei den politiske eliten, og stemte derfor på den som lovde å gjøre noe med den politiske korrupsjonen. Folket er likevel redde for det ukjente, og mange er redde for hva Trump skal finne på. Det som er mest betenkelig er at media, også norsk media, har lagt opp til dette. Det ser ut til at media foretrakk Hillary Clinton framfor Bernie Sanders, og deretter ble Donald Trump sett på som den kandidaten Clinton hadde størst mulighet til å slå. Det er bl.a. derfor sjokket var så stort da det ikke gikk som planlagt.

Forandring starter imidlertid med oss selv. Jeg snakker om oss nordmenn, for vi har det samme problemet. Vi har stort sett blitt styrt av Ap siden krigen, som kanskje er nettopp fordi vi ønsker at andre tar alle avgjørelser for oss. Nå som mange er misfornøyde med Erna Solberg, roper de på Jonas Gahr Støre. Det virker som at det er få som er villige til å gi den demokratisk valgte amerikanske presidenten muligheten til å motbevise kritikerne. Jeg håper mange besinner seg, både i Norge og USA. Dette er en mulighet til å vise hva som bor i oss.

Vi kan ikke forvente at myndighetene skal vedta forandring. Myndighetene må selvsagt bidra, men vi må gjøre de store forandringene selv. Vi har et ansvar. Amerikanerne trenger ikke vente på Washington, og vi trenger ikke vente på Oslo. Jeg vil sågar hevde at ingen regjeringer kan gjøre noe uten at vi starter med oss selv. Vi er forandringen.

Jeg har en kollega, en debattant som går under navnet Jay. Sammenlikningen med kong Saul var hennes idé.

Advertisements

2 thoughts on “Du er løsningen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s