Ain’t the way I heard it

måne og jorda
Jorda sett fra månen. NASA via Wikimedoa Commons

Vi har hatt veldig mye klarvær i høst. Det har faktisk vært utrolig stabilt vær, og jeg håper det varer tre dager til. Det skal nemlig være en såkalt supermåne på mandag.

Det er ikke et uvanlig fenomen, men månen har ikke vært så nærme Jorda siden 1948. Jeg er ikke en av de få gjenlevende som tror at månen har noen overnaturlig effekt på oss, men denne supermånen minner oss på et pussig sammentreff.

Det var valg i USA i 1948 og media kom i fokus da også. Media sviktet generelt i årets valg, mens det i 1948 bare var avisa Chicago Herald Tribune som hadde en ganske pinlig dag. Det var relativt nytt med meningsmålinger for å utrope vinnere i politiske valg, men de hadde holdt på lenge nok til at det var en hard konkurranse. De mest kjente var Gallup, Roper og Crossley. De hadde truffet rett i 1936, 1940 og 1944, men det gikk ikke helt som forventet i 1948. Gallup utropte Dewey til vinner med 50 prosent, mens Truman fikk 44 prosent og andre 6 prosent. Resultatet ble nesten motsatt, for Truman fikk 50, mens Dewey fikk 45 og andre 5 prosent.

Dette var et like stort sjokk for hele landet som Trumps seier var for et par dager siden. Alle ventet en sikker seier for republikanerne og avisa Chicago Tribune trodde derfor ikke de tok en stor sjanse da de gikk i trykken før resultatet var offisielt.

Dette hadde kanskje blitt glemt hvis det ikke hadde vært for et ikonisk bilde av Truman der han holder den berømte avisa. Han skal ha brukt et uformelt språk og sagt Ain’t the way I heard it.

Trump er forøvrig et spennende valg. Det var ikke dette den politiske og økonomiske eliten ønsket, og det gir kanskje folket muligheter til å ta litt av makta tilbake. Dette minner meg om Occupy Wall Street og andre protestbevegelser. Det forutsetter imidlertid at Trump gjør jobben, og står mot det presset han sikkert blir utsatt for.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s