Det er din skyld!

Vi har undervurdert rasismen. Vi har undervurdert høyreekstremismen. Vi har undervurdert kvinnehatet… Dette handler om den nasjonalistiske vinden som blåser over USA. Over Europa. Også Norge.

VG-kommentatoren Shazia Sharwar har utvilsom et poeng, men dette er likevel ikke hele forklaringen. De nevnte fordommene betyr ikke mer enn maktelitens manglende evne/vilje til å tenke på de som sliter mest, og Shazia Sharwar ser derfor ikke hele bildet.

USA er et et stort land, kanskje for stort til at det er mulig å føle noe som minner om nærhet til makteliten i D. C. Det er mange i f.eks. delstater som Wyoming, West Virginia, Kentucky og Utah som føler seg sviktet av politikerne. Dette skjer i valg etter valg, og løftene betyr ikke mye. Hillary Clinton’s valgkampslagord var “Stronger Together” og budskapet hennes var at hun hadde middelklasseverdier. Hun skulle ikke være en tradisjonell leder, men de skulle gjøre jobben i fellesskap. Hun har aldri hatt bred nok støtte fordi hun alltid har blitt sett på som priviligert, om ikke direkte overklasse, og da er det ikke lett å overbevise velgere i et land med ekstreme forskjeller om at hun er den ene politikeren som forstår dem. Hun har dessuten alltid vært omstridt, og selv om hun har sluppet straff, er det mange nok ubesvarte og ubehagelige spørsmål til at en del fra hennes eget parti tviler på henne når hun unngår å svare. Da hjelper det ikke å si at hun blir urettferdig behandlet.

Donald Trump er i aller høyeste grad fra det øvre sosiale laget, selv om ingen kan beskylde han for å vise klasse. Han er temmelig taktløs og mange rike vil nok si at han har en personlighet som ikke passer inn i miljøet deres. Han har likevel fått mange til å tro på at dette valget var et opprør mot makteliten. Jeg vil hevde at Brexit kan forklare det samme. Beslutninger blir tatt lenger og lenger vekk fra folk, og de som tar disse beslutningene har hverken anelse om eller interesse for hva folket mener. Da vil det før eller seinere bli et opprør. Det er interessant at da britene stemte for å melde seg ut av EU var det mange som ville ha en ny folkeavstemning. De kunne altså bare akseptere demokratiet så lenge de fikk den avgjørelsen mindretallet ønsket seg.

Bernie Sanders
Kanskje var ikke Bernie Sanders det verste valget likevel? Wikimedia Commons

Det er et problem i USA at pressen er en del av problemet. Den er langt fra uavhengig, mens det sannsynligvis er bedre i Norge. Vi ser likevel en sterk tilbøyelighet til å rapportere den samme historien, og det er virkelig historieskriving og spekulasjon når en kjører en kampanje som sier at Trump gjør verden farligere, men Clinton gjør den tryggere. De er uberegnelige begge to, og det er mange som mener at Hillary Clinton ville ha vært et brudd med Obama. Hun skal tilhøre den delen av det Demokratiske partiet som har et korstog-aktig forhold til demokratiet. Det er ifølge dette synet helt legitimt å erklære krig mot hvem som helst for å spre demokratiet, og hun støttet derfor invasjonen av Irak. USA har tatt initiativ til å gjøre Irak, Libya, Egypt og Afghanistan demokratiske, og en kan spørre seg om syrerne er tilstrekkelig imponert over resultatet til at de vil ha et vestlig demokrati.

Det er mange som må ta ansvar for valget i USA hvis målet var å holde Donald Trump ute. De amerikanske velgerne har et ansvar for at de valgte Hillary Clinton som kandidat, for det er veldig sannsynlig at Bernie Sanders hadde vært en motstander som stod bedre til Trump. Han hadde noe av Trump’s “anti-establishment” politikk, men han var også en kandidat som sannsynligvis var bedre for alle. Det var problemer med Sanders også. Det er det alltid med en sosialistisk politikk, men han var kanskje den kandidaten USA trengte. De fleste ser likevel ut til å ha blitt påvirket av Clinton’s erfaring og av den negative mediaomtalen Sanders fikk. Vi så det samme som med Trump. Hillary Clinton var den valgbare, og dette bekreftet kanskje bare uviljen mot henne. Hun var rett og slett ikke så valgbar i dette klimaet som mange trodde. Norsk media fulgte det samme sporet og kan følgelig ikke erklære seg uskyldige.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s