Et sterkere Amerika

You know, this explains a lot. Because all my life I’ve had this unaccountable feeling in my bones that something sinister was happening in the universe and that no one was telling me what it was. Arthur Dent

Den amerikanske valgkampen er endelig over. Hillary Clinton var nok ganske sikker på seier, og hun hadde god grunn til å føle seg sikker. Det var lite i meningsmålinger og ekspertuttalelser som tydet på noe annet enn en overbevisende seier til Clinton. Det er sikkert mange meninger om hvorfor det gikk galt for den tidligere førstedama, men det virker ikke som at hun var så valgbar som de fleste hevdet. Donald Trump støtte nemlig de fleste fra seg i løpet av valgkampen. Hillary Clinton hadde dessuten mer penger å bruke enn Trump, samt at Michelle Obama holdt et par taler på Hillary Clinton rallies som sannsynligvis hjalp Hillary mer enn noe annet. Det burde derfor ha vært en smal sak for henne å få nok stemmer fra kvinner, muslimer, spansktalende innvandrere og afrikansk-amerikanske velgere. Hun vil være i eldste laget til å stille igjen om fire år, men hvis hun ikke kan vinne mot Trump kan hun kanskje ikke vinne mot noen andre heller.

Hillary Clinton har nok hatt en strategisk plan, og hun hadde bl.a. ei liste med 85 slagord. Hun valgte Stronger Together fordi det var det motsatte budskapet av det Trump hadde. Det tyder på at hun ikke hadde en klar forestilling om hva hun ville fokusere på. De fleste andre slagordene var ganske dårlige og vage. Slagord er viktige i USA, men disse løftene betyr ikke all verden. Det er mange som lover forandring, og Bill Clintons sa at “It’s time to Change America.” Trump hentet inspirasjon fra flere kandidater:

Let’s Make America Great Again, Ronald Reagan

A Stronger America, John Kerry

Restore America Now, Ron Paul

America’s Comeback Team, Mitt Romney

George Bush hadde et slagord i det andre valget som høres litt merkelig ut når mange nevner han som en god president: “A Safer World and a More Hopeful America.” Var det virkelig en tryggere verden og et mer håpefullt Amerika han overlot til Obama for åtte år siden? Spørsmålet er når USA var best. Noen vil tilbake til tiden før borgerkrigen, men andre vil ha 1980-tallets kalde krig tilbake. Verden trenger uansett et sterkt og konstruktivt USA, så vi får håpe at de to hovedpartiene er innstilte på samarbeid. Det triste er at Demokratene ødela for seg selv, for Bernie Sanders hadde en god politikk, samtidig som han hadde en bredere appell enn Hillary Clinton. Han kunne sannsynligvis ha vunnet mot Trump, så dette er en situasjon demokratene må ta ansvar for.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s