Sutrekoret

Ikke en direkte skremmende Jack O Lantern kanskje, men det er artig å lage dem.
Ikke en direkte skremmende Jack O Lantern kanskje, men det er artig å lage dem.

Vi er godt i gang med årets sytesesong. Det startet for noen uker siden da julesjokoladen dukket opp i butikkene, og sytekoret stemte umiddelbart i en klagesang, for nå er jo jula ødelagt. Deretter fulgte de opp med flere uker med sutring fordi Halloween ikke er en norsk tradisjon. Noen mener den er satanisk, men andre mener den bare er unorsk. Her er et radikalt forslag: Ignoner de som feirer!

Det er bare å gå videre med sitt eget liv. De fleste kan leve med at det er ulike religioner og ulike sekter innen den samme religionen i samfunnet. De legger seg ikke opp i alt, men de hadde nok blitt ulykkelige hvis de ikke fikk klage litt, og det er tydeligvis godt å avslutte året på denne måten. Det er jo så mørkt og trist likevel, så de føler sikkert at de like gjerne kan spre litt negativitet. Men vi kan la grinebiterne være i fred. Det er vanlig i USA at de som ikke feirer Halloween hverken har Jack O lanterns eller utelyset på. Det er et signal til barna om at de skal gå forbi det huset. Jeg skrev et innlegg på Verdidebatt i fjor og fikk et svar fra en noe indignert mann som mente at vi tok fokuset fra de som ville hedre sine døde kjære og helgenene. Det er det ingen som hindrer han i, men det er muligens noen som ikke har fått det med seg. Vi er faktisk ikke alene lenger. Dette kalles multikulturalisme, som betyr at vi er forpliktet til å respektere andre menneskers rett til å følge andre tradisjoner og skikker enn naboen. Jeg har forøvrig skrevet utførlig om Halloween tidligere år og viser til Norske halloweentradisjoner og Halloween på nytt.

hodeskalle med lysende øyne
På Halloween er det meningen å skremme onde ånder. En av naboene mine hadde denne på trappa. Den gjør jobben.

De kanskje høyeste stemmene i koret er de som protesterer fordi dette ikke er en norsk tradisjon. Det er usikkert hvor den norske julebukken kom fra, både den i halm og skikken med å kle seg ut, men det er interessant at det er en tilsvarende germansk tradisjon. Begge var opprinnelig hedenske skikker, altså førkristne, mens de ble sataniske seinere. De som fremhever norske tradisjoner som et alternativ til både utenlandske og religiøse skikker bommer på begge felt, for norske tradisjoner er hverken særnorske eller sekulære. Noen kaller det satanisme, mens andre mener det er unorsk. Halloween minner oss likevel om at vi hadde mange like skikker for hundrevis av år siden, mens nå som havene ikke lenger skiller oss er avstanden enorm. Det er et paradoks. Dette har kanskje en forbindelse til gamle østlige tradisjoner knyttet til sola.

Jeg har ikke opplevd at det er stor interesse for å slakte en geitebukk til jul som en feiring av fruktbarheten eller for å markere slutten på arbeidsåret. Vikingene feiret Midtvinterdagen, eller juleblot, 28 dager etter vintersolverv. Det var også et høstblot i oktober for å markere at vinteren var igang. Det er mange muligheter for de som mener at vi ikke ivaretar de norske tradisjonene, men hvis det ikke gir mye mening med en høstfest som Halloween virker det ikke logisk å fokusere så mye på midtsommer heller. Nordmenn feiret føvrig jul for over to tusen år siden som en kombinasjon av solvervsfest, fruktbarhetsfest og fest for de døde. Dette ble gjort med bl.a. bål og fakler. Det kan jo ikke stemme, for det høres ikke norsk ut! Det er litt av poenget, for vi har aldri vært alene, men vi er derimot en del av en sosial rase med ganske like skikker.

Det hadde vært interessant å vite hvor mange som boikotter julebordsesongen, julegaver og kaker fordi dette både er religiøse symboler i det offentlige rom og fordi det er fremmedelementer i den norske kulturen. Når vi først skal være skikkelige bør vi fjerne de religiøse fridagene også. Amerikanerne har én fridag til jul. Det er det sekularisme innebærer.

Vi lager forøvrig pumpkin pie, så vi bruker faktisk gresskaret til mer enn å lage ei lykt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s