Boligløgnen

rådhuset i Haugesund
Politikerne som møtes i denne bygningen bestemmer boligpolitikken i Haugesund.

Det er ikke så enkelt å sette kaffen i halsen, men jeg klarte det nesten i morges. Jeg hørte på en av de lokale radiostasjonene at Haugesund og Karmøy er to av seks kommuner som konkurrerer om en statlig pris for boligsosialt arbeid. Begge kommunene har ifølge Radio Haugaland økt satsingen på bosetting av vanskeligstilte i samfunnet.

Det kan bety flere ting, men et startlån gjennom kommunen skal offisielt hjelpe barnefamilier, folk som mottar trygd eller andre ytelser og sågar de som ikke klarer å betjene gjelda, og som dermed kan bruke startlånet til å refinansiere. Et startlån kan ifølge Husbanken hjelpe mennesker i disse situasjonene med å sikre en trygg boligsituasjon, enten det er en ny bolig eller en eksisterende som en er i fare for å miste. Haugesund kommune sier på hjemmesidene sine at startlånet kan finansiere hele boligen eller være topplån der andre gir grunnfinansieringen. Den sannheten har visse modifikasjoner, for det de ikke sier er at 400 000 kroner er det maksimale du kan låne. Du kan finne gamle hus/leiligheter i Haugesund som koster 1,3-1,5 millioner kroner, men nye leiligheter koster sjelden under 2 millioner. Da er 400 000 knapt som egenkapital, og det er dessuten mange banker som ikke vil gi lån til de som trenger startlån, selv om kommunen altså hjelper med dette.

A. Utvik er veldig aktiv på dette markedet og de bygger Husbankfinansierte leiligheter over hele regionen. Jeg bor like ved Hollenderhaugen bak Haugesund stadion der noen av dem er under oppføring. De er 80 prosent Husbankfinansierte, men de leilighetene som er ledige koster mellom 2,7 (60 m²) og 5,4 millioner (118 m²) kroner. Da blir 20 prosent en betydelig sum, faktisk nesten like mye som andre betaler for et hus, og disse prosjektene har dessuten ofte en ganske høy fellesgjeld. Renta er for tiden på veldig gunstige 1,57 prosent, men en kan spørre seg hvorfor velferdsstaten strekker seg langt for at de som har råd til en veldig dyr leilighet skal få et billig lån, mens andre får avslag på et lån som er tilpasset inntekten de har. Dette er likevel penger de må betale tilbake, og skulle en få redusert inntekten sin bare litt, vil mange av disse havne i en vanskelig økonomisk situasjon. Det vil ikke skje fordi de hadde uflaks eller ble ofre for uforutsette hendelser, men fordi myndighetene ga dem et unødvendig stort lån. Da har kommunen faktisk skapt ei luksusfelle, eller for å si det på en annen måte, myndighetene har sørget for at førtidspensjonering er mindre sannsynlig.

Hvis Husbanken er en del av velferdsstaten, hvordan kan vi la dette skje? Haugesund har forøvrig en ordfører fra Ap.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s