Ekkokammeret

Taushetsspiralen er en teori som den tyske statsviteren Elizabeth Noelle-Neumann foreslo i 1974 som en mulig forklaring på hvorfor det tyske folket ikke stoppet Hitler. Naziregimet var nemlig ikke noe som skjedde over natta, men det var ingen som reagerte. Teorien går ut på at folk flest ikke liker å stå alene med sine meninger og analyser fordi de frykter fordømmelse og sosial isolasjon. De forholder seg derfor tause. Frykten for reaksjoner er kanskje sterkere enn noensinne fordi statusen vår i sosiale medier betyr mye i dag.

Teorien har blitt brukt til å forklare mange områder der vi er feige, og en ny rapport fra Yale Program on Climate Communication bruker denne teorien for å forklare hvorfor amerikanere er så lite opptatt av klimaforandringer. Det er mange amerikanere som vet at konservative nyhetsformidlere tar feil når de hevder at det ikke er noen vitenskapelige studier som støtter påstander om menneskeskapte forandringer, men vi gjentar det vi hører på TV. Det er derfor større sjanse for at f.eks. Fox News får påvirke befolkningen i retning av en mindre grønn politikk hvis ingen snakker, og da gjør taushetsspiralen stor skade.

Jeg tror den samme teorien er høyinteressant med tanke på rasisme i Norge. Det er egentlig et videre begrep, for vi er også skeptiske til hvite europeere hvis de insisterer på å beholde noen av særegenhetene sine. Jeg har hatt noen samtaler/diskusjoner om rasisme, og de fører sjelden noe sted fordi rasisme eksisterer ikke i Norge. Det må ha stått noe helt annet bak da 62 år gamle Maryam, opprinnelig fra Afghanistan, ikke fikk kjøpe en leilighet i et borettslag i Sandefjord. Begrunnelsen for avslaget var at hun ikke snakket flytende norsk, men hun kunne nok til å fungere. Det var vel heller ikke rasisme da en svart mann, opprinnelig fra Gambia, ble mistenkt for å ha kidnappet et barn i Porgrunn. Han jobbet ved SFO og ble bedt om å ta ei jente med til biblioteket. De ansatte ved biblioteket ringte Politiet, som forhørte mannen på et siderom. Det er formodentlig noe annet når norske bedrifter sier ting som at “vi vil ansette cowboys, ikke indianere” også. Jeg har skrevet om dette tidligere og skal ikke gjenta de studiene og den statistikken som forteller en annen historie enn den vi våger å snakke med venner og kolleger om, men denne teorien hadde forklart en god del om oss nordmenn.

Vi kan late som at vi ikke har fordommer, men dette er ikke ting som etniske nordmenn opplever, og da har vi faktisk angrepet andre basert på etnisitet eller nasjonalitet. Dette skjer samtidig som undersøkelser viser at vi blir stadig mer tolerante overfor innvandrere, men sannheten er nok mer at vi er redde for å diskutere de virkelige utfordringene. Det er mange saker jeg håper nordmenn reagerer kraftig på, men problemet er at vi snakker ikke nok om det.

Media “Echo Chambers” and Climate Change

Advertisements

One thought on “Ekkokammeret

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s