Harry Nordmann

Det er ting som tyder på at en bør være forsiktig med myk plast som i matbokser og plastkopper. Denne er merket 05, noe som er polypropylen.
Det er ting som tyder på at en bør være forsiktig med myk plast i matbokser og plastkopper. Denne er merket 05, noe som er polypropylen.

Jeg søkte på flere jobber mens jeg bodde i USA, bl.a. Family Dollar og Dollar Tree. Dette er lavprisbutikker som minner en del om Nille. En test av produktene til disse og noen andre liknende butikker viste at 81 prosent av varene var giftige. Det er grenser for hvor lav pris vi bør betale for varer, og det er noe vi bør tenke på når vi kjøper ting til barna.

Det er ikke så veldig mye bedre her hjemme. VG skrev for fem år siden at Klima og forurensningsdirektoratet hadde funnet ulovlige tusjer i flere norske kjeder, bl.a. Nille. Disse var ulovlige å selge til barn fordi de inneholdt løsemiddelet benzen. Nille selger også telys i plastbeholdene og de kan ifølge en artikkel på dinside.no smelte. Norsk brannvernforening anbefaler i den samme artikkelen at vi styrer unna lys med plast fordi det ikke skal så mye til av den giftige gassen, som smeltet plast produserer, for at det blir helsefarlig.

Nille kom i fokus på ny da Forbrukerrådet testet leppepomader. Det var hele fire av fem som inneholdt skadelige stoffer. De fant at 25 av leppepomadene hadde hormonforstyrrende stoffer og 29 inneholdt parfyme, noe som kan være så allergifremkallende for barn at det kan gi livslange plager.

Miljødirektoratet ba i fjor importører av skolesaker som penal og klistremerker om å skjerpe seg. Det høres helt vanvittig ut, men noen av disse inneholdt stoffer som klorparafiner og tungmetallet kadmium. De tre-fire tilfellene jeg har nevnt rammet flere butikker, men det virker litt mistenkelig at Nille dukker opp i alle.

Lavpriskjeden Europris har fått noen overskrifter også. De måtte f.eks. trekke tilbake Halloween-godteri i fjor som inneholdt mugg. De trakk også et annet Halloween-produkt fra The Chop Shop. Dette skulle forestille blodige, avkappede kroppsdeler som var pakket på samme måte som kjøttdeig. Europris har fått en del kritikk for billigsyklene sine. Da bladet “På sykkel” testet dem konkluderte de med at syklene var farlige å sykle på. Den første sykkelen dattera mi hadde kom forøvrig fra Europris. Den så veldig fin ut, men det tok ikke lang tid før den trengte reparasjon. Jeg fikk det ikke til selv og tok den derfor til en sportsbutikk. De mente det ikke var mulig å reparere den. Europris solgte også Roundup tidligere. Dette sprøytemiddelet var lenge det mest brukte ugressmiddelet i norske hager, men det er ekstremt giftig, og siden Mattilsynet anbefaler det, finner vi mye av dette stoffet i mat.

Det er nesten litt skremmende at disse butikkene selger så mange varer. Jeg leste et sted at minimumsleien ligger på mellom 8 000 og 10 000 kroner per kvadratmeter i de mest sentrale kjøpesentrene. Jeg vil tro at det ikke er billig å leie i sentrum heller, og det er derfor kanskje ikke overraskende at de tradisjonelle butikkene forsvinner fra sentrum av Haugesund.

Det er stort sett banker (vel å merke uten penger), restauranter, advokater, tannleger, leger og ulike andre kontorer igjen. De vanligste butikkene er frisører og thailandsk massasje. Det mest overraskende er kanskje at det knapt nok finnes en norsk by uten Nille-butikker både i sentrum og i de ulike kjøpesentrene. Det betyr formodentlig at vi kjøper så mange av disse helsefarlige og til dels vulgære produktene at kjedene sitter igjen med et solid overskudd etter å ha betalt lønn, leie og andre utgifter.

Vi er egentlig et veldig harry folkeslag, for vi jakter konstant lave priser. Nå er jeg i den situasjonen at jeg ikke har så mye valg. Jeg må stort sett velge det billigste, noe som i realiteten betyr at jeg ikke har noe valg. Det er kanskje så mange av oss at Nille og Europris klarer seg samme hvor grumsete utvalget blir?

Les også En giftig barndom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s