Fordomsfulle barn

Fotball-EM nærmer seg slutten og siste spark i finalen kan ikke komme tidlig nok for mange. Denne gangen stemmer det utsagnet ganske treffende for en del av de som liker fotball også, ikke minst etter kampen mellom Portugal og Kroatia. Det var enorme forventninger til kampen fordi de to lagene har noen av de største stjernene i europeisk klubb-fotball, men det ble den første EM/VM-kampen siden 1966 uten et eneste skudd på mål i løpet av ordinær tid. Det første kom etter 116 minutter, altså fire minutter før ekstraomgangene var over. Keeper ga en retur som resulterte i kampens andre avslutning på mål. Det er egentlig ikke så lurt å bygge opp forventningene til et nivå som kanskje ikke er realistisk.

Det blir sagt at livet er morsommere for de som liker fotball, men det virker ikke som at det var spesielt mange fornøyde fotball-fans den kvelden. Jeg hadde personlig en ganske fornøyelig kveld med krimserien Foyle’s War, men det er ellers et alternativ å se/lytte til Kjetil Rekdal som drikker brus og spiser pizza på VG TV mens han drøser om fotball. Det er to ting jeg husker Kjetil Rekdal for, han skåret mot Brasil i et av de to VM-sluttspillene Norge spilte i på 1990-tallet, og han spilte i gule fotballsko. Det siste var nesten som å banne i kirka, for ekte menn har tatt på seg svarte sko siden tidenes morgen. Vi kan være såpass forfengelige at vi har et par hvite striper på hver side, men det er grenser hvor fagre spillerne skal være. Når media snakker om en midtbaneelegant er det nok ikke utseeende de tenker på.

Jeg mener å huske at en del fotball-journalister hadde sterke meninger om de gule skoene, og da Rekdal spilte en svak kamp, var det utelukkende fordi han hadde feil fokus. Han skal ha vært for opptatt av utseende, samt at skoene var for gule. Han prøvde forøvrig å tjene på skoene og investerte penger i et firma på Karmøy som importerte de italiensk-produserte skoene, men de gikk konkurs. Kanskje han skulle ha meldt overgang til Sunnmøre likevel, eller bedt om hjelp fra den kanten? Les om Vår Staudes kommentar til Rekdal i 4-stjerners middag.

Vi har blitt lært opp til at menn ikke skal like rosa, så kommentatorene hadde gått helt av skaftet hvis menn fikk rosa baller, eller hva med rosa drakter? De spiller faktisk med rosa både i Palermo og Juventus (bortedrakter), og jeg tror Sogndal hadde rosa bortedrakt for noen sesonger siden. Jeg aner ikke hvorfor, men det er kanskje for å gjøre fargen kjønnsnøytral?

Dette minner meg om hvor unødvendig komplisert vi gjør ting. Det ble et forferdelig spetakkel for noen år siden da Lego sendte Lego Friends ut på markedet. Jeg hørte forøvrig ikke noen klager da et annet selskap lagde Hello Kitty-lego (det var tilsvarende lego, men et annet merke) noen år tidligere. Det var mange som opplevde det som problematisk at leker var rettet spesielt mot jenter, for holdningen i dag er at gutter og jenter er helt like. De trenger derfor kjønnsnøytrale leker. Jeg har ikke undersøkt om forskning bekrefter dette, men det jeg har observert tyder ikke på at det er så enkelt.

jentungen fikk sparkesykkel og fotball. Hvis hun er aktiv og stolt av de fine tingene sine spiller det ingen rolle om noen mener det er fordomsfullt.
jentungen fikk sparkesykkel og fotball. Hvis hun er aktiv og stolt av de fine tingene sine spiller det ingen rolle om noen mener det er fordomsfullt.

Jeg har vært innom en del barnehager og SFO-rom, og det virker ikke som at jenter er interessert i klassisk lego. Ifølge den gamle tankegangen er gutter opptatt av objekter, mens jenter foretrekker relasjoner. Gutter liker kort fortalt gutteting og jenter liker jenteting, og dette forsvinner ikke automatisk ved å ansette flere menn i barnehagene. Det fungerer bra mens de er små, men det blir kanskje mer problematisk når de begynner på skolen. Det spiller f.eks. ikke noen rolle at en kan kommunisere bra hvis det språket en skal lære er matematikk.

Den gamle tankegangen oppmuntrer gutter til å bli flinke i matematikk og jenter i språk. Det er derfor jeg tror det kan være lurt å oppmuntre jenter til å leke med andre objekter enn barbie, Hello Kitty og My Little Pony. Disse er gode til rollespill, mens lego utvikler evnene til problemløsning (lateral tenkning), kreativitet, koordinasjon, en får trening i å tenke tredimensjonalt, men det innebærer også en god del kommunikasjon med de en bygger sammen med. Jenter leker mer med lego hvis de er litt mer “jentete”. Jeg kjøpte mye lego til dattera mi da hun var mindre, men hun viste ikke den store interessen for nøytrale farger. Hun foretrekker pastellfarger, og hvis det er det som skal til, ser jeg ikke at det gjør så stor skade.

Hun hadde nettopp bursdag og fikk bl.a. en rosa fotball og en sparkesykkel. Hun spilte før også, men hun føler seg ekstra stolt når hun går ut med en rosa ball. Det høres ut som suksess i mine ører, selv om noen vil hevde at rosa er jentefarge og dermed definisjonen på fordommer.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s