Steile politikere

Haugesund har en sexy fasade, men sliter likevel med å sjarmere naboene.
Haugesund har en sexy fasade, men sliter likevel med å sjarmere naboene.

Vi har ikke hatt en kommunereform på 50 år, men hvis regjeringen får det som den vil får vi snart en ny. Målet skal være større og mer robuste kommuner som kan ivareta velferd og sikre verdiskaping og trivsel, ifølge regjeringen.no. Dette høres fornuftig og jeg har allltid ment at vi er tjent med større enheter og færre administrasjoner. Det er imidlerid ikke fullt så enkelt.

Haugalandet er en halvøy mellom Bømlafjorden i Hordaland og Boknafjorden i Rogaland. Sveio ligger i Hordaland, og er egentlig en naturlig del av regionen, mens Haugalandet består av de seks kommunene Haugesund, Bokn, Tysvær, Karmøy, Utsira og Vindafjord i Rogaland. Bokn og Tysvær har signert en intensjonsavtale om sammenslåing, så det er ingen uenighet der, men det er verre med de to naboene Haugesund og Karmøy. Det er gamle motsetninger som vil gjøre en sammenslutning vanskelig.

Jeg har alltid ment det var rart at en stor del av fastlandet hører til øya Karmøy. Denne delen av Karmøy har en befolkning på mellom 8000 og 9000, og har landgrense til Haugesund og Tysvær, samt sjøgrense til Bokn. Dette er et attraktivt område, og det har derfor irritert politikerne på Karmøy at Haugesund vil overta områder som Norheim og Vormedal. Det er samtidig noen som mener det blir urettferdig hvis politikere i kommunesenteret Kopervik skal avgjøre framtida til fastlandet. Dette dreier seg nok mer om penger enn følelser. Det er nemlig mye industri og handel på Norheim, som er den mest urbane delen av Karmøy kommune, noe som betyr høye inntekter i form av skatt og avgifter.

Utsikt mot Karmøy fra Haugesund sentrum.
Utsikt mot Karmøy fra Haugesund sentrum. Det er kort geografisk avstand og det virker unaturlig å skille dem.

Jeg fikk et nytt innspill i dag, fra en fotball-fan av alle ting. Jeg fikk med meg et glimt av en nyhetssending på NRK der de intervjuet islendinger som feiret Islands seier over England. Det var en som sa at han likte smålandsmentaliteten, for det var denne han mente hadde gjort landslaget deres så bra. Det et sentiment jeg kan forstå. Vi har noen små kommuner her som har klart mye på egen hånd. Øykommunen Utsira med sine 200 innbyggere ligger 18 km vest for Haugesund. De har klart veldig mye på egen hånd til tross for at de er så små, og det skal de ha skryt for. Det virker likevel ufornuftig å tviholde på kommunegrenser og gamle konflikter.

Jeg skulle ønske at Haugesund hadde gjort seg selv mer attraktiv. En kan si mye om hjemkommunen min, men politikerne har ikke akkurat skapt et sexy image som frister andre kommuner. Mange vil huske Terra-skandalen der Haugesund var en av flere kommuner som hadde investert store summer i høyrisiko fondsprodukter i USA. Haugesund tapte så mye at de ble satt under statlig administrasjon, og situasjonen ble ytterligere forverret i forbindelse med oljekrisa. Politikerne i kommunen ba derfor regjeringa om hjelp i februar i år. Les mer om det på NRK.

Det virker å være en kulturkollisjon mellom små kommuner som nærmest drives på frivillighet, mens Haugesund og Karmøy har større ambisjoner. Når Haugesund vil ha sammenslåing kan en ikke komme unna økonomistyringen, eller mangelen på styring. Det er trist hvis Haugesunds atferd ødelegger for en reform som sannsynligvis hadde vært bra for regionen.

Karmøy: Upassende av Haugesund å kreve fastlands-Karmøy

Advertisements

2 thoughts on “Steile politikere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s