Stråmannen

Norsk Tipping er fellesskapets redskap mot spillavhengighet, for en ansvarlig og kontrollert spillindustri og norsk idrett og frivillighetens beste venn.

Dette er fra en kommentar som Anette Trettebergstuen, familie og kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, skrev i Dagbladet. Det er det offisielle alibiet som får oss til å godta staten som en høyst tvilsom aktør i pengemarkedet.

Det er 4,4 milliarder grunner til at norske myndigheter skal støtte Norsk Tipping. Det er nemlig så mange kroner selskapet ga til samfunnsnyttige formål i 2015. Overskuddet av spillet Extra går f.eks. til ExtraStiftelsen Helse og rehabilitering som deler ut støtte til frivillige organisasjoners helseprosjekter. Det er i tillegg til syke mennesker få som vekker sterkere følelser i oss enn barn, og de fleste av oss er derfor sannsynligvis fornøyd med at Norsk Tipping øremerker penger til Den kulturelle skolesekken.

Dette er veldig positivt, er det ikke ? Det er sympatisk av Ole Gunnar Solskjær når han i Dagbladet sier at han velger fellesskapet, eller er det ikke det? Han har blitt en såkalt ambassadør for Norsk Tipping og kritiserer med denne uttalelsen tidligere kolleger som har tatt imot den samme stillingen hos utenlandske spillselskaper. Dette er helt i tråd med den offisielle holdningen, men det er også en problematisk holdning.

Jeg nøler ikke med å omtale Norsk Tipping som en av de mest aggressive på det norske annonsemarkedet. Jeg kjenner ikke til hvor mye penger de bruker på markedsføring, men det er ingen tvil om at de bruker betydelige ressurser for å få oss til å spille mer. Det er positivt, for de gir jo drømmen en sjanse, som de sier i slagordet. Det er nesten ikke mulig å gå inn i en butikk uten at en møter på en av de mange spillmulighetene, og jeg har sågar sett dem representert med stands flere steder.

Jeg var inne på i Norsk grådighet at det er to versjoner av fortellingen om oss nordmenn. Det er en veldig positiv en der vi er miljøbevisste, vi er fredsskapere og meklere i internasjonale konflikter, vi er tolerante og har egentlig ikke noen negative kvaliteter. Det er i alle fall ingen karakterbrister som er så alvorlige at det er verdt å nevne dem. Vi ser likevel at vi er tjent med at Oljefondet har en grådig strategi. Jeg vet ikke om vi oppmuntrer og direkte bidrar til økonomisk ustabilitet, men resultatet er i alle fall at vi tjener store penger på at andre taper på aksjemarkedet.

Det er kanskje i samsvar med denne grådigheten når staten tar kontroll over spillmarkedet og gjemmer seg bak ideen om at du støtter fellesskapet og du bekjemper egoisme hvis du spiller på et av de mange spillmulighetene du har hos Norsk Tipping. Det er som de sier at det ikke gjør noe om du blir avhengig så lenge du blir avhengig for å hjelpe det fellesskapet som ikke nødvendigvis er interessert i å hjelpe deg.

Vi lever i et samfunn som liker fellesskapstanken. Vi godtar enorme avgifter på bensin, årsavgift, bilavgift, moms, bompenger, skatt på inntekt, alkoholavgift, tobakksavgift, dokumentavgift, NRK-lisens for å nevne de største postene. Vi godtar dette fordi vi får så mye tilbake. Det gjør at det ikke bare er de velstående som har en høy levestandard. Det er godt mulig at våre politikere er verdensmestere på å gi tilbake til folket og det miljøet disse lever i, men vi bør spørre oss om vi har så god grunn til å fremheve oss selv. Er vi bedre mennesker hvis vi velger Norsk Tipping framfor et av de utenlandske spillselskapene? Jeg synes ikke det. Jeg synes vi skal gi det samme til samfunnet uten at vi skjuler det bak nye avgifter eller såkalt samfunnsansvarlig forretningsdrift.

Jeg tror de fleste mennesker er opptatt av at pengene kommer inn på konto. De er mindre opptatt av hvordan en har fått disse pengene. Jeg har motstridende følelser til den kritikken jeg har framført mot Oljefondet i det siste, og Norsk Tipping i dette innlegget, for jeg har tross alt som nordmann fordeler av den jobben de uærlige forretningsfolkene i statens tjeneste gjør. Jeg tror likevel det hadde vært lurt å holde seg unna de mest tvilsomme forbindelsene. Lista over Oljefondets største aksjeinvesteringer i øyeblikket inneholder selskaper som Nestle, Novartis, Alphabet og Microsoft. Alle disse er faktisk veldig problematiske.

Dette er selskapene som finansierer det norske fellesskapet.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s