Menn som seiler under falskt flagg

Hva vil det egentlig si å være tolerant? Store norske leksikon defineres det som “anerkjennelse av andres rett til å mene noe annet enn det en selv eller flertallet mener, og anerkjennelse av andres rett til å leve i samsvar med sine egne meninger.”

Det er nok en definisjon de færreste har hatt problemer med, selv om de kanskje ikke har reflektert så mye over det faktum at toleranse faktisk krever uenighet. Toleranse innebærer at vi godtar eller finner oss i noe/noen vi ikke liker. Når vi sier at vi tolererer noen, sier vi også at vi er dypt uenige med dem. Jeg har likevel aldri sett på toleranse som noe problematisk, men toleransebegrepet beveger seg i den retningen nå, for vi ser en toleranse som ikke tar hensyn til andre. Alt dreier seg om hva som gir en selv glede. Vi skal altså nyte godt av toleransen, selv når konsekvensen blir at det får negative følger for andre.

illustrasjon av mennesker i regnbuefarger som holder hverandres hånd
La oss holde hverandres hender mens vi godtar at vi snakker sant om hverandres ulike legninger.
Foto: Becris via freedigitalphotos.net

Jeg har skrevet om Colleen Francis i et tidligere innlegg. Denne 45 år gamle transseksuelle mannen fikk lov til å bruke damegarderoben ved Evergreen College fordi han identifiserte seg som en kvinne. Les om det i Mail Online. Jeg kom nylig over en liknende sak, og denne gangen er det ikke et individ som har krevd denne rettigheten, men butikkjeden Target som vil vise sin toleranse. De viste til en ny føderal amerikansk lov som skal hindre diskriminering basert på kjønnsidentitet, og de innførte dermed “transgender bathrooms.” Det innebærer at menn kan bruke dametoalettet hvis de sier at de identifiserer seg som kvinne. Det spiller ingen rolle om de vil gjennomgå en kjønnsskifte-operasjon eller ikke. Vi må altså bare stole på at de snakker sant, at en biologisk mann ikke har driftene til en mann. Target formulerte dette som noe positivt og mente at det var i tråd med firmaets inkluderende holdning. Les et kort innlegg på Targets hjemmeside.

Dette er en holdning som sikkert hadde fungert i en verden befolket av friske mennesker, men vi lever i en verden der menn som Norwood Smith Burnes og Christopher Hambrook utnytter de liberale lovene. Delstaten North Carolina vil beholde de gamle grensene og vedtok en lov for et par måneder siden som sier at transpersoner må bruke det toalettet som samsvarer med det biologiske kjønnet deres, og ikke med det kjønnet de identifiserer seg som. Dette resulterte i en veldig opphetet debatt, og deretter en maktkamp mellom føderale myndigheter og delstaten, som saksøkte hverandre. Føderale myndigheter mener det er galt å diskriminere mennesker som har valgt å identifisere seg som transpersoner. Dette åpner opp for mange subgrupper som kan fremme likende krav.

Vi er veldig forskjellige og mange føler kanskje at samfunnet bør respektere og rydde plass for dem. Det er ikke utenkelig at noen velger å identifisere seg som pedofil og voldtektsmann, for det er faktisk noen som forsvarer så alvorlige krenkelser. Bloggeren Saksynt argumenterer f.eks. for at en som besitter barneporno ikke er pedofili, og for noen år siden bagatelliserte advokat Tor Erling Staff handlingene til Lommemannen.

Det er en diagnose som kalles species dysphoria på engelsk. Det innebærer at en tror en er et dyr, mens body dysmorphic disorder betyr at en har en sterk følelse av det er noe galt med kroppen sin, og det spiller ingen rolle hva andre mener om saken. Hva med de som har en personlighetsforstyrrelse? De som har en paranoid personlighetsforstyrrelse er følsomme og nærtakende, oppfatter verden som uvennlig og går lett til motangrep. Tvangspreget personlighetsforstyrrelse kjennetegnes av overdreven ordenssans og et så stort fokus på regler og detaljer at helheten forsvinner.

Hvis noen velger å identifisere seg som noe annet, skal vi rydde plass for dem? Det kan få ekstreme utslag, f.eks. at samfunnet kanskje må legge til rette for spiseforstyrrelser i videregående skole. Jeg setter dette på spissen, men mener det er noe alvor i det også, for det blir ikke rettferdig hvis vi tilrettelegger for noen, mens andre må tilpasse seg. Avisa Huffington Post hadde et par innlegg der de tok litt letvint på “toalett-debatten.” De hevdet i en kommentar at dette ikke dreide seg om trygghet for jenter og kvinner, men om de som føler seg ukomfortable rundt transseksuelle. De siterte politiet i en annen artikkel som hevdet at det ikke økte faren for voldtekt hvis vi tillot transseksuelle menn å bruke dametoallettet. Jeg tror likevel den nye føderale loven kan forandre noe, for det vil bli lettere for de som har onde hensikter.

Jeg kan tolerere transseksuelle i betydningen at jeg er uenig, men godtar at de kan leve som de vil innenfor loven. Jeg er likevel ikke overbevist om at det er lurt å sende jenter inn på et toalett eller en garderobe der jeg vet det kan finnes tetosteron-produserende menn. Det blir kanskje ikke mange voldtekter som en direkte følge av denne liberale holdningen, men det hjelper neppe de som blir et offer for noe samfunnet har tillatt.

En annen ting er om vi er villige til å ta den risikoen det er med kirurgi og hormonbehandling, og det er kanskje det dette dreier seg om. Noen vil ikke ta den risikoen, og kan derfor være både mann og kvinne. Det ble tidligere skrevet ut store mengder østrogenmedisiner til kvinner i overgangsalderen, men det er mange studier de siste årene som har påvist en risiko for kreft, hjerte/karsykdommer og slag. Når vi i dag aksepterer at noen er født i feil kropp bør vi tenke på om det er rett å gi dem hormoner.

North Carolina’s sweeping anti-LGBTQ law explained

Advertisements

2 thoughts on “Menn som seiler under falskt flagg

  1. Jeg tror det kan bli en økt fare for overgrep her, men jeg har reagert mest på at såpass mange ikke virker å forstå krenkelsen av privatlivet (og bluferdigheten) til de biologiske kvinnene – eller mennene i herregarderoben/-toalettet -, for selv om man skulle oppleve å være født i feil kropp, har en ikke erfaringene som følger med livet i den kroppen en altså opplever at en helst skulle hatt. Det virker som om vi alle skal late som at kropp ikke betyr noen verdens ting, bare hva man har mellom ørene, mens i andre sammenhenger er kropp uhyrlig viktig, for hvordan ellers kunne det spille noen rolle hvilket biologisk kjønn man fødes som?

    1. Takk for svaret. Det er et viktig poeng. Jeg nevnte Colleen Francis i innlegget, en 45 år gammel mann som identifiserte seg som kvinne. Det må ha vært en ubehagelig situasjon fordi høyskolens svømmebasseng ble også brukt av den lokale svømmeklubben. Det var derfor mindreårige jenter der og denne mannen skal ha moret seg med å vise fram det mannlige kjønnsorganet sitt i garderoben. Jeg er ikke overbevist om han følte seg som en kvinne, men det var i alle fall veldig tydelig at han bidro til å skape utrygghet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s