Kultur: Er det typisk norsk å være uhøflig?

Sukker er gift for baade kroppen og hjernen, og vi unngaar det mmest mulig. Vi tillater det noen ganger
Sukker er gift for både kroppen og hjernen, og vi unngår det mest mulig, men tillater det noen ganger. Et kinobesøk koster fort 150 kroner per person.

Jeg lot dattera mi invitere en av vennene sine på kino i påskeferien, og tok det som en selvfølge at vi betalte for både film og snacks. Det var tross vi som hadde invitert. Jeg ble litt overrasket da mora hennes sa etterpå at hun hadde sendt med penger, fordi hun hadde opplevd flere ganger tidligere at dattera hennes hadde blitt invitert på ulike typer arrangement, men de som inviterte forventet at hun betalte for seg selv.

Kultur dreier seg, i vid forstand, om alle de trekkene vi nordmenn deler. Men hva hvis det er noen vi ikke deler? Da kan det oppstå misforståelser. Det kan være problematisk hvis den ene parten forventer at den andre betaler, og har råd til å takke ja til invitasjon. Det er ikke alle som kan det. Den omtalte familien er norsk-amerikansk, som vi er, og når dattera blir invitert av de amerikanske vennene sine, spanderer de på henne. Det høres ikke urimelig ut for meg.

Mora hennes lurte på om dette kunne være en kulturforskjell, men jeg er ikke sikker på at dette er typisk norsk, med mindre det er typisk norsk å være uhøflig. Det er kanskje slutt på gamle forventninger om at mannen betaler på en date også? Det er greit nok hvis partene snakker om det og blir enige om å betale hver for seg, men det blir feil hvis en tar det for gitt. Jeg tror dette har med mer enn gamle kjønnsroller å gjøre. Det skal sies at jeg ikke er ajour på alle sosiale regler, men jeg trodde det var standard at de som inviterte sørget for at gjestene ikke hadde noen økonomisk belastning. Det bør ikke være familieøkonomien som avgjør om en kan ta imot en invitasjon, men det kan virke som at det er virkeligheten for mange.

Dagens innlegg er et kort spørsmål: Hvis du inviterer noen, og dere ikke har avtalt noe annet, er det vanlig eller rimelig å kreve betaling? Er dette en kulturforskjell mellom Norge og USA, eller er det bare nordmenn som er uhøflige?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s