CNN-syndromet og jul

Husker du den første Golfkrigen? Den forandret TV-dekningen ganske mye og med det vanene våre. Den gjorde i alle fall det for de av oss som fremdeles var ukjent med CNN og andre rene nyhetskanaler. Selv NRK viste til stadighet livebilder av irakiske soldater som sløste med ammunisjonen. Det var det de gjorde da de skjøt sporlyskuler opp mot amerikanske bombefly som var utenfor rekkevidde.

Dette førte til at mange bokstavelig talt satt klistret til skjermen. Vi kunne ikke skifte kanal eller slå av TV’en fordi vi kunne ha gått glipp av livsviktig informasjon. Det var en bevisst strategi som fungerte, men gjorde kanskje livet vanskeligere for mange. Det samme har i årene etterpå skjedd hver gang det er en spent situasjon, enten det dreier seg om krig eller en naturkatastrofe. Vi føler mye mer og tar tragedien inn over oss i så stor grad at vi blir overveldet, selv om vi som utenforstående ikke burde bli så preget og lammet. Det går faktisk an å føle for mye, for intenst.

Det er på en måte noe tilsvarende med jul. Media har fokusert veldig mye på at jul er tragedie. Hvis du er single eller ikke har råd til iphone, nettbrett, ps 4 eller de dyreste merkeklærne til barna dine blir de neste dagene et rent helvete. Dette er også en vanskelig tid for autister p.g.a. alle sanseinntrykkene, familiedramaet og det store fokuset på det sosiale. Det betyr ikke at det er umulig å komme gjennom jula.

Med litt tilrettelegging og mindre fokus på det negative budskapet fra media klarer nok de fleste jula bedre enn mange tror. Ingen er perfekte og få kan leve opp til en A4-standard til jul. Du er faktisk ikke en taper hvis du liker en annerledes jul. Jeg avslutter med det som er en reklamefilm, men jeg liker budskapet. Det er mange som blir veldig provosert av filmen og mener at gutten er bortskjemt drittunge. Jeg mener det er mange som ikke forstår autisme, for denne filmen viser en gutt som bryr seg om familien. Hvis det ikke hadde vært en iphone hadde han vært opptatt av noe annet. Han er like opptatt av familien sin, selv om han ikke gir en bekreftekse hvert femte minutt. Jeg vet hvordan det er når andre ikke forstår dette:

Det blir en rolig jul på meg, men den blir god. Jeg ønsker med dette alle leserne mine en god jul.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s