Nazistene vs IS: Historisk fascisme vs moderne fascisme

Veien er veldig lang for de som håper å bli den neste amerikanske presidenten. Valgkampen har pågått lenge allerede og en kan få inntrykk av at en avgjørelse er rett rundt hjørnet, men presidentvalget er ikke før i november 2016. Før den tid skal begge partiene ha et valg i alle statene der de velger sin kandidat, og de valgene starter i februar neste år.

Det er vel ingen tvil om at denne valgkampen ikke har gått helt etter planen for Jeb Bush, broren til den forhenværende presidenten. Det virket som at det lå an til en ny Bush i Det hvite hus, for motkandidaten blir sannsynligvis for kontroversiell til virkelig å ha en sjanse. Da tenker jeg på Hillary Clinton og Bernie Sanders. Bush var favoritten og ble innledningsvis omtalt som frontrunner, men det dukker til stadighet opp små og store blundere som kanskje betyr mer enn å ha stor økonomisk støtte til å drive valgkamp, selv om dette kanskje vil forandre seg når Donald Trump og Ben Carson formodentlig er ute av løpet. Det er én ting når journalister stiller han vanskelige spørsmål, men i dette tilfellet tok han faktisk initiativet selv.

Jeb Bush snakket med en journalist fra Huffington Post mens de satt i valgbussen på vei gjennom New Hampshire. Han fikk spørsmål om den morsomste eller merkeligste mailen han hadde fått. Han kunne ha valgt hva som helst, men han plukket ut dette spørsmålet:

If you could go back in time and kill baby Hitler, would you?

Han fikk deretter et direkte spørsmål av journalisten og svarte:
Hell, yeah, I would. Look, you gotta step up man … The problem with going back in history and doing that is, as we know from the series, what was the name of the Michael Fox movies? “Back to the Future” – It could have a dangerous effect on everything else, but I’ll do it – I mean, Hitler.

Journalisten Scott Conroy delte saken på twitter. Jeb Bush bekreftet sågar svaret med en tweet som viste til intervjuet.

Det er ikke godt å vite om han mente dette alvorlig, men jeg skal kommentere dette som et alvorlig forslag, for det åpner for et interessant tankeeksperiment. Det er noen konspirasjonsteoretikere som mener at Hitler ikke døde, men at han kom seg unna og levde i Sør-Amerika. Det er ikke helt uten interesse, for vi vil jo at historien skal være korrekt, men Hitler var veldig syk og hadde neppe levd mye lenger likevel.

Det kan imidlertid være interessant å undersøke hva som skjedde med rikdommene og ideologien. Jeg fester ikke mye lit til de fleste konspirasjoner, men det er ikke utenkelig at mange av de nazistene som kom seg unna klarte å gjemme en del gull og andre verdigjenstander. Det er derfor noen som mener at penger og til dels nazi ideologi fremdeles er i omløp og påvirker samfunnet i dag. Det blir bare spekulasjoner selvsagt, men det er mer rimelige spekulasjoner enn om Hitler levde litt lenger enn til 1945.

Dem amerikanske hæren oppdaget gull og kunstgjenstander verdifulle gjenstander i saltgruver i Merkers, Tyskland.
Dem amerikanske hæren oppdaget gull og kunstgjenstander i saltgruver i Merkers, Tyskland i 1945. Hvor mye var det de ikke oppdaget? Wikimedia Commons

Nå er det neppe heldig for en som vil bli president å si at han vil drepe babyer, men hva om det hadde vært mulig å reise tilbake i tid? Det hadde nok vært bedre å sørge for at Hitler fikk en god oppvekst. Jeg er ikke overbevist om at det hadde stoppet nazismen, men det kan ha skapt en motpol. Jeg tror ikke ideologien var avhengige av individet Hitler, men det var sannsynligvis sterke krefter som dyrket fram denne lederen som utviklet seg til å bli et monster ingen kunne kontrollere. Hvis det ikke hadde blitt Hitler, hadde det kanskje blitt en mann som var like karismatisk, men friskere og smartere.

Jeg er langt fra noen ekspert på krigen eller Hitler, men det virker på meg som at Hitler gjorde mange alvorlige, taktiske feil. Tyskland hadde i utgangspunktet et stort teknologisk overtak i alle forsvarsgrener, og de hadde kanskje vunnet hvis en annen enn Hitler hadde tatt avgjørelsene. Det er lett å tenke seg at vi kunne ha stoppet krigen før den startet hvis vi drepte Hitler i barndommen. Det hadde likevel ikke gjort noe med den politiske og sosiale utviklingen som hjalp han til makta. Det ville fremdeles vært mektige mennesker, og ikke bare i Tyskland, som mente at verden trengte nazismen, og de hadde kanskje funnet en annen karismatisk taler som faktisk var mer kompetent. Da hadde vi faktisk fått noe verre, med mindre dette tankeeksperimentet hadde fungert.

Vi kunne derimot ha påvirket utviklingen hvis vi oppmuntret Hitler i en positiv retning og skapte en sterk motstander for nazismen. Han var en veldig karismatisk taler og hvis han hadde stilt som kandidat mot nazistene kunne han kanskje ha forandret historien. Den sittende presidenten, Paul von Hindenburg, var godt over 80 år gammel og mer enn klar for å pensjonere seg, men han stilte bare for å hindre Hitler i å komme til makta. Det gikk som det måtte gå, men hva om den karismatiske Hitler faktisk var Hindenburgs “kronprins”?

Vi har lett for å tenke at Hitler var alene, men nazisme er egentlig ikke annet enn eugenics og det hadde ganske stor støtte blant samfunnstopper i USA og Europa. Hvis vi er helt ærlige, så hadde dessuten de allierte, og ikke minst tyskerne selv, mange nok muligheter til å stoppe Hitler før krigen i det hele tatt startet. Hitlers manifest, Mein Kampf, ble publisert i 1925, så det som skjedde seinere burde ikke ha vært så veldig overraskende.

Dette er bare spekulasjoner selvsagt, men det er mer interessant enn å tenke at en kunne ha oppnådd noe ved å drepe en baby. I framtida vil kanskje et tilsvarende tankeeksperiment fokusere på IS. Hva ville du ha gjort for å stoppe IS? Det er i bunn og grunn den samme ideologien, for IS representerer ikke islam mer enn Hitler (eller Ku Klux Klan i dag) representerte kristendommen. Det er derfor like viktig at vi kjemper mot terrorister i dag som det var å stoppe Hitler. Det såkalt internasjonale samfunnet var ikke veldig samlet i 1940 heller, og det var nok mange land som ikke hadde kjempet mot Hitler hvis han lot dem være i fred. De fleste var nok villige til å ignorere krigen hvis de unngikk en invasjon, noe en av naboene vår klarte.

En kan lure på om engasjementet har blitt noe større, for hvordan er det mulig at en organisasjon som ISIS kan kontrollere store deler av Syria og Irak hvis verden har tatt et standpunkt mot dem?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s