Velkommen, President Putin!

russian tu-95
Den russiske TU-95 er en hyppig gjest i luftrommet utenfor Norge. Her får den drivstoff i lufta fra en Iluyshin ii-78, mens en norsk F-16 i bakgrunnen minner dem om at de er nære den norske grensa.
Foto: Forsvarets mediearkiv

Jens Stoltenberg ble generalsekretær i NATO etter 8 år som statsminister i Norge. Jeg oppfattet han som en veldig utydelig politisk leder, men det hadde vel med at han ville gjøre alt bak lukkede dører. Resultatet ble i alle fall at SV og SP kom med utspill som virket å være i strid med regjeringens politikk, og noen ventet sikkert på at Stoltenberg skulle stoppe dette, men ingenting skjedde.

Jeg har en mistanke om at det er noe liknende i forhold til Russland. Da jeg vokste opp hørte jeg til stadighet om forhandlinger mellom Norge og Russland. Det dreide seg om en grenselinje i Barentshavet. Det virket ikke som det skjedde noen ting før Jens Stoltenberg og den russiske presidenten plutselig signerte en avtale i 2010, etter å ha forhandlet i 40 år. Det er komplisert å forholde seg til et stort og mektig land  som har ambisjoner, og det er ganske tydelig at du ikke kan ta noe for gitt. Det gjør det vanskelig å forstå hvor naive politikerne kan være, eller kanskje dette er bevisst?

kystartilleri
Illustrasjonsbilde. Grøtsund fort og Olavsvern dekker Tromsø fra hver sin side, men begge er lagt ned i dag.
Foto: Forvarets mediearkiv
Illustration photo.

Som generalsekretær for NATO har Stoltenberg anbefalt medlemslandene ikke å senke garden når det gjelder Russland. Jaså? Det minner meg om hva Stolteneberg gjorde selv som statsoverhode. Da han var statsminister i Norge i 2013 solgte de marinebasen Olavsvern i Tromsø. Norge var det eneste NATO-landet som hadde en base i rimelig nærhet til denne delen av Russland og Barentshavet. Stoltenberg-regjeringen brukte også flertallet sitt i Stortinget til å legge ned flybasen i Bodø. Jeg tror ikke det er mye igjen av hæren i Nord-Norge heller, så nå har vi nesten ikke noe militært nærvær der vi trenger det mest.

Olavsvern har vært i privat eie siden begynnelsen av 2013, og de nye eierne kan gjøre som de vil. Det har derfor vært russiske forskerfartøy knyttet til basen hele vinteren. Det var ikke noe som het private russiske fartøy under den kalde krigen. Det meste var knyttet til Forsvaret, inkludert fiskebåter. Jeg tror dette er så viktig at vi kan regne med at Putin følger samme strategi i dag også. Kanskje vi burde være ørlite bekymret når Russland viser interesse for en tidligere NATO-base?

Det er forresten mange europeiske land som har sett seg nødt til å “hjelpe” russiske fly og båter som har forvillet seg inn på andre lands territorier. Det har bl.a. skjedd i norsk og britisk luftrom, samt i den engelske kanalen. Jeg tror NATO blir testet, og jeg er ikke sikker på at Norge har bestått. Mange nordmenn, meg selv inkludert, har antatt at vi bor i verdens tryggeste land. Kanskje gjør vi den samme feilen vi gjorde i 1940. Vi prøvde, som svenskene, å være nøytrale. Naboene våre inngikk en avtale med Hitler mens de offisielt var nøytrale, mens Norge betalte en høy pris for sin naivitet. Vi tror fremdeles at hvis noe skjer, kommer det neppe til Norge. Jeg håper politikerne er klar over at verden faktisk ikke er en annen planet. Vi er en del av den, og en av naboene våre heter Russland. Det er virkeligheten.

Russian ships in NATO-base

What are the Russians up to?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s