Vi forandrer evolusjonen

svarttrost hunn
De fleste svarttroster flyr sørover om vinteren, men noen blir her hele året. Denne ble fotografert i Larvik.
Foto: Arnstein Rønning via wikimedia commons

Bloggeren La det være sagt publiserte et artig innlegg i dag, en video fra  hagen som viser frø og nøttespisende fugler. Dette er en slags naturens reality show, men de er nok snillere mot verten enn Hellstrøm. Dette er tross alt Michelin-mat for småfuglene vinterstid.

Butikkene oppfordrer oss til å mate fuglene, og en kan få kjøpt frø og nøtter til dem nær sagt hvor som helst. Det er moro å se på fuglene, og det er positivt for dem at vi gjør det lettere å finne mat om vinteren, eller er det det? Jeg mente jeg hadde hørt om noen kritikere, og søkte derfor opp litt informasjon i dag. Jeg fant en artikkel på forskning.no som forteller om menneskets kapasitet til å endre evolusjonen for andre arter.

Fuglearten munken flyr fra Sør-Tyskland til Spania hver vinter, men noen ganger navigerer de feil, og havner derfor på feil plass, Det skjedde en gang på 1960-tallet da noen av disse munkene overvintret i England. De overlevde sannsynligvis fordi menesker matet dem. Dette forandret på noe, og i de 30 generasjonene som har gått siden dette skjedde, har 10 % av munkenbestanden i Sør-Tyskland overvintret i England. De har utviklet seg annerledes enn de som fremdeles overvintrer i Spania. Det rare er at selv om de kan leve i England hele året, reiser de fremdeles tilbake til Tyskland hver vår.

Det som bekymrer forskerne ser ikke ut til å være at utfallet var spesielt negativt i dette tilfellet, men at vi mennesker påvirker dyrenes evolusjonære utvikling. Dette er ikke noe nytt. Jeg har tidligere lest om at flere fiskearter endret ruta de svømte p.g.a. overfiske, og nå i nyere tid er det mange arter som svømmer lenger mot nord enn de har gjort tidligere. Det gjelder bl.a. makrell og torsk. Vi kan vel ikke nekte dem å gjøre dette heller fordi det er vi som har gjort dette mulig med våre klimaendringer og varmere hav. Jeg vil tro vi også forandrer mye når vi jakter på bl.a. elg og hjort. Jeg jakter ikke selv, men antar at de fleste ser seg ut de sterkeste individene, de som har best forutsetninger for å overleve vinteren. Det er egentlig å motarbeide evolusjonen når de svakere overlever.

Hvis vi går lenger tilbake har det vært villsvin i Norge, bl.a. på Jæren. Disse ble nok utryddet både p.g.a. jakt, men også fordi vi hogget ned skogen. Det er i våre dager en konflikt mellom de fugleinteresserte og myndighetene, bl.a. på den populære fugleøya Utsira. Det dreier seg om vindkraft. Søskenbarnet mitt, Jan Kåre Ness, er veldig aktiv i ornitologmiljøet. Han skrev tidligere på en blogg og der var han veldig kritisk til planene om vindkraft flere steder i regionen. Dette julekortet med kommentarer formidler litt av denne motstanden.

Jeg kan forstå argumentet med at at disse menneskapte monsterne dreper en del fugl, og at de kanskje betyr slutten for noen arter. Vi må samtidig finne på noe annet enn olje, og det hadde vært greit om vi startet å produsere mer ren energi før det ble slutt på olja. Da må det mer til enn elektrisitet, men med dagens teknologi tror jeg vindkraft er en god start. Turbinene forandrer nok miljøet på den måten at de dreper en del fugl, men jeg tror ikke de ellers skader miljøet (bortsett fra når de blir produsert. Jeg tror Kina er involvert i produksjon av vindturbiner). Jeg vil tro at miljøet er det samme når vi demonterer turbinene etter en del år.

Arter har alltid blitt påvirket av menneskets atferd. Det er mer alvorlig i dag enn noensinne fordi det skjer i et større tempo, men jeg lurer på om vi må velge. Vi vil ha befolkningsvekst, ubegrenset og gjerne billig strøm, stadig flere teknologiske dingser, lite forurensning, mindre utslipp av klimagasser, ren mat etc.

Noen mener kanskje det er skadelig at jeg mater fuglene utenfor leiligheten min i Haugesund sentrum, men jeg tar sjansen på at fuglene liker den milde vinteren her. Jeg følger i tillegg rådet fra Norsk Ornitologisk Forening om ikke å forstyrre fuglene. De trenger ro for å bruke minst mulig energi når det er kaldt. Da kan vi beholde flest mulig av disse vakre dyrene. Jeg er enig med ornitologene at det hadde vært trist hvis flere arter forsvant, at fuglene trenger forkjempere, men det betyr kanskje at vi må godta mindre vekst og kanskje t.o.m. en reduksjon i levestandard.

Det er forøvrig ikke uvanlig at fugler navigerer feil. En del av dem mellomlander av den grunn på Utsira (øy og kommune utenfor Haugesund). Du kan se noen av dem på hjemmesida til foreningen Utsira fuglestasjon.

Advertisements

2 thoughts on “Vi forandrer evolusjonen

  1. Godt å se at du har en litt mer fornuftsbasert tilnærming til tema. Tror ikke mating av fugler på matbrett vil endre evolusjon. Man må se på det store bildet i slike saker. (CO2 og endring av klima) Fuglefolket trør også litt feil i Vindmølledebatten av samme årsak. Når man bygger en statligfinansiert vindmølle park i verdens tetteste havørnbestand, så øker sannsylighetet for at vi får overskrifter om at vindmøller dreper.
    CO2 dreper litt mer fugler enn vindmøller ja, den ødelegger hele økosystemer. Vårt dessenium sin store oppgave er løse den CO2 skapte klimakrisen og redde det som er tilbake av alpin fauna i Norge. I et forsøksfelt har tregrensen hevet seg 50 meter på 70 år, 7 nye arter og 9 arter forsvunnet. De neste gererasjoner kommer til å spør oss om; Hvorfor satset dere ikke på alternativ energi? Dere hadde kunnskapen (vindmøller).

    1. Jeg er enig i at det er noe med perspektivet her. Kunnskapen finnes, som du peker på, men om viljen er til stede er et annet spørsmål. Det har vel vært fokus på at U-landene må redusere sine utslipp. En annen ting er at en del av disse utslippene skjer fordi de produserer varer for oss, samt at de ønsker økt forbruk selv. Det er lett for oss å si til u-landene at de må begrense sitt forbruk av olje, mens det for oss blir “business as usual.” Mne du har rett i at økosystemer betyr mer enn å hindre at vindmøler dreper noen få fugler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s