Speakers’ Corner

Jeg har noen vage minner fra engelskundervisningen på grunnskolen der vi bl.a. leste om Speakers’ Corner i Hyde Park, London. Den finnes fremdeles, men det er delte meninger om den lever i beste velgående. Jeg tror denne muligheten har blitt litt begrenset de siste årene. Historisk er likevel denne delen av parken et fantastisk eksempel på ytringsfrihet der hvem som helst kan si hva de mener. Det har de kunnet gjøre lovlig siden de fikk denne ytringsfriheten lovfestet i 1872.

Vi tar det kanskje for gitt i dag at vi kan si hva som helst, hvor som helst, bare vi holder oss innenfor loven. Det er dessverre ikke så enkelt, for vi holder ikke taler og appeller på torget eller i parken lengre. Det meste foregår på nettet i dag, og der kan hvert enkelt selskap begrense mulighetene.

Det har vært en del tilfeller der sosiale medier har kastet ut brukere eller innlegg hvis det har vært i strid med vilkårene de har satt. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på mennesker som kanskje burde ha sensurert seg selv også. Arbeiderpartiet vurderte å ekskludere en Ap-politiker fra Moss som brukte ganske direkte språk i sin kritikk av den rødgrønne regjeringen. En politimann på Hamar fikk sparken etter at han hadde gjort det samme mot Jens Stoltenberg. Det viste seg at han hadde også lagt ut en del rasistiske vitser og kommentarer. En politimann i Eidskog fikk sparken etter noen facebook-uttalelser om en Frp-politiker. En politiker som representerte Høyre i Aure kom med en tåpelig kommentar da Stella Mwangi vant den norske Melodi Grand Prix for noen år siden.

Dette er likevel bare noen eksempler på at vi kanskje ikke alltid skal benytte oss av ytringsfriheten. En annen ting er at de som eier twitter, facebook, bloggplatformer  o.l. ikke har noe ansvar for å tilby et Speakers’ Corner. Hvis vi holder oss innenfor vilkårene er nettet en fantastisk mulighet for ytringsfriheten, og for å ha en global samtale, men disse selskapene gjør ikke dette for å hjelpe oss. De gjør det for å tjene penger.

Facebook slettet et innlegg fra Aftenposten for noen år siden fordi det viste et nakenbilde av Fridtjof Nansen, og de truet med å slette kontoen hvis det gjentok seg. Jeg tror dette også kan skje hvis en deler bilder som viser kjønnsorganer.

Jeg fikk nylig en ny følger på en blogg jeg ga opp ganske tidlig. Jeg skrev noen gode innlegg der, men bestemte meg for å fortsette med politiske innlegg på hovedbloggen min. Da jeg ville se hvem denne nye følgeren var, som dukket opp 9 måneder etter det siste innlegget mitt, kom jeg til en melding om at denne bloggeren hadde blitt suspendert for brudd på vilkårene i avtalen. Jeg tror det skal en del til for at dette skjer med en blogg, men jeg antar de samme reglene gjelder der som på f.eks. facebook, de vil ikke tape anseelse og muligheter til å tjene penger.

Når det gjelder å stanse ting som i utgangspunktet er lovlige, er det nok lettest å vinne fram hos facebook. I første halvår av 2014 kom det 25 forespørsler fra Norge. Jeg er ikke sikker på hva de mener med at noe data ble produsert i 40 % av forespørslene, men jeg antar det ble en form for reaksjon mot de 50 kontoene. Dette var forøvrig en kraftig økning fra det foregående halvåret. Les statistikken her.

Men det er også en økning i innhold de sletter på regjeringers forespørsel. Facebook slettet f.eks. i perioden januar-juni 2014 innhold på facebook-kontoer hele 1773 ganger i Pakistan, 1893 ganger i Tyrkia og 4 960 ganger i India. Dette dreier seg ikke bare om å følge loven i de ulike landene. Flere medier har meldt om at facebook har fjernet en promotering for et arrangement russiske dissidenter skal ha i januar. Det er en støttedemonstrasjon til en fengslet opposisjonsleder.

Facebook er foreløpig ikke velkomne på fastlandet i Kina, men det er ingen tvil om at de ønsker seg dit. Sjefen i Facebook, Mark Zuckerberg, ga vel tydelige signaler om det da han for en tid tilbake ga et halvtimes intervju på kinesisk da han besøkte Kina.

Det lover ikke bra for ytringsfriheten hvis Facebook blir lovlige i Kina, for det er ingen tvil om at de gjør det de kan for å blidgjøre myndighetene i hvert enkelt land. Det er et paradoks at ytringsfriheten kanskje blir innsnevret mens de tekniske muligetene for å nå ut blir bedre. Det er stadig færre bedrifter og personer som tar disse avgjørelsene. Vi så hvordan sosiale medier kan fungere under Den arabiske våren, men da var det ingen myndigheter facebook risikerte å fornærme.

Det er viktigere enn noensinne med uavhengige stemmer. Mediebedriftene blir også samlet i større selskaper og får kanskje de samme kravene til inntjening, og kanskje en viss tilbakeholdenhet i forhold til hvem de kritiserer. Denne saken fra NRK er ganske typisk og viser at Polaris må kutte 100 millioner de neste to årene, men betaler likevel ut millioner i utbytte. Når aviser bruker mindre ressurser på nyheter, og krever betaling for nettaviser, er det også på sett og hvis en form for sensur. De gjør informasjonen mindre tilgjengelig for noen grupper.

Det skal vel være slik at media skal passe på at myndighetene gjør jobben sin. Det virker ikke å være noen som ser til at media gjør denne jobben. Det virker i alle fall som at denne vaktbikkja har blitt en veldig tam, liten puddel etter hvert. Det blir spennende å følge utviklingen og kampen om makta. Vi ligger kanskje ikke så verst an i Norge, men det er en uheldig utvikling her også.

Etter at jeg skrev dette kom jeg over en interessant kommentar i avisa The Guardian. Jeg liker spesielt avslutningen. Dette er ikke noe dårlig forslag eller P.S.

“Britain is a country where the strength of your voice depends on the amount of money in your bank account. But politics should not be a soap opera at the top. So for those of us who still believe in genuine democracy, 2014 was punctuated by hope. The housing crisis and poverty pay were tackled not by our politicians but by people from below.

If democracy is to be reborn, and if politics is not to be kept relentlessly on the terms most favourable to the powerful, other such campaigns must flourish. Working-class women and low-paid cinema workers became leaders last year. Now it’s time for the rest of us to follow.”

Speaker’s corner

Facebook reportedly blocks Russian page

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s