Handelsstanden ønsker blod

Amerikanerne feiret Thanksgiving i går. Det er forøvrig en dag vi gjerne kan adoptere i Norge også. Den historiske foranledningen er de første britene som reiste til det som ble de nye koloniene i nord-Amerika. De tenkte ikke på at de også måtte dyrke sin egen mat. Mange av dem døde derfor den første vinteren (1621), men takket være hjelp fra de lokale indianerne, fikk de en god maisavling året etter. De takket for Guds gaver, sammen med indianerne. Det var foranledningen som har blitt opphavet til den moderne Thanksgiving.

Markeringen har idag mer med en generell takknemlighet å gjøre. Dette er dagen da vi uttrykker takknemlighet for det vi har. Dette gjør det til en perfekt fest i et sekulært samfunn, for det trenger ikke ha et kristent innhold. Det er mange som tror vi har et sekulært samfunn i Norge, men i virkeligheten bare leker Human-Etisk Forbund og regjeringen butikk. Vi er i realiteten like preget og styrt av kristendommen som vi har vært de siste 1000 årene. Det er kristendommen som har gitt oss det samfunnet vi har i dag, men vi kan vel være store nok i disse tider til å la ateistene tro at det vi idag kaller Folkekirken er noe annet enn en statskirke.

Det kommer mye bra fra det amerikanske samfunnet. Thanksgiving er absolutt på den lista, men jeg synes ikke vi skal ta neste dag med. Det er tradisjon i USA for at julehandelen starter dagen etter Thanksgiving. Da har butikkene spesielle tilbud, og mange åpner grytidlig. Det er også en farlig dag å handle på. Det er kanskje derfor det kalles Black Friday. Det overrasker meg at flere og flere norske butikker tar i bruk begrepet i sin markedsføring. Ønsker vi virkelg slike tilstander i norske butikker? Dette er langt fra det verste, men denne reportasjen viser litt av galskapen som treffer oss mennesker når vi øyner noe gratis eller billig. Det er ofte snakk om leker til barna:

Det er ikke alltid innholdet betyr så mye heller. Jeg har selv opplevd å stå i en kø av sprø bilister som skulle ha en gratis rose da en butikk åpnet. Jeg tror det var da ICA Maxi åpnet i Haugesund for en del år siden. Butikkene er så desperate etter gode resultater i desember at de faktisk oppmuntrer til denne type atferd. Det er nesten som da jeg var barn, og gikk på Hauge skole. Hver gang det oppstod en slåsskamp i skolegården, ble de to omringet av en gjeng som ropte på blod. Vi lar oss fascinere av dramatikk.

Her hjemme diskuterer vi ofte om vi starter julehandelen for tidlig, men det er en liten pris å betale i forhold til en fullstendig ny og aggressiv atferd. Selv handler jeg mye på nettet, og hvis jeg handler i butikkene, dreier det seg stort sett om gode tilbud gjennom hele året. Det er faktisk ikke uvanlig at jeg handler julegaver i juni. Det gir stor grad av sikkerhet og lite stress.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s