Spekulasjoner blir sannhet

kart over Østersjøen
Kartet over Østersjøen viser hvorfor regionen er interessant for Russland. Kaliningrad er et russsisk administrativt senter som bringer dem nærmere åpent hav. Det blir likevel problematisk hvis svenskene blir medlem av NATO. Det er rimelig at Sverige samarbeider med land som Danmark, Finnland, Estland, Tyskland etc. Russland er likevel et problem disse landene deler med Norge, og alle disse landene burde samarbeide om de er NATO-medlemmer eller ikke.
Wikimedia commons

Det første møtet mitt med CNN var den første Golfkrigen i 1990. Da avbrøt kanalen hele tida programmene sine med det siste fra Bagdad. Det dreide seg som regel om nytteløs irakisk ild mot amerikanske fly. Det ble gjerne bevisst variert mellom rapporter om at alt var rolig til dramatiske beretninger om at Saddam slo tilbake. Flyene var for høyt oppe til at disse kulene kunne være noen trussel, men det så veldig dramatisk ut da irakerne avfyrte kuler med sporlys mot himmelen. Det var også anklager om at amerikansk media hadde litt vel tette bånd til det amerikanske forsvaret. Dette ble bl.a. uttrykt ved en dårlig skjult beundring og begeistring mens de viste det militæres egne bilder av “smarte” bomber som traff målene. Det viste seg seinere da media ble kritisk at disse militære målene var høyst sivile. Det kanskje mest kjente var en påstått våpenfabrikk som i virkeligheten produserte bleier.

En har kanskje ikke belegg for påstander om bevisst juks, men en kan vel i alle fall konstatere at de var litt snille. De forsvarte USA’s rett til å invadere, mens kritikken mot krigen kom årevis for seint. Amerikanerne bruker gjerne uttrykket “sugercoating the truth” om dette (at en skjuler noe under en glasur). NRK viste også ukritisk mange av disse klippene fra CNN. Det har etter vært blitt vanlig med et media som har et relativt kreativt forhold til virkeligheten, for å si det forsiktig. Dette blir pakket inn i en seriøs ramme, men sannheten er nok at det er mye som er mer spekulasjon enn fakta. Vi ser det i mordsaker, terrorist-saker og ikke minst i den såkalte u-båtjakten i den svenske skjærgården.

Svenske og norske TV-kanaler og aviser er ute på leiemarkedet og leier inn “eksperter.” Disse uttaler seg om alt mulig og presenterer det som fakta. I noen tilfeller spekulerer journalistene vilt uten at det er grunnlag for det. Jeg vil tro at det svenske forsvaret vet veldig mye mer enn de har gått ut med. De vet sannsynligvis om det er en u-båt der eller ikke, og vi kan vel tolke aktiviteten i retning av det sannsynligvis er det. De hadde ikke satt i gang en så stor operasjon, og de hadde i alle fall ikke trappet den opp, med mindre de hadde mer enn et vagt bilde å basere seg på.

Når det gjelder media synes jeg det bør være et krav at en holder seg til fakta. Hvis en løper fortere enn bevisene en samler, kommer en ofte på villspor. Det var f.eks. noen som hadde sett en person kledd i svart som gikk i strandkanten (kunne f.eks. vært en våtdrakt) og det satte straks i gang spekulasjoner om at mannskapet på u-båten hadde forlatt farkosten. En av ekspertene jeg hørte, en pensjonist som hadde erfaringer med “u-båtjakter”, mente at folk måtte være veldig forsiktige, for det kunne være bevæpnete og farlige russiske spesialsoldater som lusket rundt hyttene deres, og at disse kunne prøve å ta bussen til Stockholm. Journalistene fulgte opp ved å fokusere på at de mente soldatene ombord på de svenske marinefartøyene kikket innover mot land som om de prøvde å finne denne type aktivitet på land. Det viste seg at denne personen i svart var en hobbyfisker.

Det har også vært ville spekulasjoner om at Russland legger ut miner, at de forbereder seg på krig, at de gjør seg kjent i området med tanke på en framtidig krig, at de ikke bryr seg om hva andre mener om dem, at de vil vise at svenskene ikke kan hindre dem i å krysse grensene. Russland tenker nok i helt andre baner i forhold til å ha et godt omdømme i Vesten, og det tror jeg de kan gjøre, for denne type aggressiv atferd får sjelden konsevenser for stormaktene. Dette er ikke en ny atferd. Det er noe vi er godt kjent med, både fra Russland, men ikke minst fra den andre stormakten, USA.

Vi kjenner til den samme medieatferden i Norge også. Jeg så f.eks. på morgennyhetene på NRK for noen dager siden at den tidligere korrespondenten for Afrika, Tomm Kristiansen, ble brukt som ekspertkommentator når de snakket om homofili i den katolske kirke. Det er mulig han er kristen, men jeg kan ellers ikke se at han er spesielt kvalifisert til annet enn å gi en personlig mening. NRK og TV2 bruker den samme metoden i mange saker. Utenriksreportere blir som taxisjåfører, uten at jeg forstår hvorfor vi skal bry oss om hva en sjåfør, som snakker med mange menesker, mener.

Dette er kanskje et problem som ble skapt av at vi har rene nyhetskanaler og andre som sender hele dagen. Det er ikke lett å skape nok innhold. Vi så det i Utøya-saken, og nå sender bl.a. VG, Dagbladet og TV2 fra svenske avisers TV-sendinger hele dagen og kvelden. Det er rett og slett den nye TV-underholdningen, men jeg kan forstå svenskene. Dette er en skremmende situasjon.

Den svenske regeringen orienterer seg mot Østersjø-landene. Det er kanskje naturlig siden det er i dette området de er truet, men dette er et problem de deler med oss. Svenskene har, i likhet med Norge, bygget ned forsvaret til noe som er så lite at de ikke kan utføre de oppgavene mydighetene har pålagt dem. Nå ser vi at Russland har rustet opp igjen, og de er sannsynligvis ikke interessert i noe diplomati. De er så sterke at de trenger ikke det, og kanskje er både USA og NATO svakere enn det inntrykket mange har. Jeg tror derfor det hadde vært lurt om det ble et tettere militært samarbeid mellom Norge og landene rundt Østersjøen. Vi som bor i nord har tross alt utfordringer i forhold u-båter som resten av Europa ikke har. Det er lettere å gjemme seg her. Det er en stund siden vi så denne siden av Russland, men nå har de økonomisk makt til å gjøre det. Vi ser det i Krim/Ukrainakonflikten, og dette er muligens starten på det samme i Østersjøen. Russland elsker et taktisk spill der de lyger og manipulerer.

Det er kanskje like mye spekulasjon fra min side som det media bedriver, men jeg tror denne er basert på fakta. Det er nemlig noe vi har sett før. Det er det media bør fokusere på. For ordens skyld. Det eneste vi vet så langt er at noe som sannsynligvis holdt en fart på 3-4 knop ble sett på søndag. Det er mest sannsynlig at denne farkosten er russisk, men det har vi foreløpig ikke beviser for. Når svenskene offentliggjør de bevisene jeg antar de samler i disse dager, har vi noe konkret.

I mellomtiden ser det ut til å være lite som skiller media fra nettets amatører og konspirasjonsteoretikere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s