Dystopiske fotavtrykk

Verden har vært gjennom mange kriser etter 2. verdenskrig, men vi er kanskje i den farligste perioden akkurat nå. Det betyr ikke at helvete bryter løs, men muligheten er til stede. Jeg tror det er en følelse mange deler med meg (skjønt jeg er ikke sikker, for hvis du søker etter blogginnlegg under temaet dystopi på WordPress får du stort sett treff på blogger som skriver om Hunger Games, The Maze Runner og liknende filmer/bøker), men når også EU-kommisjonæren for internasjonalt samarbeid, humanitær bistand og krisehåndtering, Kristalina Georgieva, uttrykker seg på samme måte, viser det at noen i maktposisjoner er urolige for konsekvensene.  EU’s koordinator for kontra-terrorisme, Gilles de Kerchove, har også uttalt seg om situasjonen: 

What struck me was the broad consensus on the need to act now, so to take all possible decisions now in order to be more effective in detecting suspicious travel.” Begge uttalte seg spesifikt om terrortrusselen ISIS, men jeg vil tro det også gjelder situasjonen generelt. En kan likevel undre seg over hvor stor enighet det er når vi ser at mange ikke vil bidra før de blir direkte rammet selv.

Nyhetsbildet har en tendens til å skifte veldig raskt. Russland-Ukrainakrisen er ut og inn av bildet hele tida. Den er aldri helt ute, men vi er inne i en periode nå der fokuset er på helt andre ting. Vi er mindre opptatt av ISIS også for tiden, for akkurat nå er det stort sett ebola som opptar oss.

Den krisen begynner nesten å minne litt om Hollywood-filmen Outbreak fra 1995. Jeg husker ikke hvordan smitten kom inn i USA i denne filmen, men de klarte i alle fall ikke å hindre at viruset spredte seg. Det viste seg at det amerikanske militæret hadde en vaksine, men så vidt jeg husker var det en gal general spilt av Donald Sutherland som holdt dette hemmelig. Han ville nemlig heller satse på å utvikle et biologisk våpen. Planen hans var dermed å ofre de som hadde blitt smittet.

Jeg fikk litt assosiasjoner til filmen da mange nyhetsbyråer meldte i går at en sykepleier som hadde hatt kontakt med en prøve fra Thomas Duncan, mannen som reiste fra Liberia til USA og døde av ebola der, befant seg på et crusieskip. Det ser ut som det gikk bra, men hun kunne altså ha spredt smitten til mange uten at hun visste det.

førsteutgave av 1984
Forsida til førsteutgaven av boka 1984. Den handler om myndigheter som utelukkende er interessert i makt for maktens skyd. Disse maktmenneskene bryr seg ikke om andres ve og vel. Kanskje er vi der allerede?
Wikimedia commons

Det er ikke lett i disse tider å avgjøre om en nyhetskilde er seriøs eller ikke. Jeg kjenner ikke til Global Research, men det er i alle fall ikke tvil om at amerikanske myndigheter søkte om et ebolapatent i 2009. Jeg vet ikke om konsekvensene er så store som Global Research hevder, nemlig at USA kan kreve royalties for alle ebolavaksiner som blir produsert, og at de kan bruke dette patentet til å bremse forskning som leter etter en behandling eller kur for ebola. Hvis det stemmer vil de ikke arbeide for en kur etter at de har utviklet en vaksine. Afrika sliter i forhold til HIV fordi mange land ikke har råd til de dyre medisinene. En kan tenke seg det samme scenariet i forhold til ebola. Den vaksinen blir sannsynligvis ikke delt med de som ikke kan betale. Les artikkelen med disse påstandene.

Mens dette skjer, tar ikke ISIS pause. Irak har innført portforbud i byen Ramadi. Dette er fordi ISIS har hatt framgang der til tross for at USA støtter det irakiske militæret fra lufta. Ramadi er en hovedstad i regionen, og er derfor viktig. Hvis den faller, er faren stor for at hele provinsen faller.

Før ebola overtok nyhetsbildet hørte vi at ISIS var nær ved å erobre en by ved den tyrkiske grensa. Selv om det meste av Europa og USA har blitt sekulært, er denne delen av verden i stor grad preget av kristen filosofi. Da burde det bety noe for oss at noen av de eldste kristne kulturene i verden kanskje blir utslettet. Det er i alle fall det ISIS prøver på i Irak og Syria. Men når det gjelder den islamske verden er kanskje den største trusselen oss selv. Storbritania, Frankrike og USA har blandet seg inn der sammenhengende i alle fall siden 1. verdenskrig, og hovedproblemet har vært at de ikke forstår at dette ikke dreier seg om religion, men om en maktkamp mellom ulike religiøse grupper. Jeg tror makten er viktigere enn religionen for f.eks. sunni og sjiamuslimer.

Dette gir et veldig uklart bilde av situasjonen. USA samarbeider for tiden med bl.a. Syria og Iran i kampen mot ISIS, selv om de egentlig er bitre fiender. Det er ting som tyder på at støtten til Israel er minkende. Den nye svenske regjeringen har sagt at den vil anerkjenne Palestina, mens det britiske parlamentet nylig ga en symbolsk støtte (jeg tror bare halvparten av representantene var til stede).

Det er mange andre konflikter også, og det begynner å bli temmelig komplisert å følge med på alt. Det er det som gjør dette til en farlig tid. Det er mange som spekulerer på hvorfor det tok så lang tid med å reagere i forhold til ebolautbruddet i Vest-Afrika f.eks. (det har pågått siden april). Det er mange kriser samtidig nå som kan komme til å lage store fotavtrykk i lang tid, spesielt hvis vi bare håndterer det som direkte truer oss selv.

Da er det kanskje ikke feil å sammenlikne vår verden med “Hunger Games”, bortsett fra at virkeligheten ikke er et spill der ofrene er vakre skuespillere med muligheter til å vinne.

 

http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2014/08/economist-explains-13
http://www.globalresearch.ca/ebola-and-the-rapid-vaccine-response-the-u-s-government-patented-ebola-in-2009-now-owns-all-victims-blood/5404685
http://abcnews.go.com/International/wireStory/iraq-imposes-curfew-ramadi-fearing-militants-26264548?singlePage=true
http://www.presstv.ir/detail/2014/10/14/382277/isil-largest-footprint-of-crisis/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2740438/ISIS-turned-northern-Iraq-blood-soaked-killing-fields-says-Amnesty-International-new-evidence-ethnic-cleansing-against-minorities-emerges.html

Advertisements

One thought on “Dystopiske fotavtrykk

 1. Jeg husker i 2009 da jeg hørte på n yhetene at nå kom snart “Svineinfluensavaksinene” og at staten hadde kjøpt inn 2 vaksinedoser til alle, fikk jeg frysninger og mi8ne tanker gikk øyeblikkelig til 1984 og Brave new world. nÅ HAR JEG PRØVD Å FINNE UT SÅ MYE SOM MULIG OM INNHOLDET I VAKSINER OG GRUNNEN TIL AT POLITIKERNE ER SÅ OPPTATT AV VÅR HELSE.

  Vaksinasjon kamuflerer de virkelige samfunnspolitiske problemer med fattigdom av noen på grunn av utnyttelse av andre og resulterer i techno-vitenskapelige pseudo løsninger som er kompliserte .

  Vaksinering avleder midler som heller skulle vœrt brukt for å forbedre levevilkår .

  6.Vaksinasjon desimerer bestanden drastisk i den tredje verden .

  I denne forbindelsse uttalte Robert McNamara , tidligere president i Verdensbanken og, tidligigere utenriksminister i USA , som beordret den massive bombingen av Vietnam , medlem av Expanded Program on Immunization, har uttalt følgende i en fransk publikasjon j”ai tout compris “- Man må bruke strenge tiltak for demografisk reduksjon, det å redusere fødselsraten har vist seg å vœre vanskelig. Man må derfor øke dødeligheten med naturlige midler som hungersnød og sykdom.

  7.Vaksinasjon muliggjør valg av bestander som skal desimeres og muliggjør målrettet folkemord .

  Det gjør de istand til å drepe mennesker av en bestemt rase , en bestemt gruppe i ett bestemt land og la andre vœre urørt .

  I Afrika f.eks har vi vœrt vitne til at visse grupper nesten har forsvunnet totalt.

  I 1969 døde ca. 1000 mennesker i Uganda av en ukjent sykdom

  I Sudan blé ca. 60000 drept av en sykdom som lignet på AIDS , hvor hele familier og landsbyer har forsvunnet.

  Denne sykdommen Kalaazar,minner om AIDS og medfører feber og vekttap , immunsystemet blir rammet og folk dør av andre infeksjoner.

  Afrika spesielt landene i sentrum og i sør inneholder fantastiske ressurser som til tider har egget vestlige å knuse innbygegrne for å ta over “rikdommer”:http://www.mayharriet.net/408728227

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s