Demokrati er løsningen

Dette er en oppfølger til Rats in a cage. Hvordan skal en unngå overbefolkning? Det er sikkert mange teorier, men jeg har alltid hatt tro på demokrati og velstand. Da jeg drev research viste det seg at jeg fant støtte for denne antakelsen.

Mange har vist til Kina når de hevder at demokrati ikke er nødvendig for øknomisk suksess, men jeg tror det også har med at vi tillater det. Vi kan ha noen små protester her og der, og snakke om at f.eks. Dalai Lama (som forøvrig ikke bare er i strid med Kina, men også med andre retninger innen tibetansk buddhisme) blir forfulgt av kinesiske myndigheter, men det betyr lite når vi likevel gjør forretninger med Kina.

En doktoravhandling av statsviter Carl Henrik Knutsen viser at demokratier ofte gjør det bedre med økonomien enn diktaturer. Det er derfor viktig at vi fremmer demokratiet i u-land, for en lovgivende og demokratisk utøvende makt er nødvendig for at folket skal ha det bra. Det vil imdiertid koste for oss også, for vi kan ikke lenger la fattige mennesker i et diktatur produsere luksusvarene våre. Vi må betale mer og kanskje nøye oss med mindre.

verdenskart som viser fødselsrate.
Verdenskart som viser fødselsrate. Den er spesielt høy i Afrika, men det er tre ganger flere mennesker i Asia. En fødselsrate på 2,1 vil holde en befolkning stabil, så den må lenger ned i Asia også.
wikimedia commons

Fødselsraten er lav i Europa. Det er sannsynligvis en naturlig konsekvens av at vi har det veldig godt. Jeg aner ikke hvor vanskelig de har det, men jeg vil tro at selv mennesker i land som Hellas og Spania, der de sliter med økonomien, ikke er i en like desperat situasjon som i f.eks. i Zimbabwe. Det er dessuten ikke hele befolkningen som sliter med å skaffe nok mat, samt at borgerkrig er et ukjent fenomen her.

Jeg tror løsningen på befolkningsveksten er å skape vekst og demokrati i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Jeg får det nesten til å høres enkelt ut. Det er ikke det, men på en måte er det det likevel. Vi gir i dag smuler i u-hjelp, men det er ellers opp til disse landene å klare seg selv. Vi legger oss ikke borti om makthaverne deler med folket eller ikke. Bare vi få betalt er det greit. Det er mange grunner til at spesielt afrikanske land har en økonomi som ikke fungerer. Mange av disse landene har svake institusjoner (da tenker jeg spesielt demokrati), høy arbeidsledighet, dårlig infrastruktur, dårlige eller manglende banktjenester og lover/reguleringer som ikke oppmuntrer til økonomisk vekst.

Siden økonomien er svak i mange av disse landene er det også mange som hverken kan spare eller ta opp lån. Jeg kjenner ikke til hvordan situasjonen er i forhold til hvem som eier jorda, men hvis det er sånn at mange bønder ikke eier den jorda de driver, eller hvis eierforholdet er uavklart, kan det være en bremsekloss. Det er bare naturlig at vi ikke legger sjela vårt i noe hvis det er muligheter for at myndighetene tar det uten forvarsel.

Når det gjelder institusjoner er det et veldig komplisert spørsmål, for vi snakker ikke bare om Afrika. Selv Argentina var mer eller mindre konkurs for noen år siden, men ifølge Moody’s har de i dag stabile utsikter. Venezuela er en av de største oljeprodusentene i verden, men de hadde en sprø leder. Jeg husker jeg så et TV-program for noen år siden der de intervjuet noen bønder. Chavez hadde bestemt at landet skulle tilhøre folket. Han konfiskerte derfor jord, og ga den til folk som ikke hadde noe som helst begrep om hva de skulle gjøre. Jeg tror Mugabe gjorde det samme i Zimbabwe. De sliter derfor med å produsere nok mat. Venezuela har også hatt problemer med å betjene statsgjeld til tross for at det er en av de største oljeprodusentene i verden (de er på topp ti-lista, foran bl.a, Kuwait og Irak). Dette er forøvrig ei side som prøver å motbevise at Venezuela er et demokrati. Det er ikke stort bedre når vi hjelper diktatorer i øst-Europa heller.

Jeg tror vi må kjøpe varer fra land som sliter, og gi dem noe av vår produksjon og vekst. Det er en del selskaper som investerer i afrikanske land, men de trekker sannsynligvis større verdier ut enn de legger igjen. Dette utvikler ikke landet mer enn om vi gir pengene til en diktator. Norske selskaper som Statoil, Yara og Jotun har investert i f.eks. Libya (under Gadaffi), Eritrea, Angola og Burma (som alle var raskt ute med å kalle Myanmar fordi det var det militærdiktaturet ønsket). Når det gjelder oljefondet har det vel for de fleste norske regjeringer vært en viss uoverensstemmelse mellom det de sier om og det dette fondet faktisk gjør.

Men jeg har altså en teori om at mennesker som tjener litt mer enn de trenger til livets opphold vil få færre barn. Jeg tror det er det som har gitt mange europeiske land en fødselsrate helt nede på 1,4-tallet. Norge har jobbet aktivt for å stoppe denne utviklingen, og vi ligger derfor på 1,9. Det hadde også innebært en reduksjon i befolkningen hvis vi ikke hadde hatt innvandring.

Det er dette jeg tror vi må oppmuntre til i u-land. Dette kommer til å ta lang tid, for de menneskene som lever nå vil nok sørge for en fortsatt økning. Det er derfor viktig å tenke veldig langsiktig. Men spørsmålet er om vi er villige til det, for dette vil sannsynligvis bety at vi må velte oss i en litt mindre overdådig luksus. Men det ville vært en mer rettferdig verden. Det vil være en levelig verden også langt inn i framtida.

Alternativet er ikke spesielt hyggelig å tenke på.

 

https://www.gov.uk/government/policies/helping-developing-countries-economies-to-grow

http://www.theguardian.com/global-development/2014/jul/15/aid-africa-west-looting-continent

http://www.theguardian.com/global-development/2013/jun/18/africa-ripped-off-foreign-resource-firms

http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/07/31/countries-near-bankruptcy/13435097/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s