De rikes medisin

“It is not impossible that there will be some travelers who become sick in this country, and as we have seen in the past week, hospitals and airports are able to identify and quickly respond to potential cases, even if they prove to be low-risk for Ebola. But we are confident that a large Ebola outbreak in the United States will not occur.”

Tom Frieden, direktøren for Centers for Disease Control and Prevention, kom med denne uttalelsen da han vitnet foran en komité i Kongressen (House Committee on Foreign Affairs, Subcommittee on Africa, Global Health, Global Human Rights, and International Organizations). Han mente at smittefaren var veldig lav fordi sykdommen ikke sprer seg så lett (den sprer via blod eller andre kroppsvæsker). En studie viser likevel at det er 18 % sjanse for at epidemien når USA i løpet av september og over 25 % sjanse for at den når Storbritania. Disse landene er sannsynligvis i stand til å begrense skaden, så det blir nok ikke veldig alvorlig.

Det er likevel intressant at når det er en viss mulighet for at denne trusselen når USA, kommer nyheten om at legemiddelindistrien er i ferd med å utvikle medisiner. Det er like fullt kun snakk om medisiner som er i en tidlig testfase, og er derfor eksperimentelle. En kan undre seg over hvor lang tid det ville tatt å komme så langt hvis vi fremdeles var trygge i Europa og USA.

Norske og internasjonale medier rapporterte for kort tid siden om Kent Brantly, den amerikanske legen som ble smittet mens han behandlet ebola-ofre i Liberia. Han ble fraktet til USA og behandlet med en slik eksperimentell medisin. Les om det på vg.no. Det er vel etiske betenkeligheter som gjør at en holder igjen i forhold til å bruke denne behandlingen i Liberia, men nå er det faktisk et par tusen menesker som har dødd i dette nyeste ebola-utbruddet. Det hadde sikkert ikke vært etisk uansvarlig å gjøre det en kunne for å redde dem.

Det er dessverre slik at det er penger som driver vaksiner og medisiner. Aids er vel den mest kompliserte trusselen i moderne tid, og det finnes fremdeles ikke noen kur, men de som bor i i-land får i det minste medisiner som bremser produksjonen av viruset i kroppen, kombinert med medisiner som styrker immunforsvaret. Men det betyr ikke at kontinentet der det startet har tilgang til behandlingen. Dette er dyre medisiner, og når det gjelder Afrika snakker vi som regel ikke om rike sosialistiske land som kan gi befolkningen blå resept. WHO sier bl.a. at legemiddelindustrien velger ikke å selge AIDS-medisiner som afrikanske land trenger. Det er f.eks. en ny generasjon medisin som ikke trenger å bli lagret kjølig. Det sier seg selv at det hadde vært veldig nyttig i Afrika, men det er ikke tilgjengelig der i det hele tatt. Les mer på WHO.

Jeg er skeptisk til vaksiner og har skrevet om det i Vi vaksinerer oss syke og Vippepunktet. Det har sammenheng med at de fleste vestlige land har et vaksineprogram, og mange av sprøytene vi får er totalt unødvendige. En av grunnene til at disse vaksinene er kontroversielle har å gjøre med at det blir brukt kvikksølv og aluminium i dem. Men når det er snakk om farlige og skremmende sykdommer som HIV og ebola, vil jeg tro at litt gift er å foretrekke.

Det rare er at det ikke virker som det plager oss at vi ikke vil dele med de fattige. Europa koloniserte Afrika fordi det er et kontinent med store naturressurser. Det hadde vel ikke vært dumt om vi ga tilbake litt annet enn den tradisjonelle u-hjelpen, f.eks medisiner og litt av den produksjonen og veksten vi har.

Dette er åpningen fra filmen Outbreak fra 1995. Løsningen i filmen var å drepe de som trodde de skulle få hjelp. Det er forstemmende å lese kommentarene etter denne videoen på you tube. Det er noen som faktisk mener at dette er løsningen. Kanskje er ikke tanken om at Afrika ikke fortjener bedre, død.

 

 

Ebola kan nå Europa og USA
Tom Freiden i Kongressen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s