Tro og tvil i rettssystemet

Det kan være lurt å se på hva en person sier og gjør, for noen ganger kan dette gi et hint om hvor falske anklager kommer fra. Det er ikke populært å snakke om konspirasjoner, men det er nettopp derfor det er mulig å gjennomføre slike ting. Jeg vet ikke om det er i ferd med å skje med Cliff Richard, men han har i alle fall blitt beskyldt for å forgripe seg på en mindreårig gutt på 80-tallet. Han har alltid blitt møtt med litt mistenksomhet av flere grunner, bl.a. fordi han er kristen, fordi han så uforskammet ung ut veldig lenge (når han ble synlig gammel ble han sågar kritisert for rynkene sine), og fordi han ikke giftet seg. Han fikk mange spørsmål om han var homofil.

I tillegg til musikken er han kjent for å gi mye penger til veldedighet, bl.a. gjennom en organisasjon som hjelper barn fra fattige familier.  I de senere årene har han vært kontroversiell fordi han har kritisert britiske radiostasjoner som ikke vil spille musikken hans. Cliff Richard har selv nevnt låtene Mistletoe and Wine og The Milennium Prayer, begge med et religiøst innhold. Hans eget plateselskap ville ikke gi ut The Milennium Prayer i 1999, men Richard ga den ut på et uavhengig selskap og ga overskuddet til veldedighet. Begge disse singlene gikk til topps på den britiske lista.

Jeg vet ikke om Cliff Richard er en pedofil, men jeg mener det er betydelig rom for tvil basert på det lille vi vet så langt. Pedofili er ikke en handling en gjør en og annen gang. Jeg leste et sted at gjennomsnittsovergriperen forgriper seg mellom 200 og 400 ganger før han blir tatt. Det er bare politiet som kan stoppe en pedofil. Dette skal være ifølge FBI. I dette tilfellet skal anklagene være basert på en 29 år gammel uttalelse fra en tredjepart. Den kjente predikanten Billy Graham skal ifølge VG ha kommet med denne opplysningen i en tale i 1985. Det skal være snakk om én gutt og én hendelse på 80-tallet. Det er selvfølgelig straffbart selv om det bare skjer én gang, men det blir interessant å se om det kommer mer informasjon. Hvis det er noe i disse beskyldningene, vil det sannsynligvis komme mye mer fram etter hvert. Hvis det skulle vise seg at det ikke var grunnlag for mistanke, har Cliff Richard et problem, for media og folket vil tror at han er skyldig.

Det var noe liknende i Michael Jackson-saken. Han var også opptatt av barn, og ga store summer til veldedighet. Enten det er snakk om motstandere eller støttespillere starter de gjerne med ordet tro. Jeg tror Michael Jackson var skyldig/uskyldig. Jeg kan egentlig forstå det, for bevisene var uklare. Et av problemene var at en del av vitnene valgte private søksmål mot Michael Jackson, eller å selge historien sin til tabloidpressen framfor å snakke med politiet. Dermed ble det i stor grad et spørsmål om tro og tvil. Nå skal det sies at Michael Jackson, hvis han virkelig var uskyldig, gjorde det lett for motstanderne sine.

Jeg vet ikke nok om de to nevnte sakene til å ta stilling. Jeg har ikke mye til overs for pedofile, noe jeg ga uttrykk for i Et lukket samfunn for pedofile, men det gir meg en ubehagelig følelse å dømme noen med tynne beviser. Jeg håper derfor at bevisene mot Cliff Richard enten er så sterke at det ikke er noen tvil om at han er skyldig, eller det motsatte, men det er alltid mer problematisk. Hvis det blir overlatt til hver enkelt av oss å bevise at vi er uskyldige, blir det fryktelig mange skyldige. Det er kanskje en svakhet, for hverken politiet eller media er interessert i å lete etter beviser for at en som har blitt anklaget, ikke gjorde det. Selv om politiet avslutter en sak, blir en ikke erklært uskyldig. De sier bare at de ikke kan bevise skyld.

Derfor burde nok media være forsiktig med hvor mye de går ut med. Britisk media har sikkert malt mye på Cliff Richard-saken, og selv VG hadde 3 korte artikler i løpet av et par dager der de ikke kom med noen nye fakta. I dette tillfellet vet vi bare at politiet ransaket Cliff Richards hus, men det er kanskje bare starten på en sak som vil styrke seg etter hvert. Samme hva som skjer videre vil han sannsynligvis slite med dette resten av livet. Det er nemlig ingen som egentlig kan bevise sin uskyld.

Vi må kanskje leve med denne svakheten for å beskytte barna, men det er også en mulighet til å ødelegge uskyldige mennesker. Vi vet at noen mennesker er villige til å bruke falske anklager som et våpen (bl.a. i skillsmisser og i barnevernssaker). Jeg har dessverre ikke svaret, men jeg skulle ønske straffesystemet dreide seg om mer enn tro og tvil.

Kanskje er noen justismord prisen vi må betale for å ta de skyldige, men jeg er nok mer tilhenger av at vi ikke dømmer uten bevis.

Advertisements

One thought on “Tro og tvil i rettssystemet

  1. Det som er targisk er at når to menensker går fra hverandre , bruker en av partene barnevernet som våpen mot den andre, jeg har følelsen av at store parter opptrer som angivere ved å kontakte barnevernet for enhver pris. Imnin barndom i Finnmark var det 2 promille av befolkningen som barnevernet muligesn kunne gå inn i, men det skjedde ikke, for jeg vokste opp i ett samfunnder alle hjalp alle ,i dette tilfelel gikk rett og slett naboer og venner til disse som hadde problemer og tilbød sin hjekp og det fungerte . Ingen har lœrt noe av Bjugn, Atle Joar Hage tok sitt eget liv etter å ha sonet en dom for seksuelle overgrep mot sine to barn, men ble 11 år etter sin død fullstendig renvasket i en gjenopptakelsessak som barna selv anla.

    Lagmannsrettens enstemmige frifinnelse av Atle Joar Hage inneholdt sterk kritikk av de sakkyndige psykologene som var overbevist om at Atle hadde misbrukt sine barn. Hages eks-kone har rettet feilaktige incestbeskyldninger mot i alt tre menn: Atle Joar Hage, Per Borthen (andre ektemann), samt hennes og Atle Joars sønn. Kvinnen har utrolig nok ikke blitt stilt til ansvar for all elendigheten hun har “forårsaket”:http://www.mayharriet.net/347292031

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s