Kampen om ressursene

kart over Levanten
Området som kalles Levanten kan fort dreie seg om langt mer enn hvem som skal bo i Israel og Palestina.

Jeg skal ikke late som jeg er noen ekspert på Midtøsten, men har noen tanker om det som skjer der. Det meste som foregår i verden dreier seg om makt. Mange av problemene i den muslimske verden har f.eks. lite med religion å gjøre. Jeg var inne på, i innlegget Babels tårn, at konflikten i land som Irak og Syria egentlig startet i år 632. Da døde profeten Muhammed, og konflikten om hvem som skulle overta makten startet. De som mente at profetens nærmeste medarbeidere skulle arve stillingen som leder ble sunnimuslimer, mens de som mente at profetens etterkommere skulle arve makten ble sjiamuslimer. I Syria er det en sjiaminoritet som styrer en sunnimajoritet, mens det i Irak var motsatt under Saddam Hussein.

Det er makt og økonomi som ligger bak det meste. Det er vel ikke mange i dag f.eks. som innerst inne tror at George Bush hadde et brennende ønske om å hjelpe irakere til å leve i et demokratisk land. Det dreide seg om penger og å styrke amerikanske interesser.

Tidligere har konflikten mellom Israel og Palestina dreid seg om grenser. Det er vel delvis et religiøst spørsmål også, for begge vil kontrollere Jerusalem. Denne byen er like viktig for alle de tre store religionene, men jeg tror grensestriden har like mye med vann å gjøre. Det er ikke nok av det til at begge land kan bruke ubegrensede mengder vann.

Nå smeller det igjen i Israel og på Gaza. På overflaten har dette bare med religion og meningsløs terrorisme å gjøre. Jeg tviler ikke på at det er en del av et veldig komplisert bilde, men det er langt fra hele bildet. Det er nemlig store gass og oljeforekomster på havbunnen mellom Israel og Kypros. Makt følger enkle regler. Den som kontrollerer rikdommen, kommer sannsynligvis til å ha størst politisk makt og innflytelse.

Det som kan gjøre dette spesielt farlig er at Tyrkia vil bruke $ 800 millioner på et nytt marinefartøy, Russlands marine er aktiv i Syria, den Libanon-baserte Hizbolla-geriljaen (støttet av Iran) har raketter som kan brukes mot skip, og USA har forpliktet se til å forsvare Israel. Hvis konflikten mellom Israel og naboene utvikler seg videre kan dette bli langt mer alvorlig enn noen av krigene Israel har vært involvert i før. Det er mye som har frandret seg siden 6-dagers krigen (1967) og Yom Kippur-krigen (1973-74).

Men jeg tror mange tar grundig feil hvis de antar at løsningen er religiøs, eller at den er enkel. Det overrasker meg ikke at USA med allierte ikke klarte å skape stabilitet i Irak. Det blir sannsynligvis vanskeligere i Israel. Religion ligger alltid i bakgrunnen, men det viktigste er å kontrollere ressursene. Det betyr ikke alltid direkte penger, men ressursene betyr som regel penger i neste omgang.

Bibelen er egentlig en samling visdomsord basert på erfaring. Det er ikke uten grunn Paulus sier et sted ”at pengekjærhet er roten til alt ondt.” Det er ofte det, for både individer og regjeringer er villige til å gå langt for å kontrollere dem.

Kilder:
http://www.hurriyetdailynews.com/new-assault-vessel-may-cost-turkey-more-than-800-million.aspx?pageID=238&nID=60646&NewsCatID=483

Advertisements

One thought on “Kampen om ressursene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s