En tørrlagt verden

Jeg slutter i jobben som lærer denne uka, og må levere inn den pc’en jeg har disponert gjennom jobben. Jeg rydder derfor opp i bookmarks og filer. Jeg slenger samtidig ut noen innlegg jeg hadde planlagt å skrive seinere, men prøver å få ut mest mulig nå etter som pc-tilgangen vil bli litt usikker og tilfeldig fremover. En  av de sakene jeg har hatt i bakhodet lenge ble beleilig nok temaet i juninummeret av Popular Science. Dette populærvitenskapelige bladet har viet et helt nummer til vann, og det kartet jeg kikket på i ettermiddag tar for seg mulige konflikter relatert til vann. Se kartet her.

Tyrkia bygger en demning som skal stå ferdig i løpet av dette året. I tillegg til at de har druknet en 12 000 år gammel bosetting, er det mulig at dammen gjør ytterligere skade lenger nede i Tigris, i Irak.

Etiopia startet på et stort vannkraftprosjekt i 2011 og skal etter planen bli ferdig med dammen i 2017. Egypt og Sudan er bekymret for at dette skal påvirke vannføringen lenger nede (eller oppe) i Nilen.

Det arbeides også med en dam i Laos like nord for grensa til Kambodsja. Nabolandene Kambodsja, Vietnam og Thailand er bekymret for at dette skal påvirke fisket i området, og har forlangt medbestemmelse.

Dette er bare noen av de mulige konfliktene i forhold til vann. Det er i tillegg mye forurensing, ikke minst i de to folkerikeste landene Kina og India. Med klimaforandringer er det sannsynlig at vi oftere får dramatiske utslag av tørke og flom.

Land som Sør og Nord-Korea er nesten i konstant militærberedskap, Tyrkia og Hellas var nær krig for noen år siden da de kranglet om et skjær, Kina og Japan krangler om noe ubetydelige øyer, India og Pakistan truer med jevne mellomrom å utslette hverandre. Det er mange land som virker å være veldig nære en konflikt hele tida. Med en så viktig ressurs som vann, kan det lett gå for langt.

Dette kan minne litt om en science fiction-novelle av Kurt Vonnegut Jr. I 2br02b befinner vi oss i framtidas USA. De har en streng befolkningskontroll etter at verden hadde vært oppe i 20 milliarder mennesker og fremdeles økte kraftig. USA var nå nede i 40 millioner mennesker, og vitenskapen hadde nesten utryddet døden. Folk levde for lenge, noe som også gjorde en streng befolkningskontroll nødvendig.

Hovedpersonen i denne korte historien skal bli far for første gang. Han og kona venter trillinger, men han er veldig deprimert. Det er fordi loven sier at for hvert barn som blir født må noen dø frivillig. Hvis ikke blir barna tvangsabortert. Denne mannen hadde fått bestefaren til å gå med på å dø, men måtte altså velge hvem av de tre barna som skulle leve. Det endte med at han drepte en lege og en kvinne fra dette regjeringskontoret som administrerer befolkningskontrollen, samt seg selv. Dette er egentlig en umulig situasjon. Samme hva han hadde gjort, kunne han ikke leve med valget, og det var vel derfor han drepte seg selv også.

skip i uttørket innsjø
Et skip nær byen Aral. Sovjetiske myndigheter besluttet å avlede Aralsjøens to tilløpselver. Dette vannet ble brukt til bomullsproduksjon. I 2007 var det bare 10 % av innsjøen igjen og saltinnholdet ble så høyt at fisken døde. Det er en av verdenshistorien verste menneskeskapte miljøkatastrofer.

Det trenger ikke bli slik i virkeligheten, men kanskje kan det bli så dramatisk hvis myndighetene ikke forebygger tidlig nok. Da kan det bli så dramatisk at befolkningskontrollen blir styrt etter hvor mye drikkevann vi har. Det er mulig å bruke sjøen som drikkevann. Det har foreløpig vært for dyrt å skille ut saltet, men det er i ferd med å bli en mer realistisk mulighet. Men nå er sjøen også i ferd med å bli temmelig forurenset av tungmetaller o.l. (I USA blir f.eks. folk bedt om å begrense inntaket av tunfisk p.g.a. høyt kvikksølv-innhold) og slik tendensen er nå vet jeg ikke om havet er friskt nok til å redde freden.

Det hadde vært tragisk om vi ødela det eneste vi sannsynligvis aldri vil gå tom for.

Advertisements

2 thoughts on “En tørrlagt verden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s