Falsk identitet ga opphold

maria amelie
Maria Amelie var sjarmerende og gjorde et godt inntrykk i media. Hun har tatt utdannelse i Norge og har ferdigheter vi trenger, men hun kom hit på falske premisser. Hva med å bruke de samme etiske hensyn på Petrosjan?
Foto: Roy Sigurd Karlsbakk via wikimedia commons

NRK har hatt to saker om oppholdstillatelse på nettstedet sitt de siste to dagene som fikk meg til å stoppe opp litt.

Den første dreide seg om Maria Amelie. Det var mange som reagerte da hun ble sendt ut av landet, ikke minst måten det skjedde på. Politiet kom og hentet henne i forbindelse med at hun holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer. Det massive sirkuset dette førte til hjalp, og myndighetene endret regelverket slik at hun kunne komme tilbake. Det ble kjent i går at hun har fått permanent oppholdstillatelse. Ikke at hun ikke fortjener det, men hun levde tross alt i Norge under falsk identitet.

Den andre saken dreier seg om den armenske familien Petrosjan. De ble reddet fra utsendelse i siste øyeblikk i april. Politiet hentet familien onsdag morgen og de vil bli sendt til Oslo i løpet av dagen. Poltiet i Norge har allerede avtalt tidspunkt for hjemsending med myndighetene i Armenia.

Det spesielle i denne saken er at en ny forskrift som trer i kraft 1. juli ville gitt barna i denne familien opphold. Denne forskriften sier at barn som har oppholdt seg lenge i Norge skal få opphold. Det eldste barnet har bodd i Norge i 8 år, mens to andre barn er født i Norge.

Om ikke det var nok, så ble ikke familiens advokat varslet og han får heller ikke snakke med klientene sine. I denne saken mener norske myndigheter at familien bevisst løy om at de var fra Aserbajdsjan, mens advokaten mener det er snakk om en misforståelse og et definisjonsspørsmål. Jeg lurer likevel på om det virkelig var så viktig å bli kvitt denne familien at de måtte gjøre det i all hast før loven ga dem beskyttelse?

Hva er det som gjør Maria Amelie så spesiell i forhold til denne familien? Kanskje er det så enkelt at hun har en jobb, men det burde ikke være avgjørende etter min mening.

Kilder:
http://www.nrk.no/nordland/familien-petrosjan-kastes-ut-1.11783247

http://www.nrk.no/buskerud/maria-amelie-permanent-opphold-1.11782549

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s