Frem fra glemselen

Jeg skrev for kort tid siden om erindringskultur i Hva erindrer Norge? og Hva erindrer Haugesund? Det er frigjøringsdag om noen dager, og da er det ikke dumt å erindre litt mer enn den offisielle historien. 8. mai er i tillegg nasjonal veterandag der vi minner de som har kjempet for Norge, i eller utenfor landet. Vi har dessverre hatt en selektiv hukommelse. Jeg vil legge til et par klipp som jeg kan anbefale i et erindringsarkiv.

Filmfotografen Sigurd Agnell reiste gjennom Finnmark i 1947 og resultatet ble et interessant innblikk i hvor vanskelig det må ha vært å vende tilbake til en noenlunde normal tilværelse, veldig langt fra Stortinget.

Denne filmen ble dessverre fjernet fra you tube.

Office of Strategic Services (OSS) eller forgjengeren til CIA, var sterkt involvert i SEPALS-basene. Det var hemmelige baser på svensk side av grensa. Her en svensk radiokommentar om disse basene. Det kommer også fram i dokumentaren at samer deltok i kampene mot tyskerne. Det blir det ikke snakket mye om.

Roger Albrigtsen blir intervjuet i denne dokumentaren. Han er en lokalhistoriker som har skrevet flere bøker, bl.a om SEPALS. Jeg kan ellers anbefale boka Krigsår i bilder. Boka har en facebook side.

Det var vel bare rett og rimelig at svenskene betalte litt tilbake etter at de faktisk fraktet tyske soldater og utstyr slik at tyskerne kunne forsterke forsvaret av Narvik. Dagbladet skrev om disse sjokkerende opplysningene som kom fram i Espen Eidums bok Blodsporet. Det gjorde den norske regjeringen veldig sinte, ikke minst at svenskene løy til den norske eksilregjeringen i London. Den engelske avisa The Daily Mail skrev også om Espen Eidums bok.

Dette tyder kanskje på at den svenske nøytraliteten aldri var veldig klar, og at den svenske regjeringen beveget seg fra støtte til Hitler til støtte til de allierte. Kanskje var det først etter krigen de utviklet en nøytralitetspolitikk?

Jeg har vært inne på at det har vært en mytebygging i forhold til norsk erindringskultur, men den har kanskje vært sterkere i Sverige. Både Norge og Sverige avslo en ikke-angrepspakt med Tyskland i 1939. Sverige var offisielt nøytralt ett år seinere, mens Norge ble okkupert. Kanskje var ikke Sverige fullt så avvisende til en avtale med Hitler. Journalisten Staffan Thorsell tok et oppgjør med myten om svensk nøytralitet i boka Mein lieber Reichskanzler. Bergens Tidende var en av mange aviser som anmeldte boka.

Nasjonal veterandag er på samme dag som frigjøringsdagen. De fortjener en egen dag der vi anerkjenner det de har gjort for Norge og verden. Det gjelder både de som gjorde motstand mot Hitler, og de som har tjenestegjort under FN-flagg. Jeg mener vi ikke gir dem nok ære for ofrene sine.

Kirkenes ble frigjort av den sovjetiske hæren 25. oktober 1944. Dette kunne kanskje blitt en dag veteranene fikk spesiell oppmerksomhet. I USA er Veteran Day (11. november) en føderal fridag. I et stadig mer sekulært samfunn der de religiøse fridagene sannsynligvis vil forsvinne, kan vi gjøre 25.10 til en fridag.

Jeg har oversatt dette innlegget ti engelsk. Jeg måtte tilpasse den litt og kom med noen flere opplysninger. Les mer.

Advertisements

2 thoughts on “Frem fra glemselen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s