Er presset mot Oslo for stort?

Skulle gjerne sett at noen kunne si at det er fullt i Oslo, – hvorfor skal alt ligge her? Spørsmålet ble stilt i en kommentar til innlegget Trenger Oslo flere skyskrapere? Det er et godt spørsmål. Hva mener egentlig oslofolk om det?

Jeg husker for en del år siden da regjeringen ville flytte flere direktorat ut av Oslo. Sjøfartsdirektoratet skulle til Haugesund, en by som allerede hadde et fagmiljø innen sjøfart. Bodø skulle få Luftfartstilsynet. Hvis jeg ikke husker feil ble det vel mer enn antydet fra ledelsen i de to direktoratene at sikkerheten til sjøs og i lufta ville bli dramatisk forverret og at fagmiljøet ville forsvinne etc. Jeg leste en plass at 3/4 av de ansatte i Sjøfartsdirektoratet var villige til å flytte fra Oslo til Haugesund, og det har vel gått bra både der og i Bodø.

Jeg kan forstå skepsis mot å flytte på seg, men det viste seg altså at det var mulig å flytte to store arbeidsplasser ut av Oslo. Det er mange gode argumenter for å spre kompetansen ut over hele landet. Dette går vel inn i diskusjonen om høye bygninger i Oslo sentrum også. Det er kanskje et press i forhold til å åpne nye områder for boligbygging i hovedstaden. Kanskje deler av Oslomarka forsvinner om noen år, og kanskje åpner det for høye bygg i sentrum for å spare marka, men jeg er ikke overbevist om at det er så vanskelig med næringseiendommer. Hvis det er det, er det kanskje et godt argument for ikke å plassere alt i samme by.

Tidligere var det sikkert gjevt at alle trakk mot Oslo. Alle ville dit og det var nok artig for lokalpatriotene at store selskaper og hele det offentlige maktapparatet holdt til der, men dette har vel forandret seg litt. Det er vel ikke kroken på døra hvis en plasserer et selskaps hovedkontor i f.eks. Fredrikstad eller t.o.m. i en annen landsdel, f.eks. Molde. Tocircle Industries er ikke en kjempestor bedrift med sine 13 ansatte, men de flyttet i alle fall selskapet fra Oslo til Glomfjord i Nordland for et års tid siden. Jeg vet ikke om det er flere som har gjort det og at en kan snakke om en trend, men det hadde i alle fall vært positivt om selskaper som flyttet ut av Oslo ikke flyttet helt ut av landet.

Oslo taper arbeidsplasser på det, men til gjengjeld tror jeg det hadde gjort ting lettere på boligmarkedet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s